Jumaat, 21 September 2018

Shopping Mydin mall

Assalamualaikum. Hai u all. Rabia baru je balik dari Mydin mall dan Watsons.

Shopping dulu ye. Hehe. Ayah Rabia shopping banyak jugak ni .

Barang dapur banyak shopping. Menyesal pulak tak ambik coklat kit kat dekat belakang tu.



Senarai pembelian. Hehe. Sebelum membeli .. My parents suruh tulis senarai barang sebelum membeli.

1. Tabung duit syiling - 1
2. Gula perang - 2 kilo
3. Garam
4. Sos tiram
5. Sos cili
6. Nisan
7. Serbuk cili
8. Cucur bawang - 4 yang perisa Adabi tu
9. Kulit kayu manis
10. Sabun basuh
11. Clorox
12. Bawang merah,halia,bawang putih
13. Ubat gigi-2
14. Susu cair-3 tin
15. Mamee cup - 1

Watsons tak sempat nak selfie. Hehe..

Itu je lah senarai kebiasaanya membeli di Mydin mall.

Korang biasa beli apa dekat Mydin mall?

Selalu buat penulisan macam ni ke? Ayah Rabia pesan bagus tulis senarai pembelian ni di nota dulu.

Sebab? Sebab nak kira bajet belanja.

Dan kalau tak tulis apa yang kita nak beli. Mesti akan kita lupa dan tertinggal barang nak beli tu.

Syukur lah ayah dan umi ajar rabia cara pengiraan dan bajet senarai pembelian ini.

Lepas dah habis shopping tu. Resit pembelian ayah yang kira.

Banyak jugak shopping hari ini. Makanan banyak sangat. Disebabkan I ni kuat makan .

Walaupun berbadan kecik.

Tapi lari sikit bajet hari ini. Rabia kan ada je ambik makanan itu makanan ini. Lari terus bajet. Tak apa. Asal ada duit nak bayar.

Rabia


Rabu, 19 September 2018

Menang contest Jersi Najib Asaddok

Assalamualaiku.Selamat malam.Alhamdulillah rabia menang contest jersi najib asaddok.

Rabia baru perasan tau yang rabia menang ni. Tadi rabia dah hantar email. Sebab dia tanya size apa rabia pakai. Maknanya akan sampailah hadiah jersi ni kan.

Rezeki menang contest. Lama dah tak join sebenarnya. Disebabkan cuti sem 2 minggu. Rabia join je lah.


PEMENANG CONTEST PRA PELANCARAN RPM2018 
pada 27 OGOS 2018.
.
5 individu bertuah ini layak untuk mendapat 1 jersey 
eksklusif daripada momentum internet secara 
percuma jersey yang bernilai RM299.
.
Siapakah pemenang bagi contest ini?
.
Jadi... 5 individu yang bertuah adalah seperti berikut:
1. Hafis Mahmud.
2.Achu Hieda Md Salleh.
3. Rabiahtul Adawiyah.
4. Rahim Aiman.
5. Azi Zila.
Alhamdulillah, tahniah sekali lagi kepada para 
pemenang. InsyaAllah, semua ni adalah rezeki yang 
Allah berikan.

Selasa, 18 September 2018

Beauty Giveaway By Mrs Pip

Assalamualaikum..Morning.. Hari ini rabia ada masa free.Disebabkan cuti sem 2 minggu.Yeay.

So tanpa membuang masa lagi rabia join Beauty Giveaway By Mrs Pip

Apa yang rabia suka pada blog Mrs Pip adalah template blog nya responsive dan penulisan yang kemas.

Beauty Giveaway By Mrs Pip



Rabia ada soalan nak tanya MRS PIP ni..hehehe.. Tahun bila MRS PIP start menulis blog? Dan kenapa nak jadi blogger?


TQ ❤ Rabia 


Ahad, 16 September 2018

"Giveaway FLUER Perfume by Sii Nurul"

Assalamualaikum tanpa membuang masa lagi rabia join "Giveaway FLUER Perfume by Sii Nurul"




Jumaat, 14 September 2018

Rindu Rabia Tak?

Assalamualaikum. Selamat malam u all. Rabia baru je habis final exam semester 1. Haha. Dah habis exam ni lah. Baru Rabia update blog.

Rindu Rabia Tak? Ni lah Rabia nak upload gambar Rabia ni.Supaya u all boleh tatap wajah Rabia yang jelita ini.
Hehehe. Apabila dah tamat exam ni. Jadi macam ni lah jadinya.



Rabia Makeup simple-simple je. Rabia pakai bedak Johnson compact,eyeshadow,lipstick,pemerah pipi guna lipstick je.

Rabia memang suka pakai tudung ni ya. Sebab nampak cerah je kulit Rabia.

Actually nampak tembam kan pipi Rabia tu. Hehehe.
Dah gemuk dah tu.
Muka Rabia macam ada iras Pakistan kan? Sebab kebanyakkan ramai cakap macam tu. Tak Pakistan pun. Muka macam iras India. Sebab dari kecik minat tengok drama Hindustan.

Mancung lah hidung Rabia tu . Hehehe.

Just Ada 2 gambar ni je. Yang ni je Rabia sempat selfie. Kalau Rabia rajin selfie lagi. Rabia post gambar cantik Rabia banyak-banyak ke dalam blog ya.

Rabia tahu u all's rindu Rabia kan.
Rabia pakai instant shawl tu. Lepas ni nak cari instant shawl warna macam ni lah.

Kelakar pulak gambar yang kedua tu. Senyum nampak gigi. Cantik jugak gigi Rabia kan. Hahahahahahahaha. Mengada-ngada je Rabia ni.

Cakap je lah nak suruh u all's puji Rabia kan . Hehe.
Anyway,thank you sebab sudi baca blog rabia yang tak menarik ni.

Goodnight. Sweet dream. Nak tengok televisyen lah pulak.

Assalamualaikum.

Rabia 

Isnin, 10 September 2018

Aku sakit dan ada penyakit?

Assalamualaikum semua. Sebenarnya u all tak tahu kan pasal penyakit Rabia ni. Sebenarnya tak nak share pasal penyakit ni.

Rabia ada penyakit jantung berlubang dan injap bocor.  Pada umur 10 tahun. Rabia dah lakukan pembedahan jantung berlubang. Injap tu je masih bocor.

Alhamdulillah dah sihat sekarang. Cuma kerap pergi hospital untuk follow up dengan Dr je.

Jangan risau lah.Rabia pun ada asma jugak .

Ini ubatnya : ubat asma. Malas nak taip nama-nama ubat ni.


BEKAS LETAK UBAT

Pembedahan jantung dilakukan di IJN. Institut Jantung Negara.

Ada kenangan pahit manis masam semuanya ada . Nurse baik-baik je.

Layanan daripada nurse memang sangat baik. Makanan nya pun best tau. Masa tinggal kat IJN tu. My parents lah yang jaga Rabia. Terima kasih umi ayah jaga biatul dengan baik sekali. Nenek dan Tokki jugak pun tidur dekat sana jugak.

Mak saudara dan ayah saudara jugak turut melawat Rabia. Terima kasih Maksu dan ayah long sebab sudi melawat biatul.

Ada je gambar kad IJN ni. Tapi nak snap tu tak berapa clear kot.

Banyak jugak gambar masa kat IJN tu. Hmm.. Tak apalah. Gambar lama dah pun.



BUKU TEMUJANJI PESAKIT

U all yang ada add facebook rabia tu.Mesti ada terbaca status ini di fb rabia kan.Kalau korang perasan lah.Terima kasih yang sudi mengambil berat tentang rabia.



FOLLOW UP DI HOSPITAL



Tetapi rabia cuma banyak temujanji lah dengan dr.Banyak klinik pulak tu kena pergi.Klinik gigi,MOPD,kulit. 

Kulit tu biasalah.kadang-kadang effect kepada kosmetik kan.Saja je lah jumpa dr.Tak ada apapun.Just dr bagi ubat je.Kalau tak sesuai barulah beritahu dr semula.

Dari kecik lagi sampai ke besar ni asyik ulang alik ke hospital.Penat tau.Kadang -kadang masuk kelas lewat tau.Tapi dah inform kepada lecturer,cikgu.Kalau tak sempat masuk kelas.Rabia cuma fotostat buku temujanji ni.Sebab diorang just nak tengok bukti je.

Umi dan ayah lah selalu teman kan rabia pergi hospital. Mesti nak tahu jugak doktor talk about what kan? Tentang apa yang dibincangkan tu kan.

Sebenarnya panjang lagi pasal penyakit ini.Macam mana dapat tahu ada penyakit ini semua? Hummm..malas nak cerita.Nanti rabia sedih.Kan tak pasal-pasal keluar air mata kan.

Hmm. Terpaksa ceritalah ya. Masa kecik tu. Rabia tengah tidur. Dan my mum pun macam peliklah. Kenapalah anak aku tidur ni. Bunyi dengkuran nya lain macam. So apa lagi umi ayah bawaklah Rabia pergi ke hospital. Dan doktor sahkan Rabia Ada penyakit jantung berlubang. Sepatutnya masa umur 2 tahun tu dah kena operation. Tapi mak ayah mana sanggup kan melihat anaknya buat operation.

Allah uji Rabia . Kadang-kadang mari jugak lintasan hati ni. Why me? Kenapa aku ada penyakit macam ni? Walaupun aku dah operation pun? Kenapa tak orang lain je kena? Biasalah kan. Lintasan hati ni. 
Tak rasa sakit pun selepas operation tu. Siap berlari lagi tau. Makan jagung lah. Sampaikan nenek pesan jangan makan jagung tu. Bahayalah. My mum pun tanyalah nurse. Boleh ke anak saya makan jagung ni? Nurse jawab boleh je.

Cuma selepas selesai semuanya tu. Nak balik ke Kuala Terengganu tu. Kitaorang naik bas tau. Tak naik flight. Sebab doktor dah pesan jangan naik kapal terbang . Nanti terbuka jahitan pembedahan tu.



RABIA ❤

Sabtu, 8 September 2018

Aku stress sampai makan panadol

Assalamualaikum. Aku stress sangat sebab nak presentation,exam. Aku hilangkan cara stress sampai makan panadol . Nasib ada kawan yang memahami aku. Parents aku pun memahami aku. Parents aku kata jangan stress. Relax je.Banyakkan berdoa kepada Allah.



Ya Allah apa yang aku buat ini? Apa yang aku dah lakukan ini? Sampai aku rela cederakan diri aku kerana sebab exam? Sebab presentation?

Sebab sekarang aku diploma . Diploma tau. Bukan sijil ni.Dulu masa sijil aku cuma ada basic je.

Ya Allah. Sejak aku belajar di Universiti ni. Aku stress tahap level apa ntah.

Sampai makan panadol . AKU MAKAN PANADOL .. What panadol? Kenapa ni?

Apabila mak ayah aku nasihatkan aku. Aku baru tersedar.

Dan juga kawan aku nasihatkan aku. Thank you. Mood aku agak swing.

Mak ayah aku ajak aku keluar jalan-jalan. Aku tak nak jalan-jalan.

Mood swings Dan aku menangis sorang-sorang .

Ini kali pertama aku stress makan panadol .

Aku kena pandai mengawal emosi. Macam mana aku nak belajar? Ada 7 sem ni.


Jumaat, 7 September 2018

Terjumpa ustazah di wedding kawan

Assalamualaikum. Hai u all. Morning. Semoga u all dimurahkan rezeki .

Baru-baru ni kan Rabia pergi wedding kawan rabia kan. Terjumpa ustazah yang mengajar Rabia masa form 4 & form 5. Zaman sekolah lah adalah zaman yanh paling best. Sebab cikgu-cikgu sporting.

Masa SPM dapat C+ pendidikan Islam tau ustazah. Alhamdulillah. Terima kasih ustazah sebab sudi mengajar saya.

Masa jumpa kat wedding kawan tu. Ustazah tanya awak bila lagi? Hehehe. Me : InsyaAllah .

Faham tak apa maksudnya tu?  U all faham kan .


Ustazah doakan jugak lah moga Rabia dapat bertemu jodoh dengan orang yang baik-baik. Ya Allah rasa nak  masuk sekolah semula.

Tak ada nak stress sangat. Stress jugak. Stress masa nak exam dan nak tengok result selepas exam.

Tapi selepas habis sekolah ni. Perghh.. stress sangat. Malas nak cerita lah. Inilah dugaan. Allah uji kita.

Dahlah tak sempat nak selfie dengan ustazah. Kalau tak Rabia boleh buat Photobook. Malas nak cuci gambar dah.

Ustazah . Rabia nak jumpa ustazah lagi lah. Moga-moga dapat jumpa ustazah yati lagilah lepas ni.

Banyak benda nak shared dengan ustazah tau.

Rabia

Jumaat, 31 Ogos 2018

OOTD handbag menang contest

Assalamualaikum.hai u alls.sebelum rabia pergi majlis kahwin kawan rabia.Rabia pergi lah pantai kuala ibai ni. Saja je nak luangkan masa bersama keluarga.

Dan my parents snap my picture.Rabia dah cakap kan nak ootd beg ni kan.Cantik tak? Hehehe hari ni pakai baju colour hijau . Semangat nak pergi majlis kahwin kawan ku ini.


Cantik kan pantai ini.Tenang je rasanya duduk dekat sini.Baju berwarna hijau handbag pun berwarna hijau.Okeylah dah OOTD dah ni.

123 smile..hehehehe..Rabia guna kamera sony je ni.Ayah snap picture guna camera sony.Bergaya nya lah rabia ni.hehehe.

Cantik handbag tu.Apabila rabia bergaya dengan memakai baju berwarna hijau dan dah satu colour dengan handbag hijau tu.

Indahnya pemandangan pantai ini.Sejuk hatiku apabila aku memandangnya. Tenang je fikiran rabia masa ini.Apabila dapat bersiar-siar di tepi pantai ini.

Rasa macam semua problem dah hilang tau.Release tension. Rabia pakai tudung jenama ariani.Dah ada 3 helai tudung ariani tau.

okey ke tidak OOTD rabia ni? Inilah kali pertama selfie macam ni.Selama ini just snap my face je.Okeylah rabia nak kemas-kemas meja bilik ni.Jumpa di entry yang lain pulak ye.

Terima kasih kerana sudi membaca blog rabia ya.
TQ A LOT.

Assalamualaikum.




Rabu, 29 Ogos 2018

Menang contest handbag cantik

Assalamualaikum.Hai u all.Dah lama dapat bag ni tau.Cuma rabia baru je nak menulis entry yang bertajuk menang contest handbag cantik ini pada hari ini.



Rabia bayar postage RM 8.00 kepada kak fa ni.And then tunggu 2 minggu juga hadiah ini sampai tau.Untunglah rabia menang contest kan.Free je dapat bag ni.


Korang boleh je beli handbag ini dekat instagram tau.

INSTAGRAM : https://www.instagram.com/stylover_byfa/

Ya akak fa ni peniaga. Sambil-sambil dia berniaga.Dia anjurkan contest di instagram.Semoga kak fa dimurahkan rezeki lah ya.

Semoga business kak fa maju.Baik hati sungguh kak fa ni.Sambil berniaga,sambil bagi percuma kan handbag lawa ni kepada winner contest.

2 orang pemenang contest ini tau.

1. Rabiahtul Adawiyah - Rabia
2. elfiraedwin0111

COVER MANUSKRIP AKU

Assalamualaikum..Selamat malam.U all ingat tak yang rabia ada buat manuskrip buku yang bertajuk kisah blogger rabiahtul adawiyah tu?

Hmmm..dahlah menulis panjang berjela-jela dah.Last-last computer ni problem.Dan semua gambar dan manuskrip yang rabia dah taip dekat microsoft office word tu hilang.

Ramai blogger bagi pendapat kepada rabia supaya tukar cover buku yang lain.Biar cover buku tu makin gempak gitu.

Tidak ada sesiapapun menyuruh rabia menulis manuskrip ini.Tetapi apabila idea berlegar-legar di kepala ini.Mulalah gatal tangan nak menaip manuskrip . 

Tujuan rabia menulis manuskrip ini adalah supaya pembaca blog lebih mengenali rabia melalui penulisan di buku ini.

Itu je lah tujuan nya.




Rabia menggunakan Manila Photo Walk melalui website https://www.canva.com/

Rabia suka edit gambar menggunakan aplikasi canva ini.Macam-macam anda boleh edit tau.Nak edit cover untuk resume pun ada.

Edit untuk cover novel pun ada.Ada cover secara percuma.Dan ada juga yang berbayar.

Maknanya kisah rabia ini akan diterbitkan oleh mana-mana syarikat ke?

Hmmm..Rabia hanya menulis sahaja.Itu terserah kepada rabia lah.Nak hantar manuskrip ini kepada mana-mana syarikat penerbitan buku.

Sebelum nak jadi penulis buku ni,At least anda perlu banyak membaca.Dan join kursus-kursus tentang bidang penulisan ini.Barulah kita ada ilmu pengetahuan .

Ini baru je cover buku.Isi? Rabia menulis isi nya dalam buku je dulu.

Cover tu dah ok.Cuma cara penyampaian rabia nak sampaikan kepada pembaca blog rabia ini tu susah sikit.

Nak cerita kisah kehidupan rabia yang penuh berliku - liku dengan dugaan.

Semua itu akan rabia ceritakan ya.Doakan semoga rabia dapat juga settle penulisan manuskrip ini ya.


Yang benar : Rabia