Eat & Repeat

Assalamualaikum. Pada hari selasa malam,Rabia dan umi ayah pergi makan di restaurant Eat & Repeat di Kuala Terengganu.



      Brownies & ice cream

Semua makanan di sini berharga Rm 1.90 je.

Menu makanan yang ada di eat & repeat ni adalah :

Nasi putih ayam cincang
Nasi goreng cina
Nasi lemak telur
Mee kari
Mee Hailam
Mee sup/mee Hoon sup
Mee Bandung
Mee rebus
Soto ayam
Kepak ayam tandoori
Laksa utara 
Rojak
Mee celup
Lontong

Rabia makan soto ayam dan juga brownies & ice cream.Sedap sangat.Patutlah murah pun. Makanan nya sikit saja. Tak terlampau kenyang.Balik rumah pun dah lewat.Pukul 12malam.

Esok kan tu tak kejut sahur pun. 

Next time nak makan kat sini lagi. Cawangan baru ni.Baru je buka kedai makan ni. Asalnya nak makan nasi goreng cina tapi dah sold out dah.

Tapi alhamdulillah best makanan dekat sini. Soto ayam dia sedap . Brownies & ice cream sedap jugak.Puas hatilah makam di sini . Rabia minum jus oren je.

Eat & Repeat. Next time I repeat makanan lagi pula ya. 




Share:

"Buka Buku Baru" Giveaway by Mai

"Buka Buku Baru" Giveaway by Mai
 

Kad ucapan untuk pengantin baru

Selamat pengantin baru kak mai,semoga bahagia hingga ke jannah. Perkahwinan itu satu perjuangan. Rabia doakan semoga kak bahagia hingga ke jannah.

Tahniah kak mai.

 
Share:

Minuman buah oren dengan aloe

Assalamualaikum.Waktu berbuka puasa tadi rabia minum Fruit Tree Orange Aloe.Rasanya masam sikit je.


Dengan Isi Aloe Vera
  1. Dibuat dengan Jus Buah Asli
             2. Tinggi dengan Vitaminc A,C & E.
                
  3. Tidak ditambah pengawet
Share:

Top Komentar Blog azlindaalin.com Mei 2018

Assalamualaikum.Selamat malam.Alhamdulillah tengah scroll blog untuk blogwalking tadi.Rabia terbaca top komentar blog kak azlindaalin ni.

Tak sangka kali ni nama rabia yang tercarta di nombor satu.










Sepanjang bulan ramadhan ni.Alhamdulillah selalu ada rezeki untuk rabia.Baru-baru ni top pengomen blog abam kie.Sekarang top pengomen blog kak azlinda pulak.

Rabia kan dah cakap,rabia nak berubah.Nak jadi blogger terkenal.Nak berkawan dengan semua blogger.Tak nak sombong-sombong.

Rabia hargai jasa kawan-kawan blogger dan juga pembaca setia blog rabia.Sayang korang .

Terima kasih sebab sudi bagi tips/nasihat tentang blog pada rabia kakak -kakak blogger.

 Lah dah pukul 11.10 pm ni.Nanti tak kejut sahur kan esok .

 Selamat berpuasa.

RABIA

Share:

Pertandingan pengomen terbanyak 2018

Assalamualaikum.Alhamdulillah rabia jadi top pengomen di blog abam kie.Kali ni rabia dapat kad raya dan buku resepi.Dah whatsapp abam kie tadi untuk pengeposan hadiah tu.
 



Alhamdulillah rezeki pada bulan ramadhan.Syukur alhamdulillah.Nama blog rabia di carta tertinggi sekali nombor 1 tu.

Rabia dapat kad raya dan juga buku resepi. Semua kad raya rabia simpan dalam album tau.Selalu je belek-belek kad raya yang blogger bagi.

Itulah cara rabia menghargai kawan-kawan blogger.

Lepas ni blog siapa pula rabia terjah ya?

Mungkin blog korang pula kan? 

Sorry mana-mana blog yang rabia tak tinggalkan jejak komen tu.Kadang kekangan masa juga nak blogwalking semua blog ni.

InsyaAllah lepas ni rabia akan teruskan misi berblogwalking.

Okeylah rabia nak share entry ni di facebook ni.

Assalamualaikum.Selamat menyambut ramadhan al - mubarak

Ikhlas daripada :
Rabia
Share:

Crunchy oat granola

Hi, Assalamualaikum. Semalam kan Rabia dan umi ayah pergi beli crunchy oat granola.

Ya Allah,try makan semalam oat granola ni.Sedapnya. Kitaorang makan macam tu je.Tak ada susu pun.

Rabia ada melihat beberapa feedback mereka yang makan oat granola ni. Dia kata makan oat granola ni jadi kurus?

Ya ke ? That why Rabia makan ni. Sebab berat dah naik ni. 50 kg . Selama ni berat Rabia 45 kg je. Aduhai banyak sangat makan makanan ringan kot.

Ada rasa masam-masam manis gitu. 
Ada 3 jenis oat granola kan?
Lepas ni nak beli lagi lah. Patut ramai yang beli. Dah jatuh hati dekat oat granola ni.

Korang dah beli ke? Komen feedback korang sikit . 

Dah makan ke oat granola ni?


Share:

Beli cool blog

Assalamualaikum,Rabia baru je balik dari bazar Ramadhan batu buruk.Rabia beli air cool blog yang baru tu. Cool Kathira.


Alhamdulillah dapat pun beli air ni.Beli pun sebab suka tengok botol air yang comel tu .

Sampai hajat Rabia . Dari semalam lagi terbayang-bayang melihat jus Kathira ni. Dengan botol nya yang super cute.

Comey botol air ni kan .

Berbuka puasa dengan minum air cool blog jus Kathira.

Rm 6.90 jus Kathira ni.

First time nak minum ni


Share:

Berbuka puasa dengan beli nasi goreng ayam crispy rm 5.00 di bazar ramadhan

Assalamualaikum.Salam ramadhan al mubarak.Hari ini rabia dengan keluarga dan juga nenek pergi bazar ramadhan je.

Rabia beli nasi goreng ayam crispy rm 5.00 di bazar ramadhan batu buruk.Yeahhh my fav food kan sentiasa ada di bazar.


Nasi goreng ayam crispy

Nampak macam sedapppp jer..hehehehhee..tak sabar nak makan ni..

Sedap ke tidakkkk u alls? Terliur tak? hahahahhahaa..

Eh dah pukul 6.53 pm ni..Eh eh air tak sedia lagi ni..

Okeylah nanti rabia beritahu ye sedap ke tidak nasi goreng ni.

Assalamualaikum.
Share:

Terima kasih kakak cahaya diana(Kak dee)

Assalamualaikum.Salam ramadhan al mubarak. Alhamdulillah hari ini rabia start update blog semula ya.

Terima kasih kakak cahaya diana sebab sudi lukis gambar rabia.Hadiah daripada kak dee ni..

Foto Rabiahtul Adawiyah.


Alhamdulillah rabia rasa gembira sangat..Sebab cantik sangat gambar ni..Pandai akak edit kan..

Kan rabia pernah cerita pasal kak dee ni..Dia ni edit drama-drama kat tv tau.

Ni blog dia tau.Jemput follow ya. http://www.cahayadiana.com/

First time kak dee edit gambar ni untuk rabia..Katanya hadiah untuk rabia ni.Hadiah yang sangat menarik kan.

Kalau letak dalam frame cantik jugak kan.

Kak dee guna apps apa lah ni..MEMANG CANTIK SANGAT..hehe..rabia tak pandai mana nak painting ni..

blogger : rabia
Share:

Chefmanship Akademi Mendidik Pengendali Makanan (Pengurusan Sisa dan Lebihan Makanan Sebelum Bulan Puasa)

Assalamualaikum.Baru-baru ini rabia hadir ke event bersama-sama blogger kuala terengganu ke stadium negeri kuala terengganu.
Hari : Selasa
Tarikh : 15/5/18


Siaran Akhbar
Chefmanship Akademi mendidik pengendali makanan dengan pengurusan sisa dan lebihan makanan sebelum bulan berbuka puasa
Unilever Food Solutions bekerjasama dengan MBKT sejajar dengan rancangan Kehidupan Lestari untuk mengurangkan pembaziran makanan anggaran 8,000 tan sehari di Malaysia
Chefmanship Akademi (CA) yang dekelolakan oleh Unilever Food Solutions (UFS) telah memperkenalkan modul yang terbaru, dengan menumpukan perhatian pada pengurusan sisa dan lebihan makanan, kos pengiraan dan cerita kejayaan pengendali supaya memperbaiki dan memperolehi pandangan mendalam program inovatif kami.
CA menekan pada keusahawan bijaksana dan membantu pengendali makanan mempelajari tentang kualiti makanan, perkhidmatan dan efisiensi supaya boleh menjadi cef yang lebih baik.
Matlamat utama yang ditetapkan oleh Unilever Sustainable Living Plan (USLP) adalah untuk meningkatkan tabiat kesihatan, kesejahteraan dan kesihatan di Malaysia.
Ketua Negara UFS Malaysia, Nusrat Perveen berkata di upacara pelancaran: “UFS memulakan program pertama CA 2018 bersama Majlis Bandaraya Kuala Terengganu (MBKT) untuk kali pertama dan melibatkan lebih daripada 1,000 pengendali makanan yang berkongsi melalui CA.”
Nusrat berkata bahawa berdasarkan data dari Institut Penyelidikan dan Kemajuan Pertanian Malaysia (MARDI) pada 2016, rakyat Malaysia membazir makanan berjumlah 15,000 tan setiap hari, di mana 8,000 tan adalah sisa dan lebihan makanan, 3,000 tan anggaran adalah makanan yang masih boleh dimakan dan makanan dibazir menterjemah kepada hampir 1.1 juta tan setahun.
Sejak CA dilancarkan pada tahun 2013, UFS telah bekerjasama dengan pihak berkuasa tempatan seluruh Malaysia. Untuk Lembah Klang, pelbagai sesi CA telah dilanjutkan dengan jayanya bersama Majlis Perbandaran Subang Jaya (MPSJ), Dewan Bandaraya Kuala Lumpur (DBKL), Majlis Bandaraya Petaling Jaya (MBPJ), Majlis Bandaraya Shah Alam (MBSA), Majlis Perbandaran Selayang (MPS), Majlis Daerah Hulu Selangor (MDHS) serta Persatuan Penjaja dan Peniaga Kecil Klang & Pantai.
Program CA juga dikendalikan dengan Majlis Bandaraya Alor Setar (MBAS), Majlis Bandaraya Johor Bahru (MBJB), Majlis Perbandaran Kuantan (MPK), Majlis Bandaraya Melaka Bersejarah (MBMB), Majlis Perbandaran Hang Tuah Jaya (MPHTJ) dan Majlis Bandaraya Pulau Pinang (MBPP).
Nusrat berkata, “Chefmanship Akademi dari Unilever Food Solutions merupakan inisiatif pertama seumpamanya di Malaysia. Dari titik permulaan dengan penglibatan 400 orang, kini anggaran lebih daripada 43,000 pengendali makanan sudah terlibat dalam CA.
“Kami amat gembira bahawa CA sedang berkembang dengan cepat, dengan pertolongan rakan sepandangan daripada pihak berkuasa tempatan (PBT) negeri dan persekutuan,” kata Nusrat.
UFS Malaysia berganding bahu dengan PBT utama dan organisasi swasta supaya meningkatkan teknik pengendali makanan yang terlibat dan memperolehi pandangan mendalam untuk pergurusan makanan, menjimat masa dan beroperasi lebih berkesan terutamanya dengan pertambahan kos operasi termasuk bahan makanan.
Ini akan meningkatkan kesedaran pengendali makanan tentang perkembangan baru dalam industri dan membantu mereka memahami keperluan peraturan dengan mendalam. CA menggabungkan maklumat terkini dengan penyelidikan industri supaya dapat menyediakan pengalaman yang meliputi lebih daripada 100 topik, termasuk cara meningkatkan teknik memasak dan membangunkan praktis bisnes yang sesuai.
“Dengan mengadakan Chefmanship Akademi, UFS menyasarkan supaya kesihatan orang ramai tidak terjejas apabila bersantap di luar. Penyedia makanan akan membantu dalam memartabatkan kebersihan makanan dan tidak mengutamakan kemudahan dan keuntungan sahaja, terutamanya semasa bulan berbuka puasa di mana sudah menjadi kebiasaan dan keselesaan orang ramai untuk mengunjungi gerai makanan Bazar Ramadhan,” Nusrat kata.
Nusrat berkata, “Penggunaan peluang ini untuk mencipta rangkaian dengan WeChat oleh UFS bukan sahaja menyediakan komunikasi yang bertambah baik, tetapi juga untuk memberi serta menyampaikan informasi dan garis panduan cara-cara menjadi pengendali makanan yang lebih baik.
“Laman web UFS akan menunjukkan pelbagai kandungan rangkaian yang digemari oleh pencinta makanan atau cef supaya mereka dapat melayari semasa masa lapang, termasuk inspirasi cef tentang resipi baru, produk dan perkhidmatan yang dicipta oleh cef untuk cef sahaja,” Nusrat kata.
Nusrat berkata bahawa laman web kerap disegarkan dengan kemudahan link terus ke laman web utama, www.unileverfoodsolutions.com.my.

Foto Rabiahtul Adawiyah.

Foto Rabiahtul Adawiyah.
Foto Rabiahtul Adawiyah.
Foto Rabiahtul Adawiyah.

Foto Rabiahtul Adawiyah.
Bergambar bersama blogger

Unilever Food Solutions – Siapa kami
Unilever Food Solutions adalah bahagian perkhidmatan makanan Unilever.
Produk-produk kami adalah bahan ruji bagi setiap dapur professional di 74 buah negara di seluruh dunia. Knorr, Lady’s Choice, Lipton, Planta dan banyak lagi. Kami mengeluarkan produk-produk untuk menjimatkan masa untuk penyediaan makanan di dapur, tanpa kompromikan rasa dan bakat. Kami telah berada di dalam industri ini semenjak tahun 1880-an. Kami juga adalah cef, jadi kami tahu bagaimana kritikal untuk menyampaikan hidangan yang bukan sahaja menarik perhatian pelanggan, malah meraih keuntungan. Dan, juga bagaimana untuk sentiasa mengeluarkan menu dan resipi yang baru dan menarik, mengikut aliran masa dan citarasa yang sentiasa bertukar. Unilever Food Solutions amat komited untuk perkembangan kemampanan, jesteru membawa kesan yang positif terhadap industri pemakanan. Itu bermaksaud mensyorkan servis yang dapat membantu cef dan pengendali makanan untuk bekerja di dalam dapur dengan lebih kemampanan dan makanan sihat dalam menu untuk pelanggan. Ia adalah peranan terhadap tanggungjawab social dan persekitaran yang lebih mesra untuk menjalankan perniagaan


Share:

Makan kfc dgn bff

Assalamualaikum.selamat petang.alhamdulillah dapat juga keluar dengan kawan rabia ni.Nasib baik cuti hari ni.Rabia dapat keluar dengan kawan rabia.

Ni kira first time rabia keluar dengan kawan. Hihi..Kitaorang makan kfc.Nanti rabia cuci gambar ni ya.





Kitaorang makan bayar sendiri-sendiri lah.. Rabia pilih ayam yang baru ni..Ada iklan dalam tv kan.. 

Rm14.90 je sekali dengan sos cheese tu.Sedaplah juga..Inilah kali pertama rabia keluar dengan kawan.Selama ni bukan tak nak keluar dengan kawan.Tapi sebab busy sangat.Busy dengan study kan.

Alhamdulillah dapat jumpa pun dah cukup happy kan.

Kawan zaman sekolah menengah ni.Form 1 kitaorang sekelas sama-sama.Tuisyen pun sama-sama.

Tq juga sebab sudi ajak rabia keluar.Bestlah juga keluar dengan kawan ni.Sebab dapat juga bercerita zaman-zaman sekolah dulu kan.

Next time kita pergi makan nasi goreng lah pulak.Hahaha..

Korang ada BFF? atau pernah keluar dengan kawan-kawan ke?Just tanya je.

Ikhlas daripada ;


Share: