Jumaat, 22 Mac 2019

Seri indah resort batu buruk

Assalamualaikum semua.

Semalam kitaorang menginap di seri indah resort batu buruk.

2 hari 2 malam menginap di sini. Kerap kan Rabia bermalam di hotel ni bersama keluarga tersayang.

Semalam birthday my dad. So kitaorang saja je lah celebrate dekat hotel.










Makan petang pula di Warung Pak Maidin Batu Buruk 


Rojak Buah 


Nasi Goreng Paprik 

Selasa, 19 Mac 2019

Floor plan nursery

Assalamualaikum

Hari ini done presentation floor plan nursery.

Aku present sorang- sorang je. No group anymore.Aku present sorang pun ok je.

Jenis aku,aku suka siapkan assignment awal-awal.Tak suka lambat-lambat.


Alhamdulillah terima kasih to my parent too sebab selalu bantu Rabia.

Aku siap bawa balik pula floor plan ni.

Aku guna bahan terpakai je.

1.Straw
2.Cawan cupcake
3.Congkak

Dan macam-macam lagi lah aku letak dalam floor plan tu.

Next, aku nak study pula ni. Exam dah nak dekat dah. Last year exam,aku just buat nota ringkas je.

Eh apa ni aku mengarut ni.Done presentation for today.Thank you . That's all for today .

Aku nak simpan dalam bilik lah nanti floor plan ni. Cantik kan?

Kawan aku puji tadi,cantiknya hehehe thank you akma.

Walaupun aku sorang present,buat assignment sorang-sorang. Aku ok je.

Yang penting,kena submit assignment awal-awal. Doakan aku semoga aku berjaya habiskan diploma ni.

Lepas habis study aku nak kerja. Nak kahwin. Eh nak kahwin lah pulak.


Isnin, 18 Mac 2019

Brehimakang

Assalamualaikum semua.Hai you all . You all apa khabar?

Hari ini disebabkan Rabia lapar sangat kan. So Rabia order brehi makang. Meatball paling sedappp di dunia ini.

Rm 10 je tapi caj cod rm 3 untuk cod kat rumah Rabia.

So total nya Rm 13 sahaja.. Sedap sangat .  You all wajib order okey.



Fuhh sedapnya meatball nya. Ini first time Rabia makan meatball .

Sedappp sangat.. Ada brokoli,mashed potato.Perghh memang sedappp lah .

Habis jugak I makan tau. Memang sedappp sangat lah.

Nanti you all follow Instagram dia ya. Sedappp tak terkata.

Lepas ni rasa macam nak repeat order lagi lah.. Disebabkan sedap kan of course kena repeat order.

Cepat follow Instagram beliau . Boleh la merasa meatball brehimakang ni.

Sebenarnya memang lama dah craving meatball brehimakang ni.

Pada mulanya,Rabia nak chicken chop my cousin jual tu.Tapi dia tak sihat pula.

So Rabia pun scroll instagram cari food yang sedap Dan menyelerakan.

Tiba-tiba terjumpa Instagram brehimakang ni.Rabia whastapp je terus. Hehehe.Lama jugak tunggu runner cod makanan ni.

Selalunya Rabia scroll gambar meatball brehimakang ni dalam Facebook.

Hari ini memang rezeki Rabia lah . Dapat merasa meatball brehimakang ni.

Rabia doakan semoga jualan awak laku keras ya. And semoga business maju jaya.

Kalau bab makan serahkan dekat I tau. Makan banyak tapi tak gemuk-gemuk..Hehehe.

You all wajib order meatball pedas desik ni. Pedas lah juga. Hihi.

Kalau entry makanan ni mesti mencanak naik pageview blog Rabia ni.



Khamis, 14 Mac 2019

Result semester 1

Assalamualaikum semua. Alhamdulillah aku bersyukur dengan result aku dapat ini.

Walaupun CGPA aku rendah tapi aku bersyukur sebab aku lulus juga.

Tapi aku sedikit kecewa dengan group assignment aku. Ada masalah dengan group assignment. And sekarang aku dah masuk semester kedua.No more groupping assignment.

Ya aku ini buat assignment nak cepat siap. Sebab aku nak fokus pada study untuk exam pula nanti.

Sekarang aku dah siap assignment scrapbook.Awal-awal aku hantar assignment. Hehe. Madam kata ini hantar minggu tarikh yang ditetapkan.

Minggu lepas aku hantar awal-awal. Hahaha.So funny.. Pelbagai dugaan yang aku hadapi sepanjang aku belajar di Unitar ini. Dugaan dengan kerenah kawan-kawan,tidur lewat malam. Doktor pun sahkan aku ini ada penyakit mental exhausted. Maksud nya stress melampau sangat lah. 


Alhamdulillah.Aku harap semester kedua ini aku dapat 4 flat.Hahahaa.Kalau dapatlah kan? InsyaAllah..

Sekarang aku tak stress dengan group assignment dah.

Aku stress dengan exam je ni..U all doakanlah Rabia semoga kuat menempuhi dugaan sepanjang belajar di University ya.

Doakanlah semoga aku dapat Diploma juga. Dan aku harap aku dapat 4 flat.

Hanya tinggal 6 semester je lagi. Aku harus kuat . Kalau boleh aku nak dapat 4 flat.

Kalau lulus je pun ok jugak. But I try my best. Semoga aku berjaya menghabiskan belajar di sini ya. Aku pun nak graduate sekali lagi tau.

Rindu pulak masa aku graduate sijil penjagaan dan pendidikan awal kanak-kanak dulu tu.

Umi dan ayah aku bangga dengan aku. Kalau boleh aku nak graduate awal-awal.Hehehe..Dahlah aku tak sabar nak kerja sekali lagi ni.

Aku pun rindu sangat dah dengan ex my student tu. 





Sabtu, 9 Mac 2019

Jodoh itu rahsia Allah

Assalamualaikum semua.

Jodoh itu rahsia Allah. Doakanlah semoga Rabia dapat jodoh yang baik-baik.


InsyaAllah nanti u all boleh lah makan nasi minyak Rabia.Aamiin.Doakanlah yang baik-baik untuk Rabia ya.


Ini adalah soalan famous yang sering ditanya :





Hahaha.. Nakal-nakal lah soalan nya tu. Inilah bukti soalan yang orang bertanya pada Rabia.


Siapa lagi nak tamya bila nak makan nasi minyak? Jawapan insyaAllah lah. Nanti ada jodoh tu. Nanti Rabia kahwin lah ya.


Nak fokus for my studying dulu. Lepas tu kerja. Lepas tu married lah . 


Mesti Raya tahun ni akan ada yang bertanya soalan ini.


Just pray for me okey?


Jom Aamiinkan doa ini : 


Ya Allah berikanlah jodoh yang baik-baik kepada Rabiahtul Adawiyah. Semoga dapat jodoh dengan orang yang beriman Dan taat segala perintah Allah SWT.

Sabtu, 2 Mac 2019

The syrup vs soda

Assalammualaikum semua

Petang ni Rabia dan Umi ayah makan di restaurant the syrup vs soda sempena menyambut ulang tahun perkahwinan umi dan ayah.







Nasi Goreng Tomyam


Rabia makan Nasi Goreng Tomyam. Fuhhh memang sedap. Selalu sangat makan nasi goreng kan. My favourite food lah kan.



Mee rebus


Jus tembikai 


Alhamdulillah memang sedap makanan dekat sini. U all wajib cuba try makanan dekat sini .

Kenyang sangat ni. Rabia ada update story dekat Instagram dan tag nama restaurant the syrup vs soda ni.

Jangan lupa follow Instagram the syrup vs soda ya. Selamat menjamu selera.

My birthday nak celebrate dekat sini lah. Order nasi goreng yang lain lah pulak.Hehehe..

Western food pun ada di sini juga. Pelbagai menu dan hidangan yang ada di the syrup vs soda.

Lupa nak snap gambar menu makanan tadi. Dah lapar sangat. Makan aje lah..Hahahaha..

French fries tu memang sedap. Siap ada mayonis lagi. Rabia memang suka makan french fries dengan mayonis.


Khamis, 28 Februari 2019

Filla Food stall roti canai

Assalamualaikum semua.. Hai u all . Apa khabar? Rindu dekat Rabia tak? Lama Rabia berhenti menulis blog ni. Bukan apa Rabia fokus pada semester 2 ni.

Awal-awal pagi rabia dan umi ayah pergi makan di kedai food stall roti canai .

Kedai ini berhadapan SMK Sultan Sulaiman . Memang terkenal dengan roti canai nya yang sedap .

Tapi hari ini roti canai tak ada. So Rabia makan mee kari. Sedap jugak mee kari ni. 


Fila Food Stall Mat Roti Canai


Mee kari

Sedap mee kari ni. Hehehe. Next time repeat order lagi mee kari ni.

Esok Rabia update new food ok. Kalau bab makanan ni memang mencanak entry nya tau . 

Next update esok okey? Rabia nak makan petang ni. Hehe lapar lah pulak . 

Jumaat, 22 Februari 2019

Nasi mandy Hamzah

Assalamualaikum semua..

Sorry ya lama tak menulis blog ni. Rabia dah masuk semester 2 . So busy dengan assignment lah .


Hari tu Rabia ada beli nasi mandy ni dekat depan sekolah tengku bariah .


Owner nasi Mandy ni dia siap ask me a question kat Instagram Rabia hari tu.


Dia minta tolong promote jualan dia dekat blog Rabia ni.


Kalau u all nak try rasa nasi Mandy ni jemput follow Instagram dia ya.













Jom follow Instagram nasi Mandy KT ni. Confirm u all repeat order nasi arab ni nanti.


Nak tahu harganya? Jemput follow Instagram beliau . Tu je nak beritahu ok.


Oklah Rabia nak sambung buat assigment ni. Assalamualaikum.



Selasa, 12 Februari 2019

Q&A question at my Instagram

Assalamualaikum

Wah makin lama makin ramai yang nak ask me a question dengan Rabia kan. Memang best lah main ask me a question ni. Rasa macam jadi blogger terkenal lah pulak.. Meh lah tanya soalan banyak-banyak dekat rabia. Nanti rabia reply tau.. 












Meh lah tanya soalan lagi dekat Rabia . Nanti Rabia reply ya. Bestlah main ask me a question ni.

Tanya soalan berkaitan dengan blog lah pulak . Nanti Rabia share dekat Instagram dan blog tau .

Tanya je soalan yang berkaitan blog ke,kecantikan ke,study ke, or anything else .



Selasa, 5 Februari 2019

Holiday at Kuantan

Assalamualaikum semua. Happy Chinese New Year pada kaum cina. 


Grand Hotels Internatioanl Asia Pacific




Lupa nak bawak sikat rambut tadi 
Rabia beli lah sikat rambut dekat sini 



Makan pagi















So nak rehat dah ni dalam hotel. Baru balik jalan-jalan shopping ni.

Hehe Rabia jadi model handbag . Lawa ke tidak handbag tu. 

Harga beg Rabia ootd tu Rm 295 . No less tau. Handbag Rabia beli yang guess tu pun dah harga rm 300 lebih jugak. Nama pun jenama Guess kan. Mahal lah.




Makan pagi






Hotel Grand Continental Kuantan


Makeup Organizers 

Lama dah Rabia nak beli Makeup organizer ni. Kasut-kasut pun rabia shopping jugak ya. Ingatkan tak nak shopping dah.
Cantik tak Makeup Organizers tu? Memang ada blogger yang suruh Rabia beli Makeup Organizers ni.

Murah je Rabia beli Makeup organizer ni rm 20 je.Rabia beli dekat yubiso . Jenama Korea tau. Tak sangka Rabia pergi beli Makeup organizer dekat kedai Korea. Hehehe. Puas hati jalan kali ni. 

Mula-mula pergi Kota Bharu lepas tu pergi Kuantan Lepas tu pergi mesra mall .

Balik je rumah ni. Rabia dah start nak demam dah. Lepas ni travel ke mana pulak ya? Nantikan entry terbaru ya. 



Jumaat, 1 Februari 2019

Top pengomen bulan februari

Assalamualaikum semua. Walaupun Rabia bercuti tetapi Rabia tetap nak update blog juga.

Siapakah top pengomen blog Rabia pada bulan februari ini?





Tahniah anda merupakan top pengomen blog Rabia pada bulan februari ini.

Hadiah ini je Rabia mampu bagi. Rabia just design watermark je untuk kak Nor.

Harap kak Nor suka