Nasi goreng biasa

Assalamualaikum.Selamat malam korang..Selepas rabia balik dari kolej..Umi dan ayah rabia ada hal tadi.So rabia ikut je lah umi dengan ayah rabia pergi settle hal yang tertangguh tu kan..Selepas tu solat asar dekat utc paya bunga square.Selepas tu pergi makan nasi goreng..
Rabia order nasi goreng biasa je..Umi order laksa..Ayah order nasi goreng biasa tapi tak ada ayam..Ayah rabia kurang makan ayam...



Nasi goreng biasa

Banyak kan nasi goreng ni...Sedap sangat..Kenyang perut..Alhamdulillah....Sedap tak terkata...My favourite food adalah nasi goreng..Setakat ni rabia pernah rasa nasi goreng pataya,nasi goreng paprik,nasi goreng merah,nasi goreng kampung.

Nasi goreng belacan,daging tak pernah makan lagi..Kalau nasi goreng belacan...Alamaknya rabia bersin lah..Rabia kan ada resdung.So tak order lah nasi goreng belacan tu..
Kalau dekat kolej..Pada waktu rehat tu..Dah plan nak makan apa..Jawapan nya adalah nasi goreng jugak rabia akan makan..Tak makan dah makanan lain..

Sejak bila rabia suka makan nasi goreng?
Pada zaman rabia kecik-kecik dulu..Ayah ni selalu je beli nasi goreng dekat luar.So rabia ni makan je lah kan..

Selepas itu,rabia rasa sedap lah pulak makanan ni kan.jadi,rabia suka lah makan nasi goreng ni...Sebab sedap sangat..

Kalau umi rabia masak nasi goreng lagi sedap..Siap tambah lagi.Kalau nasi goreng lagi best makan dengan sup tulang dan keropok keping..Nikmatnya tak terkata lah..

Korang mesti terliur ni kan ... Mesti pergi cari nasi goreng ni..

Banana split

Assalamualaikum.Hari ini rabia balik kelas pukul 4.00 petang.

So umi dan ayah ajak pergi makan dekat restaurant al bakry berhampiran dengan kolej rabia.Tempat rabia belajar.

Rabia makan banana split je.First time makan banana split ni..Sedap nya..Memang nampak sikit je.

Tapi cepat kenyang.Sebab kenyang makan pisang dengan ais krim nya..

Boleh try buat dekat rumah nanti..Senang je buat ni..



Banana split ni dikategori western food ke ? Rabia pertama kali makan banana split ni..

Kenyang dah .. Alhamdulillah........Pukul 1 tadi rabia makan nasi goreng..

Balik kelas pulak ni makan petang sekali lagi makan banana split..

Korang yang belum mencuba banana split ni.. Korang boleh try ya. Restaurant al bakry ni berhampiran showme international college manir,kubang jela kuala terengganu..

Selamat menjamu selera ☺

Penulis blog tercantik
Rabiahtul adawiyah abdul ghani 

Sebelum masuk class selfie dulu

Assalamualaikum..hai korang.selamat pagi..

Tajuk pada hari ini adalah sebelum masuk class selfie dulu.. 

Rabia datang kelas pukul 8.30 pagi.Sebab dalam jadual kelas start 8.30 pagi..


So..rabia masuk office dulu..My lecturer tengok rabia.Dia dah tahu dah rabia selalu datang awal dan rabia memang ikut jadual kelas.


Inikan Diploma kan... Jadi kita ni dah dewasa dah.Jadi fikir-fikirlah tentang masa depan ini.



Nampak nama kolej i kan....Masuk diploma ni i rasa gembira sangat..

Rabia dah berubah..Daripada pendiam ....


Sekarang cakap banyak dengan pensyarah dan kawan-kawan..


Sebab rabia kan bakal cikgu tadika..bakal mendidik anak-anak..


Bekerja di taska pulak..Jadi banyak masa rabia bergaul dengan kanak-kanak..

Oklah...pensyarah saya sudah datang...


Assalamualaikum...


Doakan rabia berjaya dunia akhirat.
Doakan rabia dapat kerja sebagai guru tadika
Doakan rabia berjaya mendapat segulung Diploma ni
Doakan rabia semoga dimurahkan rezeki..
Doakan yang baik-baik untuk rabia ya.

BLOGGER TERCANTIK : RABIAHTUL ADAWIYAH ABDUL GHANI 

Majalah remaja like comment rabia lah

Assalamualaikum..Selamat pagi.Rabia dah ada dekat kolej dah.Ada dalam office ni.Lambat betul kawan i datang kelas.Hujan kan.Diorang naik motorsikal.

I naik kereta..Tunggu je lah..

Hah...terkejut rabia bila tengok majalah remaja like komen rabia dekat instagram tau..

Dan rabia first time beli majalah remaja tau.

Terima kasih majalah remaja ☺ Nanti rabia nak beli magazine remaja lah pulak..Nak kumpul banyak-banyak majalah remaja.

Hobi rabia kan suka kumpul hadiah/majalah kan..

Doakan semoga blog rabia masuk dalam majalah remaja.Sebab tu rabia tengah cari idea untuk menulis blog ni.

Rabia rajin update blog kan? Setiap hari update blog.Biarlah penulisan rabia tak gempak macam orang lain.

Asal ada usaha nak berjaya kan..Wish me goodluck ya..

Penulis blog tercantik : Rabiahtul adawiyah abdul ghani 

Welcome my lecturer

Assalamulaikum ☺ Hai korang. Ingat tak rabia dapat kylie diary yang percuma tu.Kawan rabia bagi ke rabia hari tu.

Rabia hadiahkan kylie diary ni kepada pensyarah rabia.

Rabia menang contest.Bukan rabia sorang pakai tau.Tapi kalau terlampau banyak sangat menang . Rabia akan hadiahkan kepada sesiapa sahaja.




Sama-sama cik .. hihi..cik pakai lah ya. 
Rabia nak tengok makeup look macam mana cik pakai. Mesti lawa kan pesnyarah i pakai nanti . Kylie diary pulak tu .

My lecturer ingatkan buku.Hehehe..kylie diary ni berbentuk buku dan ada cermin tau.

Rabia dah ada banyak eyeshadow.So yang ni tak pakai lah.

Welcome my beautiful lecturer 💙

Tak sabar nak tengok pensyarah rabia pakai eyeshadow ni..

Mesti cantik kan? 😚

Rabiahtul adawiyah 💖


Bawal RM 10

Assalamualaikum..Hai korang.Selamat pagi..

Semalam rabia beli tudung bawal ni RM 10 je.

Bawal apa entah nama nya..



Cantik kan ☺ bawal rambutan ke ni ? Hahaha.. Ke bawal organza? Entah lah tak tahu nama tudung ni.

Rabia pakai je.First time pakai tudung ni ☺ Lawa sangat lah..

Nanti nak beli lagi lah.Rabia beli dekat Mydin Mall je ni ☺

Cantik nya tudung ni. Rabia kan muda lagi.

So kena lah bergaya kan ☺ Banyak warna tudung ni. Tapi rabia pilih warna ni je

Nanti rabia nak pakai tudung bawal lah ☺

Orang cakap pakai tudung bawal nampak ayu

Oklah rabia nak masuk class ni ☺ Wish me goodluck ok?

Blogger tercantik : Rabiahtul adawiyah abdul ghani

Assalamualaikum ☺

Bawal chiffon RM 12

Assalamualaikum.Selamat pagi.Rabia nak tunjuk bawal chiffon RM 12. Rabia beli dengan kawan rabia sendiri ni. Lama dah dia suruh beli dengan dia.So rabia pun beli lah .Dia dah up feedback rabia dalam facebook dia.

Cantik tudung ni.Saya beli ya syirah.Rabia whatsapp dia .Rabia cakap akak nak beli tudung ni. Warna biru.Esok tu dia bawa tudung ni dekat kolej. Dia terus bagi dan rabia bayar lah.. My lecturer tanya apa tu dalam plastik tu?Rabia cakap tudung lah cik.

Support kawan rabia berbusiness.So rabia beli lah satu tudung ni kan.

Rabia sekarang suka pakai bawal.Pakai bawal ni nampak ayu je.Dah bosan palao instant shawl dua muka tu.

Nanti rabia nak beli tudung bawal chiffon lagi lah.Ada je harga murah lagi berbanding RM 12 tu.

Tapi tak apalah rabia support kawan rabia berbisnes.So rabia tak kisah pasal harga ni.

Siapa suka pakai bawal kat sini? ANGKAT TANGAN 🙌🙌.. 

Pakai bawal pakai cermin mata 
I tengok u suka berfesyen 😘

Rabiahtul adawiyah abdul ghani 🙆 

IKLAN NUFFNANG DAH MUNCUL

Assalamualaikum..Selamat petang.Alhamdulillah rabia sign up akaun nuffnang..Lama jugak rabia tunggu iklan ni nak keluar.

Semalam rabia buka blog rabia..Rabia terkejut nampak iklan nuffnang ni berlegar-legar dalam blog rabia.
Rabia saja je nak try sign up nuffnang ni.


Tapi rabia tak faham pasal menjana pendapatan ni..Korang boleh tunjuk ajar kepada rabia ya.Sebab rabia first time sign up nuffnang ni

Yang paling penting iklan ni dah muncul dah.Tapi hari ini iklan ni tak muncul pulak.Kenapa jadi macam tu ya?

Rabia nak merasa jugak ada pendapatan sendiri.Nak berdikari.
Alhamdulillah lah.Rabia sempat jugak screenshot iklan nuffnang ni dalam blog rabia kan..

Rabia kan newbie..So baru nak belajar bab-bab blog ni.Hihi.Harap korang sudi share ilmu tentang blogging dengan rabia ya.

Rabia nak jadi penulis blog berjaya pada suatu hari nanti.Jadi rabia haruslah berusaha bersungguh-sungguh untuk mencapai kejayaan ini..

Siapa pernah sign up akaun nuffnang ni?Boleh share pengalaman korang dekat comment ya..

Banyak benda lagi rabia kena belajar ni..Korang doakan semoga rabia berjaya ya.Sayang korang..

Terima kasih rabia ucapkan kepada pembaca blog rabia kerana sudi baca blog rabia.Dan tak lupa juga kepada GROUP BPT(BLOGGER PANTAI TIMUR) sebab sudi share ilmu/perkongsian tentang dunia berblogging ni dengan rabia.

THANKS YOU EVERYONE... ❤❤❤❤ 
IKHLAS DARIPADA SAYA BLOGGER TERCANTIK : RABIAHTUL ADAWIYAH ABDUL GHANI ❤❤❤

TOP KOMENTAR BLOG CIK ASH

Assalamualaikum..Alhamdulillah rabia salah seorang top komentar blog cik ash.

Alhamdulillah..Syukur padamu ya allah...

Nanti rabia nak cuci gambar ni..Dapat sijil lah pulak..Terima kasih akak..

Rabia ni rajin kan? Rajin blogwalking blog orang lain kan..Nanti listkan nama blog korang ya.

Rabia nak jalan-jalan dekat blog korang ni.
Heheheh..happynya rabia

Rabia nak sangat jadi blogger terkenal.Sebab rabia nak buktikan bahawa rabia boleh berjaya macam orang lain jugak.

Rabia ni kuat berangan kan..Hahahaha..Ya allah rasa macam tak percaya lah pulak.

Nama rabia ada dekat sijil tu..Top comment bulan 2017 tu.

Nanti tahun 2018 ni rabia blogwalking lagi blog kak ya..
Wish me luck ok? 

Blogger cantik : 

Rabiahtul Adawiyah Abdul Ghani 

Nasi beriani maidah

Assalamualaikum.hai korang..rabia  nak makan nasi beriani maidah ni.

Sedap tau nasi beriani maidah ini..Terliur tak??
Sedapnya..banyak kan nasi ni.harganya adalah RM 8.50 ..

Tapi memang puas hati lah makan nasi beriani maidah ni.

Sebab sedap sangat dan ayam pun besar.

Sedapp..korang wajib cuba nasi beriani maidah kuala terengganu ni..

Dah try jangan lupa beritahu rabia tau.

Sedap tak terkata.

Rabia memang suka makan nasi beriani.My favourite food ni tau..

Kalau bulan puasa..Rabia akan cari nasi beriani..Setiap hari pun tak apa makan nasi beriani.

Sebab sedap kan.Lagi sedap kalau makan nasi beriani dengan kambing bakar.Haishh..Sebut kambing bakar ni.Rasa terliur lah pula

Oklah rabia nak makan ni.Assalamualaikum..

Rabiahtul adawiyah abdul ghani 

New card blogger

Assalamualaikum..selamat malam..hai korang..
Rabia memang lama dah nak tempah namecard untuk blog rabia ni

Tapi rabia rasa macam nak buat sendiri je.Nak kreatif kan..So rabia dowload lah lah dalam google ni..

Rabia search free namecard blogger.So ada banyak keluar jenis-jenis namecard.

Cantik kan... nanti boleh lah rabia beri dekat kawan-kawan kolej.. Bukan apa senang ada event ke..Boleh rabia pass je namecard ni

Rabia kan belajar kos childcare(penjagaan dan pendidikan awal kanak-kanak)..So kenalah kreatif kan.

korang nak order namecard pun boleh.Tapi rabia nak buat sendiri je.senang..

Cantik kan..Tak sabar nak print.Kreatif tak saya?
Oklah..rabia nak tidur dulu.selamat malam..

BLOGGER : RABIAHTUL ADAWIYAH 

Celebrate birthday umi dengan makan nasi ayam

Assalamualaikum..Hai korang..selamat petang..hari ini rabia celebrate birthday umi..Kitaorang plan nak makan nasi beriani..Tapi apabila sampai je dekat kedai nasi beriani chendering tu.Owner kedai tu cakap nasi beriani dah habis.

Last-last kitaorang plan makan nasi ayam je lah.
Sedap nasi ayam chendering ni.Lupa lah nama kedai nasi ayam ni..

Sedap nasi ayam ni..Dulu kitaorang tak kenal pun kedai ni.Tokwan rabia lah yang selalu ajak makan nasi ayam dekat sini..

Katanya sedap nasi ayam ni.. Nasi ayam rm 5.00 je. Rojak ayam rm 4.00.. Murah kan..

Tak silap rabia..dekat chendering ni..kedai nasi ayam hanya ada 1 kedai ni je lah.

Takapalah..tak dapat makan nasi beriani..Dapat makan nasi ayam pun dah cukup..

Dah lah lapar sangat ni.So tak tahu nak makan apa dah..Makan je lah nasi ayam..

Rabia memang suka makan nasi ayam.My favourite food.
Tapi nasi ayam umi buat lagi sedap..Rasa tak cukup makan 1 pinggan.Mesti tambah 2 pinggan.Hihi..

Korang suka makan nasi ayam jugak ke? So boleh tak listkan nama restaurant ataupun kedai makan nasi ayam dekat sekitar area kuala terengganu?

Rabia hanya tahu 2 tempat ni je sedap nasi ayam..Nasi ayam darul iman dekat pantai batu buruk dan kedai yang rabia tengah makan sekarang ni.

Yang penat menulis : Rabiahtul adawiyah abdul ghani 

Jim's Birthday Giveaway

Assalamualaikum..selamat petang..rabia ada masa lapang ni..so rabia join lah 

JOM KITA JOIN RAMAI-RAMAI GIVEAWAY NI..GOODLUCK

Jim's Birthday Giveaway

Rabia doakan semoga awak dimurahkan rezeki,berjaya dunia akhirat,dipanjangkan umur...

semoga ada rezeki rabia untuk menang shawl ya.

Gadis berkaca mata

Assalamualaikum.Selamat pagi.hai korang.

Gadis berkaca mata ini adalah saya. Yang bernama Rabiahtul Adawiyah Abdul Ghani

Seorang pelajar diploma penjagaan & pendidikan awal kanak-kanak.Seorang yang pendiam dan pemalu.

Seorang yang suka bersendirian..Suka melayari internet.

Suka kepada haiwan.Haiwan kesayangan nya adalah kucing.

Saya seorang blogger . Start menulis blog pada tahun 2016-2018.

3 tahun dah blog ku ni kan..

Seorang yang suka menulis blog..


Cantik kan rabia? hihi
Seorang yang suka menjaga penampilan diri..suka makan makanan bergoreng.

Suka menyanyi.. suka mendengar lagu..suka makan..hahahaha ..

Suka tinggal dekat rumah.. Tak suka keluar.. Kalau keluar pun ..keluar dengan ibubapa je.

Suka pergi jalan-jalan dekat butik.

Suka shopping..suka shopping online..
Suka beli handbag.. suka beli aksesori contohnya,rantai,subang,gelang emas..

Suka berkawan dengan orang yang lebih tua daripada rabia..

Suka beli kasut..Suka beli baju dan skirt..

Suka search youtube..Suka baca majalah..suka baca majalah harmoni,remaja,nur dan lain-lain.

Suka melayari facebook & instagram.

Tak suka makan ikan...tak suka orang yang ada sifat iri hati..tak suka dengan orang yang tak jujur..tak suka orang yang suka menipu..

Cermin mata baru

Assalamualaikum.Happy new year 2018.Umur rabia dah 22 tahun.

Oklah..rabia nak cerita pasal cermin mata baru rabia ni.

Cermin mata yang lama tu dah tak boleh pakai.Sebab dah tercalar dah.Patutlah sakit kepala pun.

So i tukar cermin mata baru.Lawa sangat tau.Nak tengok tak?



Cantik tak cermin mata baru rabia.Rabia beli RM 150 je. Power pun 100.. Rabia rabun jauh. Dan silau pun dah naik dah 25 . Hmm.maybe sebab rabia selalu lap cermin mata lama dengan tisu. 

So bila dah tukar cermin mata baru ni rasa okaylah.Cuma first time pakai ni memang pening kepala. 

Cantikkk tak? Rabia memang dari sekolah lagi pakai cermin mata sehingga sambung belajar di kolej ni pun masih pakai cermin mata.

Rabia takut nak pakai contact lens. Dan memang tak berani nak pakai..

Cermin mata macam rabia pakai tu besar kan.Dan jelas lah pemandangan tu.

So korang kalau ada masalah rabun dekat atau jauh baik awak pakai cermin mata ya.

Nak pakai cermin mata macam rabia pun boleh.

☺ Rabiahtul adawiyah abdul ghani ☺