Khamis, 2 April 2020

Menang giveaway

April 02, 2020 8 Comments
Assalamualaikum semua. Hai u all. Rabia baru je bangun tidur ni. My mum ketuk pintu bilik. Knock knock. Lepas tu my mum masuk bilik. My mum cakap ada hadiah. Rabia pun pelik la juga hadiah apa ya. Rupanya hadiah giveaway yang rabia join dekat Instagram tu. Menang apa tu?




Thank you dverv. So beautiful this earrings. Lawa lahh subang ni. Rabia dah pakai pun. Kotak packaging dia untuk letak earrings pun cantik.

Musim PKP ni rabia join je contest yang mana rabia mampu join la. Hehe. Join dekat Instagram je.

Tak join dah dekat Facebook. Banyak lah jugak hadiah rabia dapat sepanjang join contest kan. Hehe. Alhamdulillah rezeki rabia.

Rabia happy dengan apa hobi join contest ni.

U all join la contest dekat Instagram. Make sure tag nama kawan yang suka join contest je tau.

Thank you again dverv. Semoga anda dimurahkan rezeki yaa. Semoga business anda berjaya.


Selasa, 31 Mac 2020

Jagung by syed azlan

Mac 31, 2020 4 Comments
Assalamualaikum semua. Hari ini rabia beli jagung dengan kawan sekolah menengah rabia. Hehe thank you syed. Aku beli ya. Lepas tu rabia bagi lah biskut sikit dekat kawan baik kita ni. Aku support sokmo business mu ya.






Hahaha dia update dekat status WhatsApp dia. Rabia bagi biskut ke dia. Welcome kawan.



Ni no WhatsApp dia : +60163474817

Dia cod area Kuala Terengganu. Rabia makan dah jagung bakar tadi. Hehhehe. Sedappp sangat. Alhamdulillah rezeki mu syed. Aku always support mu. Kawan dunia akhirat ni.

Semoga business mu maju jaya ya. Semoga laku la jagung mu jual tu.

Jomm pakat serbu WhatsApp dia. Tengok dia jual apa lagi selain jagung? 

Isnin, 30 Mac 2020

Alhamdulillah makin ramai kucing yang datang ke rumah ku

Mac 30, 2020 4 Comments
Assalamualaikum semua..Hai u all. Macam mana sejak PKP ni? U all buat apa dekat rumah? Rabia buat apa dekat rumah ? Of course lah masak guys.

Lepas masak tu jenguk ke halaman belakang rumah. Bagi makan dekat kucing yang selalu datang ke rumah rabia ni.



Yeayyy rabia dapat jugak selfie dengan kucing ini yang bernama oren. Nama tu rabia sendiri yang bagi ok.Cute kan dia? Tapi dia jinak la. Kalau tak takkan rabia boleh pegang dia tu kan? Tapi pegang dia pun sekejap sekejap je. Sebab dia ganas sikit la. Suka lah panjat pokok. Sebab pokok dekat luar rumah tu selalu ada burung yang datang. Rabia selalu siram pokok kan. So burung - burung pun datang ke mari untuk mandi,makan dan minum air lah .

Si tompok mana ? Lama dah tak nampak dia..Ada je dia mari pagi tadi. Dia tu sejenis kucing yang takut dengan kucing lain kan. Dia tu hidup bersendirian je. Tak suka bersosial dengan kucing lain. Dengan rabia pun dia asyik takut je. Si mishai? Dia lagi lah tak balik ke rumah dah berapa hari ni.

Kucing hitam gambar di atas tu. Tu ayah si tompok dan si mishai lah.. Tapi entah lah si tompok dan si mishai takut pulak dengan ayah dia tu .

Alhamdulillah makin ramai kucing yang datang ni. Nanti rabia nak cuci gambar. Nak buat kenangan nii.


Ahad, 29 Mac 2020

Cheesekut kopi by Rabia

Mac 29, 2020 5 Comments
Assalamualaikum semua. Musim PKP ni kan. Rabia asyik lapar je. So nak sangat makan cheesekut. So tengok bahan ada tak cukup satu. Tapi rabia pakat buat je lah.



Jangan la suka. Rabia pakat buat je ni. Kalau u all nak try pun boleh.

Bahan - bahan :

Sos cheese

Biskut jagung

Susu pekat

Kopi


Cara - cara buat :

1. Masukkan sos cheese dan susu pekat ke dalam mangkuk. Kacau sehingga sebati

2. Letak kan sos cheese dan susu pekat yang telah dikacau tadi tu ke atas biskut. Susun biskut tu ya.

3. Taburkan kopi di atas biskut tersebut.

4. Letak kan dalam peti sejuk. Sejukkan dalam semalaman okey.

Tu je lah resepi nya.. Tekak ni nak makan sangat cheesekut. Ni first time rabia buat cheesekut. Cheesekut kopi ni rabia buat. Jangan la gelak. I know i bukan terer sangat bab masak masak ni. But I ada kesungguhan untuk belajar masak. At least umi ayah rabia happy tengok anak nya ada kesungguhan nak belajar masak. Okey bye!

Sabtu, 28 Mac 2020

Pizza by Rabia

Mac 28, 2020 6 Comments
Assalamualaikum semua. Okey lah disebabkan tempoh PKP ni kan. Rabia ni rasa nak makan je. Rasa nak makan pizza.


Pizza by Rabia 🍕🍕🍕 #Itsdonebyrabia #donemasakbyrabia 🍕🍕🍕 Bahan2 :

2 keping mission wraps
Sos tomato
Chicken meatball dipotong dadu
Lobak merah diparut halus
Tomato dipotong halus
Sos cheese
Mentega buttercup garlic spread with herbs

Cara - cara membuat :

1. Sapukan sos tomato di atas mission wraps

2. Taburkan chicken meatball dipotong dadu tadi tu, Lobak merah yg diparut, tomato dipotong halus tu dan letak kan sos cheese dan Mentega buttercup garlic spread with herbs tu di atas mission wraps tu

3. Bakar selama 2 minit

Okey jemput lah click my hashtag okey dalam my Instagram. rabiahtul_adawiyah

It's done! Thank you. Boleh try buat ya selama duduk berkurung di rumah ni.


Nasi goreng ikan aye by Rabia

Mac 28, 2020 1 Comments
Assalamualaikum semua. Hari ini rabia masak nasi goreng ikan aye je.



Bahan - bahan :

Bawang merah yang siap diblend

Serbuk cili

Ikan aye

Kicap

Gula, garam

Maggi secukup rasa

Telur

Chicken meatball

Daun sup

Lobak merah

Bayam brazil - Hiasan di nasi goreng

Cara - cara memasak :

1. Masukkan bawang merah yang telah diblend, serbuk cili, ikan aye (hancurkan ikan aye) ke dalam nasi. Gaul kesemuanya sehingga sebati.

2. Masukkan minyak ke dalam kuali. Tunggu minyak panas. Lepas tu masukkan nasi yang telah digaul tadi tu. Masukkan telur. Kacau.

3. Goreng dan masukkan daun sup, chicken meatball, lobak merah.

4. Masukkan kicap, gula, garam, Maggi secukup rasa. Kacau kacau dah siap.

Itsdone by Rabia. Okey tu je lah resepi nya. Jangan lupa masak nasi goreng ikan aye ni dan tag nama rabia tau dekat story Instagram.


Jumaat, 27 Mac 2020

Let's play this game

Mac 27, 2020 0 Comments
Assalamualaikum semua. Nak tahu tak best main game ni. Heheh. Nak tahu game apa best sangat tu?

Rule of the game(rule 2 is mandatory)
So u have 2 follow the next few steps

1) Send me a picture of yours

2) Put the status same as mine
*Say Hi and I will post something about you*
(If you don't i won't post anything)

3) Once it's done I'll post the pic that u have sent with what I like about u as caption !

This is all about celebrating,appreciating and loving each other ☺

Don't spoil the fun






So enjoy this game okey. Let's play this game at WhatsApp.






Top komentar march 2020

Mac 27, 2020 8 Comments



Assalamualaikum semua.. So rabia dah pasang semula top commentar di blog rabia . Congrats u all . 

So rabia nak bagi hadiah free header pada 5 orang yang bertuah ini .



Mamapipie




Kak Adia




Raydah



Kak Anies 



Warisan Petani 

Tahniah kepada 5 pemenang header ini. Terima kasih sebab sudi jenguk dan komen blog rabia ni. Rabia hargai u all . 

Rabia baru siap edit header blog untuk u all. Letih jugaklah main edit edit header rupanya. Sebab dah lama rabia tak mengedit ni.Ni disebabkan rabia sedang cuti semester . So rabia nak bagi hadiah dekat u all yang selalu tinggalkan komen di blog rabia. 

Cantik tak header rabia buat untuk u all? Puas hati tak? Suka tak? Inilah caranya rabia hargai korang semua. Thank a lot for comment my blog .

Selasa, 24 Mac 2020

Jom menabung

Mac 24, 2020 13 Comments
Assalamualaikum semua. Malam ni rabia nak share entry pasal jom menabung. Setiap kali rabia nampak umi dan ayah rabia ada simpan duit rm 5 ringgit tu kan. Rabia akan minta dengan umi ayah. Hehe. Umi biahtul nak duit rm 5 ringgit. Hehe. Nak simpan menabung dalam tabung duit.

My parents always bagi duit rm 5. Tadi umi rabia baru je bagi duit rm 5. Rabia memang suka simpan duit rm 5.00 ni. Thank you umi bagi duit rm 5 tadi.




3 tabung simpanan rabia. Hehe. Rajin kan rabia menabung. Jom la kita sama - sama simpan duit. Jimat - cermat okey? Dan boleh la buat hashtag Jom Menabung. Duit syiling pun rabia simpan jugak.

InsyaAllah kalau rabia dah kerja nanti kan. Rabia nak menabung rm 10, rm 50.

U all buat tak challenge jom menabung? Jom kita sama - sama menyimpan duit dalam tabung syiling.

Best pula menyimpan duit ni. Hehe. Sebulan memang dah banyak duit kita simpan tu. Hehe. Boleh la bahagikan duit untuk travel dan sebagainya.

Tabung syiling warna hijau tu rabia beli dekat mydin je.

Alhamdulillah best sangat menabung ni. Rabia still lagi students tapi dah boleh menyimpan duit banyak kan.

Kadang - kadang rabia tak minta pun duit rm 5 ringgit tu. Umi dah bagi dah dekat rabia.

Jommm u all kita sama - sama menyimpan duit. Tak kisah lah nak simpan duit rm 5 ke, rm 50 ke, rm 200 ke dalam tabung syiling tu.


Jumaat, 20 Mac 2020

Menang contest engku Ruzainii

Mac 20, 2020 9 Comments
Assalamualaikum semua. Alhamdulillah kali ni rabia menang hadiah makanan pula. Rabia selalu je support engku Ruzainii ni. Sebab baca feedback orang lain kan. Katanya sedap la bronis dia ni.

Rabia always komen dan share jualan dia dekat my Facebook.









Alhamdulillah sedap sangat. Thank you Engku bagi bronis free je dekat akak. Nanti boleh la kak order bronis engku. Sebab sedap ni. Tak cukup makan ni. Rasa nak makan lagi la. Heheh. Semoga business engku maju jaya ya.

Alhamdulillah rezeki pada bulan 3 ni. Nanti rabia menang apa pulak ya? Stay tuned guys. Jemput lah u all add Facebook dia ya. Nanti kalau u all nak makan bronis sedap - sedap kan. Pakat order lah dengan engku ni ya. Sedappp sangat. Tak puas makan lagi ni.

Engku mari cod pada hari ini. Hari sabtu - 21 March 2020. Thank again engku.


Khamis, 19 Mac 2020

Sup kaki ayam by me

Mac 19, 2020 7 Comments
Assalamualaikum semua. Disebabkan hari ini my mum ada beli ayam. So rabia masak sup kaki ayam.


Bahan - bahan nya :

Kaki ayam

2 Ubi kentang

Daun sup

2 ulas bawang putih

1 ulas bawang merah

Halia sebesar ibu jari

Cara - cara memasak :

1. Tumis bawang putih, bawang merah, buah pelaga, cengkih dan kulit kayu manis hingga naik bau.

2. Masukkan air 2 gelas besar

3. Masukkan kaki ayam, ubi kentang dan masukkan sup bunjut.

4. Masukkan garam dan gula ke dalam sup ayam tadi.

5. Siap dan makan

6. Daun sup tu baru ditabur ketika nak makan sup kaki ayam tu.

Ini first time rabia masak sup kaki ayam. Alhamdulillah dah pandai masak dah rabia. Yeayyy. Alhamdulillah.