Ahad, 22 September 2019

Quiz and ask me a question at my Instagram

Assalamualaikum semua . Selamat pagi. Sejak akhir-akhir ni Rabia suka play quiz and ask me a question at my instagram. Hehe. Thank you yang sudi jawab quiz ya.

Boleh nampak lah siapa yang selalu melihat IG story Rabia ni. Kadang-kadang orang sama je yang tanya soalan,quiz tu. It's okey lah. Asal ada yang sudi melihat insta story ku ni . Sudi play quiz dengan jawab soalan yang Rabia tanya .


Quiz 


Hahaha soalan tu mek yunie tanya dekat Rabia. Ermmm.. no komen lah. Ada jodoh ada lah. Tak ada jodoh tak ada lah. Okey tu je. Setakat ni berkawan je lah. Sampai seru nak kahwin tu. Kita awal-awal dulu hantar kad jemputan dekat blogger hahaha.

Banyak benda lagi nak kena fikir. Bab jodoh ni Rabia selalu berdoa dan bertawakal pada Allah swt. Takut nak fikir pasal kahwin sebab takut dengar pasal divorced sekarang ni.

Sebab tu Rabia sekarang fokus pada diri sendiri. Banyak benda Rabia kena ubah diri Rabia sekarang. Nak jaga anak orang bukan senang. Diri sendiri pun tak terurus. Kena urus diri sendiri dengan betul-betul lah. Lepas tu baru fikir nak jaga anak orang. Nak jaga anak orang ni bukan anak kucing .

Istilah tu selalu ku lihat di Instagram . Rabia kalau boleh nak cari calon yang boleh membimbing Rabia ke arah agama. Ciri-ciri lelaki yang Rabia nak of course tak nak yang merokok. Itu paling penting. Hormat ibubapa Rabia. Bertanggungjawab,tak tinggal solat 5 waktu dan lain-lain.

Kalau ada orang kata Rabia ni terlalu memilih ke soal nak cari jodoh. Yes memang kena pilih lah . Salah pilih merana hidup kau nanti. Nak hidup berpasangan ni biarlah hidup bahagia sampai bila-bila.

Bukan derita aku pilih. Bahagia aku pilih . Setakat  tu je lah Rabia mahu sharing story . Thank you sudi baca . Eh ada orang baca ke? Assalamualaikum .



Khamis, 19 September 2019

Sayonara Stationery Giveaway by NiniHanini


Jemput join guys

Hai jemput join giveaway yang dianjurkan oleh nini hanini. Rabia suka stationery ni. Sebab comel sangat stationery ni.Hehehe kebetulan nini hanini komen dekat blog rabia ni. Apalagi support blogger kan. So rabia join je giveaway ni.InsyaAllah mana tahu ada rezeki rabia menang kan. Wish me goodluck..

Ada 2 set tau hadiah nini hanini nak bagi dekat pemenang. 


Sayo pack 


Nara pack 

Kalau rabia menang,rabia pilih nara pack.sebab comel sangat lah stationery dia tu..So cute..Geram je tengok ni.. 

Aku pun tak pernah beli stationery ni. Lalu dekat kedai pun aku tengok je stationery ni. Memang comel lah stationery ni kan. 


Siap cuci gambar selfie dengan kawan -kawan pekerja taska

Assalamualaikum semua. Selamat pagi. Apabila aku membelek gambar album ku. Aku terjumpa gambar selfie dengan kawan-kawan pekerja taska . Itu lah gambar first aku kerja . My ex boss belanja aku makan. Sampai sekarang pun kitaorang masih berhubung.


Hai kawan -kawan ku. Aku panggil diorang kak . Sebab diorang lebih tua daripada aku.
Aku je yang masih muda lagi. Nasib aku cuci gambar ni awal-awal tau.
Aku berhenti kerja di taska ini. Ada sebab-sebab nya. Malas aku nak cerita dekat sini .


Ha'ah tak tahuu dah hilang dah gambar ni . Kesian pulak dekat akak. Hehe. Telefon akak pulak rosak. Alhamdulillah nasib lah Rabia sempat cuci gambar ni. Kenangan ni . Siap letak gambar ni dalam album lagi.

Gambar pun dah hilang dalam folder. Hehe. Cari-cari tak jumpa dah. Kalau Rabia masih simpan lagi sempat jugak Rabia cuci gambar ni untuk kak izzah.

Lepas ni cuci gambar cepat- cepat ya. Jangan tinggal lama-lama gambar tu duduk dalam phone tu. Dah hilang menangis di tepi bucu katil . Hahahaha

Aku sorang je ke yang cuci gambar ni ? Mestilah kawan-kawan hilang juga gambar ni.Korang ada ke selfie dengan kawan-kawan pejabat ke lepas tu siap cuci gambar? Ada ke tidak ?


Selasa, 17 September 2019

Nasi Goreng Putih By Me

Assalamualaikum semua. Selamat pagi. Pagi-pagi dah Rabia dah nak masak Nasi Goreng Putih untuk alas perut sebelum keluar nak pergi ke tadika .



Bahan-bahan untuk nasi goreng putih :

Cili merah
Lobak merah
Daun sup
Bunga kobis
Tomato kecik

Bawang Putih lupa pulak nak snap gambar. Nak tulis resepi pun tak pandai . Hehe. Sebab Rabia pakat campak je bahan-bahan nya.

Tapi Nasi Goreng Putih yang biasa Rabia masak ni wajiblah guna bawang putih,gula,garam,kicap manis,sos tiram. Dan sayur yang telah dipotong kecil. Seperti bahan di atas tu.


Kali ni Rabia tak guna minyak . Rabia guna mentega untuk masak Nasi Goreng ni.

Lepas ni nak masak lah. Malas nak beli dekat luar dah . Masak dekat rumah dijamin sedap Dan makanan pun sihat.

Memang kalau Rabia masak Nasi Goreng Putih Rabia letak pelbagai sayur-sayuran. Untuk menjaga kesihatan juga kan.

Rabia pakat campak je semua bahan-bahan di atas tu . U all boleh cuba ya buat Nasi Goreng Putih macam Rabia masak tu.

Pasti sedap. Hehe. Alahai rajin Rabia masak kan. My mum pun tak bagi dah makan kerap sangat dekat luar. Hehe. Dahlah gemuk sekarang. Hari ini rasa nak makan sangat Nasi Goreng Putih . Apalagi terus Rabia masak. Check bahan-bahan dalam peti sejuk tadi.

Kalau banyak sayur-sayuran Rabia 0n masak hehe. Sebab memang suka letak sayur dalam nasi goreng.



Jumaat, 13 September 2019

Bergedil kentang by Rabia

Assalamualaikum semua. Selamat pagi . Hari ini Rabia nak masak bergedil kentang by Rabia.


Process in making bergedil kentang. Lama dah craving nak makan. Tak nak beli yang orang lain punya. Nak buat sendiri. Barulah pandai masak kan.

Kalau Rabia jual bergedil kentang agak-agak ada orang beli tak?

Nanti dah siap masak Rabia upload dalam entry ni ya. Sekarang my mum tengah masak nasi minyak.

Rajin tak Rabia? Bangun awal pagi semata-mata nak masak bergedil kentang? Craving tau .


Sorry lah rupa tak cantik. Tapi sedap. Hehe. Frust jugak lah part tengok rupa dia tu.

Next time boleh cuba buat lagi. Rabia tengok recipe ni pun dari Instagram datin paduka eina azman. Hehe.

Mula dari bawah. Belajar dari bawah. First masakkan Rabia masak Nasi Goreng Putih kan. Tapi yang mula-mula tu tak berapa nak jadi. Sebab kurang garam.

Yang second barulah jadi nasi goreng Putih yang Rabia tulis dalam blog hari tu kan.

Banyak benda lagi Rabia kena belajar ni. Bab masak ni setakat ni boleh lah masak Nasi Goreng,bergedil kentang,cupcake,Maggi ayam Dan Kari . Maggi semua orang pandai masak kan.

Rabia dulu kan masa form 4 and 5 masuk aliran katering Dan penyajian kan. Mestilah kena pandai masak.

Apabila masuk kolej tukar course. Sebab my mum tahu Rabia tak pandai Dan tak minat masak. Sebab tu ambik kos pendidikan awal kanak-kanak sekarang.




Sabtu, 31 Ogos 2019

Makeup by me

Assalamualaikum semua. Selamat bercuti. Kitaorang nak pergi jalan-jalan hari ini.

Hari ini Rabia makeup sendiri je. Entahlah cantik ke tidak. Hehe.

Rabia nak up gambar makeup ni.




Lawa ke tidak ? Hehe bila dah dewasa ni baru mari mood nak cantik. Nak kemas kan diri. Nak siapkan diri. Cun ke tidak? Hehe. Lawa-lawa pun tak ada orang nak ke kita . Sedihh

Nanti next time Rabia belanja gambar makeup lagi ya. Hehe. Nak praktis jari jemari ku ni pegang alat makeup .

Rabia Dan sekeluarga nak pergi jalan-jalan je . Tapi Rabia makeup kalah mak datin hahahah. Sekali sekala bergaya tak salah kan?


Khamis, 29 Ogos 2019

Top pengomen bulan ogos

Assalamualaikum semua..Sejak rabia tukar template blog ni.Rabia tak ingat nak pasang top pengomen di blog rabia ni.

Malam ni rabia nak bagi saguhati lah dengan top pengomen yang berada di carta yang pertama ni. Rabia just create header blog untuk u all.

Sejak bila lah rabia suka design header blog ni.







www.mamapipie.com

Rabia cuma guna aplikasi canva di google ni je. Sebab memang senang nak edit header blog situ. 

Cantik tak? Ada bakat untuk jadi graphic designer blog ke? Hehehe. Harap akak suka lah ya. 

Dah lama tak edit header blog. Saja je suka-suka nak edit header untuk top pengomen blog rabia ni.

Thank you yang sudi jenguk dan komen entry blog rabia ya.InsyaAllah akan ada entry yang lebih menarik lagi.Tungguu tau.

Selasa, 27 Ogos 2019

Shopping di shopee

Assalamualaikum semua. Korang dah beli apa-apa barang di shopee? Jom shopping sekarang. Buat kaki shopping di Malaysia,sekarang shopee sedang mengadakan 9.9 Super Shopping Day.

Jangan ketinggalan tau shopping apa sahaja yang korang suka sehingga 9 September ni.

Dengan pembelian serendah rm 9,korang dapat menikmati penghantaran percuma setiap hari. Ada lagi tau korang dapat free shipping voucher setiap hari pada jam 9 pagi & 9 malam .

Jom dowload aplikasi @shopee_MY dan shopping sakan


First,Rabia beli majalah hi meow . Sebab excited nak lihat kawan blogger saya ni masuk majalah. Hehe. Tahniah kak zaza iman.

Lepas tu Rabia shopping vacuum negative pressure type acne pore cleaning instrument.

Alaa.. nak cantikkan muka ni . Hehe muka Rabia ni ada bintik kecik tu. Macam pori tersumbat. Blackhead pun ada .


Vacuum negative pressure type acne pore cleaning instrument 

Jomm shopping sekarang. Thank you kak zaza . Hehe. Kalau tak kerana nak shopping majalah hai meow tu kan.Rabia tak akan pandai nak shopping dengan shopee ni. Baru 2 barang beli ni. Lepas ni nak shopping apa lagi ya.

Korang boleh share barang apa yang korang shopping di shopee tu? 

Sebab Rabia tak tahu dah nak shopping apa ni. Jom shopping sakan . Hehe. Best pulak shopping dekat shopee ni. 


Sabtu, 24 Ogos 2019

Result semester 3

Assalamualaikum semua. Alhamdulillah nak bukak ke result debar . Ketar lutut.

Tapi alhamdulillah lulus belaka. My mum kata buka je lah result. Usaha dah kan. Berdoa dah. Tawakal lah pula.

Tapi kali ni rasa berpuas hati sebab aku jawab in English . Dulu aku jawab in malay. That why pointer rendah . But sekarang ni aku jawab in English.



Nanti nak print result ni. Boleh lah banding dengan result sem 1 dan sem 2 dulu.

Terima kasih selalu doakan Rabia ya. Dah ada beberapa baki sem je lagi. Tak sabar nak habiskan belajar.

Yang penting tak repeat paper. Alhamdulillah terima kasih semua yang selalu memberi kata-kata semangat kepada Rabia .

Macam tak percaya pengajian am boleh B+ sebab bab sejarah ni kita susah nak hafal.

Yeay go to semester 4 . Tak sabar nak habis belajar. Nanti practical pulak. Doakan dekat Rabia ya.

Aku tak kisah sangat bab pointer tu. Yang penting lulus . Aku usaha dah .

Sem 4 ni kena tingkatkan lagi lah . Paling ok dapat B+ tak apa dah. Sebab ada subject susah juga. Bukan main menghafal nota lecturer bagi.

Doakan semoga Rabia dapat habiskan belajar di sini ya. Nak lah graduate sekali lagi. Nak juga ada diploma.

Biar lah orang kata kita ni setakat kerja tadika pun. Tak kisah lah apa orang nak kata. Asal aku minat nak belajar dalam bidang ni.

Kalau dapat A+ itu adalah rezeki lah kan. Dah kita usaha dah tu. Boleh setakat tu je . Nak buat macam mana dah.

Tak sabar nak pergi class. Allahu. Aku tidur lewat pula lah malam-malam nanti. Sibuk ke assignment pula.

Penat nak belajar ni. Tapi aku nak diploma juga. 

Jumaat, 23 Ogos 2019

Hangout with friend

Assalamualaikum semua. Petang tadi Rabia pergi makan kfc dengan kawan sekelas semasa form 1 sekolah menengah. Alhamdulillah sampai sekarang kitaorang masih berkawan.


Lepas tu Rabia bagi hadiah dekat dia. Heheh. Ada sekali tu kitaorang hangout dan selfie lah kan. Rabia ni kan suka cuci gambar selfie. And then bagi hadiah dekat kawan Rabia ni. Tadi Rabia belanja makan juga dekat kawan ni.

Thank you iffa ajak Rabia keluar makan kfc . Paling terharu dia update status WhatsApp hadiah Rabia bagi dekat dia. Sama-sama iffa.




Aamiin terima kasih sudi ajak keluar makan . Sukalah bercerita pasal zaman sekolah dulu.

Bestlah dapat jumpa kawan lama. Dapat mengeratkan silaturahim dengan kawan kan.

Nanti gambar dekat kfc tadi tu. Rabia cuci ya. And bagi dekat awak. Hehe. Hadiah daripada saya. Saya ikhlas nak bagi gambar selfie kita ni .

Cantiklah Rabia hari ini. Berseri-seri je. Saya yang pakai tudung hijau tu ya.

Sebab semalam pakai serum loreal. Sebab tu nampak lain sikit muka Rabia. Goodnight sweet dreams. 

Ahad, 18 Ogos 2019

Dapat hadiah from Shikin razali

Assalamualaikum semua. Rabia tengah tidur tadi. Lepas tu my mum masuk bilik. Dia kata ada hadiah sampai . Memang syak dah ni mesti hadiah daripada kak Shikin Razali ni.

Comelnya hadiah dia bagi ni. Siap gantung frame cat ni dalam bilik tau. And siap bagi minyak wangi lagi.

Rabia top pengomen blog kak Shikin Razali. Meh lah pakat singgah blog beliau . https://www.shikinrazali.com


Terima kasih kak Shikin. Dah 2 kali dapat hadiah daripada beliau. 2 kali jugak jadi top pengomen blog dia. Rabia doakan semoga akak selalu dimurahkan rezeki ya.

Lawa nya cat frame tu. Siap gantung dah dalam bilik ni. Kalau rinduu dekat akak. Bolehlah tengok gambar yang akak bagi tu. Hadiah daripada akak Shikin.

Lama dah tak blogwalking blog ni. Ni ada masa free ni bolehlah jenguk blog u all. Hehe. Tengah cuti sem ni.

Alhamdulillah dah banyak dapat hadiah daripada blogger. Tu lah best jadi blogger. Bukan setakat menulis blog je. Tapi dapat hadiah u all.

Alhamdulillah rezeki Rabia dapat hadiah lagi. Lepas ni hadiah apa lah pula ya?