Sabtu, 18 Januari 2020

Cuci gambar 2019

Januari 18, 2020 6 Comments
Assalamualaikum semua. Selamat petang. Hari ini rabia nak share koleksi gambar yang telah rabia cuci.






Ada banyak lagi gambar. Tapi gambar yang lain-lain tu kebanyakkan gambar dengan kawan - kawan dan juga gambar family.

Gambar rabia la yang paling banyak kan. Nanti nak cuci gambar lagi. Gambar birthday rabia tak cuci lagi. Gambar so tompok si mishai pun tak cuci lagi.

Gambar kucing pun nak kena cuci juga. U all masih cuci gambar or photobook je?

Jumlah harga kesemua cuci gambar : RM 24

Saiz gambar : 4R

Fujifilm digital imaging Foto Wira HFS SDN BHD. 86-E Jalan Masjid Abidin, 20100 Kuala Terengganu.

Tel & Fax : 09-6228010

Album je rabia tak beli lagi. Biasanya album rabia beli dekat mydin je.

Setiap tahun cuci gambar. Hehe. Kenangan kan. Cantik kan gambar rabia tu. Hehe.

Gambar dari zaman kecil hingga dewasa ni. Semua gambar ada.

Jom cuci gambar sekarang. Dah hilang gambar nanti menangis la. Sebab tu rabia tak simpan sangat gambar dalam phone. Dah la selalu tukar phone. Mula la semua gambar hilang.

Sebab tu rabia cuci gambar awal - awal. Hehe. Hilang gambar memang tak best. Hurmm.

Selain cuci gambar rabia buat juga cute book. Ada entry dalam blog rabia dah share apa itu cute book. Photobook je tak buat lagi. Okey. That all for today. Thank for read my blog.


Khamis, 16 Januari 2020

Nasi goreng cina

Januari 16, 2020 5 Comments
Assalamualaikum semua. Hai u all. Hari ini rabia nak masak nasi goreng cina. Sedappp tau nasi goreng cina rabia masak ni.


Bahan - Bahan nya :

Sayur campur mixed veges 

Gula 

Garam halus

Bawang putih 

Telur

Sos tiram 

Kicap manis 


Dahh siap. Hehe. Umi dan ayah rabia makan juga. Umi siap ucap terima kasih sebab masak nasi goreng.

Sedappp la nasi goreng cina rabia masak ni. Sampai habis licin. Hehe.

Tak sempat nak record video. Sibuk masak kan. Phone pun tengah cas.

Alhamdulillah la dah pandai masak dah. Lepas ni rabia nak masak nasi goreng pataya la pulak.

Dah boleh jadi chef dah ni. Hehe. Sedappp sangat. Eh angkat bakul sendiri la pulak. Hehe.

Memang mana-mana nasi goreng rabia masak, rabia tak tumis bawang merah. Sebab rabia tak suka bawang merah.

Alamak. My mum beli fishball. Rabia lupa nak letak fish ball dalam nasi goreng tadi. Next time la rabia letak fish ball ya. Nanti nak masak nasi goreng pataya.


Selasa, 14 Januari 2020

HerbaLine Kuala Terengganu

Januari 14, 2020 9 Comments
Assalamualaikum semua. Hari ini rabia pergi ke herbaLine Kuala Terengganu. Rabia ada cakap kan hari tu muka rabia ada bintik2 kecik tu. Rupanya muka rabia ada sista.

Sakit sikit je masa dia titiskan ubat tu. Dia guna jarum juga la. Titiskan ubat tu di atas bintik-bintik dekat muka rabia tu. Dia tanya rabia nak kahwin ke? Hehe tak la. Rabia buat ni pun sebab nak nampak cantik je.

Semasa kitaorang bersembang tu. Akak cantik ni siap bagi air.  Sedapp sangattt..







HerbaLine Skin Essentials (M) SDN BHD , NO,943, Jalan Sultan Manmud,Kuala Ibai 20400,Kuala Terengganu, Tel : 09-6163377 H/P: 014-7104975

Thank you to staff HerbaLine . Staff dia cakap rabia kena buat facial pula lepas ni. My mum pun buat jugak tadi buang bintik-bintik sekali dengan ketuat di muka tu.

Staff tu cakap awak ni boleh tahan sakit ya. Orang lain kan dah tak nak buat dah. Hehehe..Sebenarnya rabia pejam mata kan. Bawah mata rabia tu la ada bintik-bintik . Nak kata biji kolestrol bukan la.. Ni lebih kurang penyakit sista.

Jomm pakat pergi ke sini. Eh rabia lupa la nak snap gambar dengan owner nya.. Sekali dengan pemandangan nya dekat SPA ni..Memang best la.

Kena jaga pemakanan,kena jaga muka , kena jaga kecantikan,kena jaga semua tu la. Nanti nak facial muka la pula.

Ni sebab terjadinya sista dekat muka rabia tu,sebab rabia tak jaga makan. Banyak makan makanan berminyak,makeup pun selalu tukar-tukar foundation,blusher tu semua.

Tak ingat nak selfie dengan staff herbaLine tadi. Alaaa next time la selfie hehehe..Next time nak buat facial muka..





Nampak tak kemerahan di muka rabia tu. Itulah bekas dia buang bintik2 sista di muka rabia tu.

Sakit sikit la balik rumah letak ubat yang dia bagi tu. 

Ahad, 12 Januari 2020

Makan lagi

Januari 12, 2020 13 Comments
Assalamualaikum semua. Selamat petang. Rabia baru makan ni. Makan mee jawa dan chicken pop corn with french fries.


Chicken pop corn with french fries rm 5.00


Rm 5.00 

Ingat petang ni nak jogging la. Entah la rabia ni kurang sihat je. Ni asyik makan je. Kita sebagai perempuan ni kan. Stress ke, gembira ke, sedih ke mesti suka makan banyak - banyak kan.

Petang nanti entah la nak makan ke tidak. Kalau waktu malam memang rabia tak makan dah. Minum air kosong je malam-malam ni.

Sejak akhir - akhir ni kuat makan la. Sebab rabia ni ada gastrik. Dulu rabia consume Esp shaklee. So memang jarang la gastrik tu datang. Sebab tu rabia selalu pergi hospital minta ubat gastrik dengan doktor.

Just nak share makanan rabia makan tu memang sedap. Hehe. Tengah stress pun boleh happy dengan makanan kan. 

Banyak nya french fries tu. Habis ke tak nak makan ni. Umi ayah rabia memang tak suka la makan benda macam tu.

Pagi tadi makan nasi goreng je. Tu pun rabia letak sikit je nasi goreng dalam pinggan. Hehe.

Okey la rabia nak makan ni. Kenyang sangat ni. Syukur alhamdulillah. Dah kenyang dah. 

InsyaAllah lepas ni rabia share makanan apa yang menarik dan restaurant mana akan rabia terjah nanti. Stay tuned guys. 

Good morning

Januari 12, 2020 8 Comments
Assalamualaikum semua. Good morning. Hari ini bermula lah rutin aku pergi ke kelas seperti biasa. Tinggal beberapa sem je lagi. InsyaAllah sem ke 6 praktikal. Sem 7 masuk class balik seperti biasa. Rasa nya sem 7 tu 2 subjek je. Bahasa Arab dan bahasa mandarin. Hmmm..

Hari ini rabia nak tunjuk gambar rabia selfie before pergi kelas.


Tudung tu rabia beli dekat pasar penarik setiu baru-baru ni.

Ya Allah kuatkan aku ya Allah. Aku nak belajar. Aku nak habiskan belajar ni. Nak dapat jugak diploma.

Bermula lah start tidur lewat malam. Study and buat assignments.

Alhamdulillah la semasa rabia cuti semester baru ni. Rabia dapat buat aktiviti yang berfaedah seperti masuk kelas bakeri.

Hari ini rabia tak berapa sihat. Rasa macam nak demam balik. Hehe.

Semoga result semester ke 5 ini lebih baik daripada sem sebelum nya.

Doakan rabia ya. Thank you u all selalu bagi kata - kata semangat dekat rabia. Selalu bagi motivasi kepada rabia.

Sem 5 ni just belajar 2 subjek je. Sebab sem 5 ni semester pendek. Macam mana ya nak belajar sambil rasa have fun?

Sebagai seorang pelajar mesti akan rasa stress apabila final exam akan tiba pada waktunya. Dan akan stress dengan assignments kan. Macam mana u all prepare your study at university? Share story dekat rabia. Please.. That all for today. Thank for read my blog. 

Sabtu, 11 Januari 2020

Rasa pijar potong cili merah

Januari 11, 2020 10 Comments
Assalamualaikum semua. Hari ini rabia tolong my mum masak. Hehe alaaa rabia tolong potong cili merah je. My mum nak buat sos lada nasi ayam.

Sampai rasa pijar tangan ni. Ada tips nak hilangkan pijar tangan tak??



Rabia rasa macam nak menangis setiap kali potong cili merah ni. Nak buat sos nasi ayam ni.

Ada tips tak nak hilangkan rasa pijar ni? Biasanya rabia basuh tangan rabia dengan air paip tu je. Tapi macam tak berkesan je. Siap rendam tangan lagi dalam mangkuk yang berisi air sejuk tu.

Ni la anak dara nak try memasak kan. Ingat senang ke nak masak?

My grandmother kata guna plastic la semasa potong cili tu.

Rabia kalau masuk dapur memang akan rasa macam nak menangis lagi- lagi nak kupas bawang, nak potong lada merah ni cili merah ni. Nak goreng ayam pun takut juga. Takut minyak merencik ke atas muka ni. Masak nasi goreng okey la pulak.

Rabia nak tanya la macam mana u all potong cili merah ya? Tak rasa pijar ke tangan tu?? 

Jumaat, 10 Januari 2020

Result sem 4

Januari 10, 2020 9 Comments
Assalamualaikum semua. Sampai demam rabia nak tengok results. Tapi rabia suruh my mum tengok result. Alhamdulillah result kali ni lebih okey berbanding semester lepas.

Alhamdulillah syukur padamu ya Allah. Sampai demam rabia nak tengok result.

Next semester 5. Ada 3 sem je lagi. Alhamdulillah. Alhamdulillah terima kasih umi ayah sebab always support rabia.

Ingat failed dah tadi. Hehhehe. Nervous guys. Doakan rabia yaa. 

Khamis, 9 Januari 2020

Thank you ayah beli handphone baru untuk biahtul

Januari 09, 2020 10 Comments
Assalamualaikum. Hari ini rabia happy sangat sebab rabia dapat hadiah daripada ayah.

Thank you ayah beli phone Huawei untuk biahtul. Harganya rm 799 sahaja. Murah kan.




Rabia download app zedge. Inilah wallpaper dari app zedge. 


Skrin latar ni. Lawaaa la phone ni. Thank you ayah. InsyaAllah maybe results rabia kali ni dapat A+ la. Hehehe..

Ni pun rabia update guna phone baru la ni. Bau kedai tak?

Lepas ni boleh la download tik tok. Eh malas la download.

Malam ni pula la rabia scroll phone ni. Okeylah dah nak masuk waktu maghrib kan.

U all beli la phone baru. Hehhe. Takpun suruh suami hadiah kan phone baru. Hehehe.

Lepas ni nak setting ringtone lagu la pulak. Lepas ni akan banyak gambar rabia berselfie lah. Camera cantik kan.



Selasa, 7 Januari 2020

Kemas kemas rumah terjumpa gambar masa kecil

Januari 07, 2020 12 Comments
Assalamualaikum semua. Selamat tengahari. Hari ini Rabia dan umi ayah sibuk mengemas rumah . Lepas tu tengah kemas- kemas tu terjumpa gambar Rabia masa kecil dulu . Kelakar lah rambut ku masa tu .

Nak tengok tak gambar Rabia masa kecil ? 



Rabia tak ingat dah umur Rabia berapa tahun masa kecil ni . Kelakar lah rambut tu . Pendek je rambut ku masa tu. Jangan suka tengok gambar tu ya .  Macam kelakar je gambar rabia masa kecil ni .

Dengan mata bulat nya. Sekarang mata rabia sepet heheh. Apabila dah dewasa ni mata tak membulat dah . Jadi sepet la pula mata ni .

Kalau kemas rumah kan memang akan terjumpa barang-barang lama kan . Especially gambar masa kecil ni. Lawa tak I masa kecik tu?

Entah umur berapa tahun baru Rabia berambut panjang. Gambar masa kecil memang banyak la dalam album . Kadang-kadang Rabia sendiri tengok gambar pun tergelak terbahak-bahak hahahaha. Aku ke ni ? Muka aku kenapa macam ni ? Hehehe .

U all masih simpan gambar masa kecil tak ?




Sabtu, 4 Januari 2020

Adelia kitchen

Januari 04, 2020 13 Comments
Assalamualaikum semua . Alhamdulillah kenyang perut ku hari ini makan- makan sup tulang dengan nasi putih. Sedappp sangat.  Dekat dengan hock kee seng dataran shah bandar Kuala Terengganu .





Nak tahu maklumat lebih lanjut sila like fanpage facebook Adelia Kitchen .

Rabia tak sempat nak snap gambar menu harga tu .



Serius sedap daging bakar,sup tulang,ayam bakar dengan nasi putih .

Perut kenyang suka hati maka bermulalah waktu nak beradu . Lepas solat zohor la baru ku beradu . Hehhe baru rasa nak tidur . Dah kenyang perut kan . Mesti mengantuk la pula .

Orang ganu meh la mari makan - makan dekat sini Adelia Kitchen . Lepas makan tu terus shopping dekat hock kee seng ya . Assalamualaikum .

On the way balik rumah ni . Dari pagi tadi pergi jalan - jalan ni . 

My makeup organizer

Januari 04, 2020 5 Comments
Assalamualaikum semua . Selamat pagi . Rabia dan sekeluarga nak pergi makan pagi ni . Before nak pergi makan tu , Rabia update blog la. Lepas sudah Rabia makeup tu, rabia snap the picture my makeup organizer


My makeup organizer 

Lamp moon rabia menang pun , rabia letak dekat meja solek juga. Kadang-kadang je Rabia buka lampu tu . 

Cantik tak my makeup organizer yang Rabia beli dekat yubiso di Kuantan City Mall tu ? 

Rasanya macam nak beli lagi makeup organizer . Tapi my product cuma yang ini je lah ada pun . 

Ada sebelah makeup organizer Rabia tu , ada bakul pink yang comel tu . Yang tu rabia tak snap gambar . Sebab Rabia nak tunjuk my makeup organizer je . 

Agak- agak u all kan rabia patut beli tak lagi makeup organizer yang baru ? 

U all ada makeup organizer ke ? Share sikit makeup organizer macam mana u all pakai ya . Thank you for read my blog. Okeylah nanti Rabia update entry baru ya . Sekarang Rabia dan sekeluarga nak pergi makan pagi ni.

Assalamualaikum semua .