Khamis, 7 November 2019

Assignment lesson plan

Assalamualaikum semua. Hmm..penat sangat hari ini. Balik dari tadika je Rabia terus tidur. Hmmm nak siapkan lesson plan report tu semua.

Tapi nasib baik lah ada group. Sebab lesson plan tu aku dah siapkan okeyyy. Penat tau nak buat lesson plan ni. Harap group assignment aku berikan kerjasama ya.

Mood aku agak swing hari ini. Entah lah kenapa aku jadi macam ni. Maybe dah bosan dengan melihat kerenah kawan-kawan aku ni.

But aku nak teruskan juga habiskan diploma ni. But jangan sampai aku pengsan pula. Jangan sampai mental exhausted aku yang dulu kembali lagi. Aku nak belajar ni.



Thank you anak-anak teacher semua. Sebab bagi kerjasama. Dengar cakap teacher. Teacher sayang korang semua. We love u all ❤️

Nanti teacher cuci gambar ya. Hehhe. Tadi kan ada 2 budak tu namanya Melissa dan nayli. Teacher Rabia rakam video dia. Apabila dia melihat muka dia dekat status WhatsApp teacher Rabia ni. Dia suka gelak ketawa pula. Tahulah muka dia ada dalam video. Mesti dia happy kan.

Suka lah tu lihat diri sendiri dalam video tu. Teacher nak rakam video awak semua nak buat kenangan .

Cepat-cepat lah habis belajar ni. Aku bosan la mengadap assignment ni semua. Dengan kerenah perangai kawan-kawan lagi. Stress tau . But aku bersyukur sebab my parents always bagi support dekat aku.

Biasalah mood ni. Kadang-kadang aku terikut-ikut dengan perasaan sangat kot. Tiba-tiba rasa sedih je sejak akhir-akhir ni.

Aku just nak minta korang semua doakan aku ya. Please doakan kesihatan aku juga. Semoga baik-baik sahaja ya. Thank your for read my blog 💜 

Rabu, 6 November 2019

Assignment for today

Assalamualaikum semua. Fuhh sejak akhir-akhir ni otak aku memang berserabut. Serabut dengan assignment dan group assignment. Ada juga assignment yang dah siap aku hantar dah. Itu assignment individu cepat je lah aku siapkan dan submit online tu.

Ni assignment group. Ada assignment yang tak siap lagi  ni. Ada juga assignment by group aku buat individu. Aku penat melayan kerenah kawan-kawan group ni. Aku penat . Dahlah otak aku penat dah. Dah berapa hari aku tak tidur ni. Otak aku dah mula letih. Apabila aku letih fikiran aku mula bercelaru.


Aku suka apabila berada di taska ni. Aku suka bergaul dengan kanak-kanak ni. Lebih baik aku tinggal dan kerja dekat taska je. Apabila aku berada di taska ini pada pagi tadi. Semua kanak-kanak tu suka dekat aku. Aku baru first time datang ke taska ni. Tapi diorang mula bermanja dengan aku. Maybe dia tahu aku bukan datang ke taska diorang hanya untuk aku siapkan tugasan yang diberi oleh pensyarah aku. Tapi diorang sedar betapa mulia nya hati cikgu ini yang bernama ''Cikgu Rabia''. Diorang tahu aku ikhlas nak mengajar diorang. 

Paling kelakar kan,diorang panggil Rabia kakak. Diorang panggil aku kakak. Hahaha. I 'm not your sister lah adik-adik teacher Rabia sayang ni. Heheh . So funny. Kakak pun kakak lah. Hehe. Ada juga yang panggil teacher.

Rasa nak pergi lagi ke taska ni. Ada sorang budak tu kan dia siap duduk atas riba Rabia lagi . Nak manja-manja dengan teacher Rabia ni.

Ya Allah kau permudahkan kan lah urusan pembelajaran aku ini. Kalau ikutkan Rabia tak nak sambung course childhood dah. Sebab Rabia dah ada sijil child hood ni . SKM tahap 2 dan SKM tahap 3 lagi. Kalau ikutkan memang nak masuk course lain . Tapi aku ni jenis tak berani nak ambil risiko. Takut tak boleh faham dengan subjek course lain ni. Padahal aku belum cuba masuk bidang lain tu. Seperti Rabia kata kan sebelum ni, Rabia memang tak minat budak kan. Of course lah aku tak pandai kot nak main dengan budak. 

Apabila aku dah belajar sijil kemahiran malaysia tahap 2 dan tahap 3 penjagaan dan pendidikan awal kanak-kanak ni . Aku mula slow - slow minat dekat kanak-kanak ni.

Sepatutnya diploma ni, aku masuk course baking cake ataupun course secretary or course office, course computer ke. Sebab aku kan handal bab-bab computer ni. 


Rabu, 30 Oktober 2019

OOTD baju kurung moden

Assalamualaikum semua. Rabia on the way nak pergi ke class ni.

Sebelum tu Rabia nak post gambar ootd sebelum pergi ke kelas dulu. Cantik dan ayu tak Rabia? Hehehe..Sejenis suka pakai baju macam ni. Rabia tak suka pakai skirt or dress. Seluar jeans pun tak suka pakai. Dekat rumah sendiri pun kan,Rabia pakai baju kurung. Sebab pakai baju kurung ni nampak ayu dan manis je. 



Ketika saya bercuti di Kota Bharu sempena hari deepavali baru-baru ini . Saya sekeluarga berkesempatan membeli belah di Bazar Tok Guru kerana ia nya berdekatan dengan Hotel Perdana yang kami menginap.

Ketika meninjau-ninjau kedai-kedai yang ada, Saya melihat satu pasang baju yang menarik perhatian saya kerana warna dan corak nya.

Harga baju ini Rm 100 sepasang siap dijahit . 

Kedai nya beralamat :

MEY BATIK
A 260 & 261,Aras Bawah
Bazar Tok Guru, Jalan Sultan Ibrahim
15000 Kota Bharu,Kelantan 

Owner kedai begitu baik dan mesra melayan kami walaupun ketika itu dia baru sahaja membuka kedai. ''Iyalah'' ... Kami datang terlalu awal jam 9.00 pagi. 

Akhirnya ayah saya membeli 2 pasang baju batik dan salah satunya saya memakai sekarang. 

Ahad, 27 Oktober 2019

Hadiah daripada Shikin Razali

Assalamualaikum semua. Alhamdulillah lepas pergi makan Nasi Ayam Darul Iman tadi. Lepas tu terus balik rumah.

On the way nak balik ke rumah, Ada orang call Rabia . Rabia suruh my mum jawab kan panggilan tu. Orang tak kenal aku takut nak jawab call.

Rupa-rupanya poslaju call. Dia kata nak hantar barang ke rumah Rabia. My mum suruh abang poslaju tu letak hadiah tu ke dalam bakul motor.

Sampai je ke rumah Rabia terus pergi ambik hadiah. Nak tahu tak siapa bagi hadiah ni? Eh bukan kekasih hati ye bagi hadiah. Ku tak punyai kekasih hati lagi ni.

Kak Shikin Razali lah bagi hadiah ni. Rabia top pengomen blog beliau kali ke -3 tau. Rasa macam baru je kak Shikin bagi hadiah hari tu. Ni dapat lagi hadiah. Terima kasih kakak cantik.



Memang lama dah Rabia nak planner tu. Alhamdulillah rezeki dapat hadiah daripada akak Shikin Razali. Hehehe.. Ada lagi hadiah daripada blogger lain. Tak sampai lagi hadiah tu.
Terima kasih kak Shikin. Semoga persahabatan kita kekal hingga ke jannah. Aamiin.
Alhamdulillah sejak jadi blogger ni pelbagai rezeki Rabia dapat. Rezeki dapat hadiah . Selalu je dapat hadiah free.
My birthday nanti nak hadiah free juga. Hahaha. DM me okey kalau nak bagi hadiah birthday dekat Rabia.
Thank you again kak Shikin . Semoga akak dimurahkan rezeki selalu .


Jumaat, 25 Oktober 2019

Hotel Perdana Kota Bharu

Assalamualaikum semua. Hari ini Rabia dan sekeluarga pergi berholiday di Kota Bharu . Sebelum pergi ke gulatis kitaorang pergi ke Tesco dulu.

Kitaorang sekarang ada di gulatis kota bharu. Rabia rajin menulis blog dekat gulatis ni kan. Nah Rabia nak send gambar Rabia berselfie depan mirror ni.



Sekarang Rabia ada di Hotel Perdana Kota Bharu. Check in pukul 3.00 petang nanti.



















Kitaorang check out pada pukul 10.08 pagi pada hari ahad 27 October 2019.

Best tidur di hotel ni. Kitaorang tak ambik makan pagi dekat hotel ni. Heheh. Dah nak balik dah pun.

Sakan Rabia bershopping dekat Kota Bharu ni. Alhamdulillah bestlah pergi holiday dekat Kota Bharu ni. Jom pakat pergi Kota Bharu . Check in di Hotel Perdana Kota Bharu ni.

Nak maklumat detail pasal hotel ni?

Ini maklumat details nya .

Hotel Perdana Kota Bharu
Jalan Mahmood 15200 Kota Bharu Kelantan
No tel : +6097458888

Khamis, 17 Oktober 2019

Warung Iskadania

Assalamualaikum semua. Petang tadi kitaorang keluar makan petang di warung iskadania . Sebab tak masak pun hari ini. Umi rabia tak sihat. Rabia pun kurang sihat. Kalau dah sihat.Rabia masak nasi goreng je. 


Nasi Goreng Paprik - Rm 6.00 

Sedappp sangat. Rasa nak tambah lagi satu pinggan nasi goreng paprik ni.

Jomm pakat pergi makan nasi goreng paprik . Harga pun murah dah . Memang sedappp sangat. Next time nak repeat makan di warung iskadania lagi. 

Pelbagai menu yang ada di warung iskadania ni. Rabia ni memang tak puas-puas makan nasi goreng je. Macam tak ada menu lain je. Heheh. Dah nama pun peminat nasi goreng. Dah tak makan makanan lain dah. Dah jatuh cinta dengan nasi goreng. 

Mana-mana kedai Rabia pergi makan, Tak sah kalau tak makan Nasi Goreng. 

Warung Iskadania 

Sabtu, 12 Oktober 2019

Top pengomen bulan october 2019

Assalamualaikum semua. Selamat pagi. Rabia sekarang sedang cuti mid sem. Yeayyy.. Cuti juga..Otak ni dah berserabut dengan assigment. Fuhh..ni ada masa free ni rabia edit lah header blog untuk top pengomen bulan october 2019. Ehh awal nya rabia jumpa top pengomen blog bulan october  ni kan. Biasanya nak dekat habis bulan october barulah rabia cari top pengomen. Hehehe..Disebabkan rabia ni sibuk kan. So apa kata rabia edit header awal-awal untuk kak ana suhana ni.





Inilah header khas rabia edit untuk kak ana suhana. Jomm pergi terjah blog beliau.. 

Rabia harap kak ana suka lah header rabia buat untuk akak ana.Hehehe.. Sorry ya..Rabia tak creatif sangat create header blog ni. Rabia baru je belajar cara nak buat header blog.

Rabia harap kak ana suka.. Tahniah kak ana suhana. Congrats to you.

Alhamdulillah makin ramai yang sudi berkomen-komen di blog rabia ni. Makin ada peningkatan lah blog rabia ni. Nanti u all rajin-rajin kan lah diri tu untuk berbalas komen di blog rabia ya.

Nanti rabia edit semua header untuk korangg semua.. Thank you u all. U all memang betul-betul supporter rabia.. Luv u .

Lepas tu Rabia design header untuk abam kie. Dia request pula suruh Rabia create header untuk dia. 




Ahad, 6 Oktober 2019

Hadiah contest dah sampai

Assalamualaikum semua. Hadiah contest dah sampai.Rabia baru habis class. Lepas tu Rabia call my mum. Nak suruh ayah ambik kan Rabia. Lepas tu my mum kata ada hadiah sampai ni. Umi nak buka bungkusan tu. Tapi ayah cakap biar Adawiyah buka sendiri lah.

Rabia balik je rumah terus pergi koyak kan parcel tu. Dengan gigihnya dan happy melihat bag yang begitu cantik.



Blink-blink beg diaaa ni. Segan aku nak pakai masa wedding my saudara nanti. Heheh. Mesti kalau Rabia pakai pergi wedding ni. Semua pakat melihat dekat beg ni kan.

Lawaaa sangat beg ni. Alhamdulillah rezeki menang contest lagi. Rezeki aku dengan contest je .

Dah berapa banyak beg dah aku dapat ni. Alhamdulillah rezeki aku dapat beg cantik ni.

Akan ku simpan beg ni sampai bila-bila. Inilah dinamakan rezeki tak pernah salah alamat. Rezeki jodoh je tak muncul lagi. Hehe. Maybe aku memilih jodoh yang terbaik untuk aku.

U all follow lah Instagram beliau . @aeffy.co

Nanti kalau contest lagi. InsyaAllah akan ku join okeyy?

Bukan senang nak menang beg ni. Susah nak dapatkan beg lawaaa ni. Berapa kali Rabia tag nama orang ni dekat Instagram. Heheh. Nasib kita tag nama orang yang suka join contest je.

Rezeki aku kali ni dapat handbag. Lepas ni rezeki apa pulak ya? Rezeki dapat menang apa pulak lepas ni ? Stay tuned guys. 

Jumaat, 4 Oktober 2019

Breakfast kfc

Assalamualaikum semua. morning. kitaorang plan nak makan pagi di kfc depan stesen bas Kuala Terengganu.

Makan set Nasi Lemak Ayam KFC dengan cheese wedges. Alhamdulillah kenyang perut. Ayam nya pulak besar. Ada sisa-sisa ayam tak habis tu. Rabia bawa balik bagi makan dekat anak-anak kucing tu. Si tompok dan mishai tu. Class kau si tompok dan mishai ya. Tuan kau bagi makan ayam kfc untuk korang ya. Kenyang perut tu nanti.


Lepas tu Rabia order Milo panas je. Tak minum air berais pagi-pagi ni. Tak elok untuk kesihatan. Alhamdulillah kenyang perutku . Thank you ayah sebab belanja makan . Semoga ayah dimurahkan rezeki selalu.

Sebab Rabia dan umi rabia craving sangat nak makan kfc. Sebab tu ayah belanja makan. Setiap kali pergi kfc,Rabia selalu order cheese wedges tu. Sedapp hehe. Suka sangat makan cheese wedges tu.

Macam mana tak gemuk kan? Selalu makan je ni. Berat Rabia sekarang 51.1 kg . Nanti slim lah kalau kurang makan nanti. Kalau kurus susah juga. Rabia ni ada gastrik. Pedih perut ni tahan lapar .

Okeylah sampai di sini sahaja Rabia menulis ya. Assalamualaikum semua.  

Rabu, 2 Oktober 2019

Rezeki aku

Assalamualaikum semua. Alhamdulillah rezeki turun mencurah-curah dekat Rabia .

I menang handbag pulak. Rezeki bercontest. Alhamdulillah syukur kepada mu ya Allah.


Rezeki menang contest bag lepas tu rezeki aku pada hari ini ialah



U all doakan Rabia ya. InsyaAllah aku dapat pekerjaan ini. Dari dulu lagi isi spa8inew ni. Rezeki aku pada hari ini. Dapat jadi pembantu pengurusan murid okey dah .
Aamiin .
Doakan Rabia ya.InsyaAllah berkat doa umi ayah,kawan-kawan ku . Alhamdulillah pelbagai rezeki aku dapat .

Isnin, 30 September 2019

Top pengomen blog Rabia bulan September 2019

Assalamualaikum semua. Selamat pagi. Rabia nak umumkan pemenang header blog rabia pada bulan September 2019.



Pemenang nya ialah kak Aida. Tahniah kak Aida. Thank you kak sebab selalu singgah blog Rabia. Nanti Rabia design header blog untuk akak.

Lepas ni Rabia nak cari top pengomen pada bulan October pula.

Komen banyak-banyak di entry Rabia ya. InsyaAllah Rabia design header blog cantik-cantik untuk u all semua.



Cantikk tak? hehehe..puas cari design tadi ni.. Tahniah akak..hehe..nanti komen banyak-banyak ya.

Tahniah kak Aida.Congrats kak aida..hehehe..aku pula teruja apabila ada yang sudi singgah blog yang tak seberapa cantik ni.