Hai Assalamualaikum semua.  Kelmarin Rabia menduduki exam speaking muet. Rabia pakat cakap je. Hope lulus lah.  31 oktober pula ujian writing, reading dan listening.  Hope dapat buat yang terbaik. Selepas selesai je exam speaking muet.  Terus selfie.



Hope dapat result terbaik.  Lega rasanya dah speaking awal awal kan.  Group 1 pula tu.  Rinduuu dekat Unitar ni. Jejak jugak kaki ke sini.  Heheh. 

So selfie je lah selepas tamat exam muet speaking.  So u all doakan Rabia ya. 


 Assalamualaikum semua.  Hai u all.  Hari ini Rabia mengajar subject matematics.  Pagi tadi mengajar subjek math di kelas Mutiara Hati pada pukul 8.00 - 9.00 pagi.  Lepas tu mengajar pula di kelas Mutiara Auni pada pukul 9.00  - 9.30 pagi.  Lepas tu sambung pulak pada 11.00 - 11.30 pulak. 



Okeylah memang penat mengajar.  Heheh. But I happy.  Sebab suka melihat kerenah kanak kanak ni.  Macam macam ragam ada.

Sekejap je masa. Dah sebulan dah Rabia praktikal di prasekolah ni.  Nanti masuk bulan 10.  Maybe 2.11.2020 Rabia tamat praktikal.  Last praktikal . Lepas tu praktikal di taska pula.  Praktikal di taska lambat lagi . Bulan 12. 

Rabia sedaya upaya cuba untuk tarik minat mereka untuk belajar.

Alhamdulillah setakat ni ada yang suka cara Rabia mengajar. Ada kanak kanak yang suka kacau Cikgu Rabia ni.  Ada yang suka sangat pegang tangan Rabia.  Heheh. 

Lepas tamat praktikal Rabia nak rehat.  Tak nak kerja lagi . Nak release tension sekejap.  Hahaha.  Penat kan buat assisgment , lesson plan semua tu . Praktikal pula kena mengajar lagi.  Buat lesson plan lagi. Menulis daily routine lagi . Menulis itu menulis ini. Uishhh banyak kerjalah kena buat. 

Worksheet tu semuanya Rabia print sendiri.  Kalau subjek KE Kreativiti Estetika Rabia akan bawa kertas warna Rabia sendiri.  Rabia dah cakap kan Rabia akan usahakan untuk mereka. 

Esok pula Rabia ada ujian MUET.  So terpaksa cuti sehari. Hari khamis pulak akan ku kembali mengajar.  Heheh.  Best tak praktikal di prasekolah ? Of course lah best.  Tak tension ke ? Eh tension bila buat lesson plan je. Tapi bila meilhat kanak kanak tu dah hilang tension.  Sebab memang rasa tenang je melihat mereka.

Rabia sayang mereka. Alhamdulillah mereka suka dengan Rabia.  

Nanti nak cuci gambar selfie dengan diorang.  Heheh.  Rabia ingatkan nak beli stickers dan tampal di kertas kerja yang Rabia bagi dekat diorang tu.  Mesti mereka rindu Rabia nanti diorang melihat stickers yang Rabia bagi tu.  

 Assalamualaikum semua. Hai u all. Hari ini Rabia mengajar subjek Bahasa Melayu di Kelas Mutiara Hati dan kelas Mutiara Auni. 

Tema pada minggu ini ialah sukan dan permainan. So Rabia print kertas lembaran kerja untuk mereka mewarna bola sepak. 


Cantik tak dia colour ni ? Cantik kan.  Rabia ingat nak beli stickers bintang ke tampal di kertas diorang. 

Rabia siap snap gambar diaorang sekali dengan kertas lembaran kerja yang Rabia bagi dekat diorang.  Nanti dah habis praktikal.  Rabia rinduuuu mereka. So Rabia nak cuci gambar mereka.  Buat kenangan.  

 Haiii Assalamualaikum semua. Dah masuk waktu nak balik dah ni.  So I tunggu je lah ayah pick up me. 


In love with new casing phone.  Memang sayang sangat dekat casing baru ni.  Yang baru beli dari shopee baru baru ni. 






In love with new casing phone ni. Nanti u all beli lah casing baru.  Murah pulak tu.  Heheh.  Nanti mesti beli casing phone yang baru kan.  Heheh. 

Cantik dan murah je dekat shopee ni.  Semua casing Rabia suka.  Lawa design nya. 

 Assalamualaikum semuaaa.  Haiii. Good morning.  Kejap je pejam celik pejam celik dah masuk minggu ke - 4 Rabia berpraktikal di prasekolah. 




Share gambar pada pagi ni. Heheh.  So Okeylah nak off blogging dulu. 

 Assalamualaikum semua.  Hai u all . Tadi Rabia makan di kedai warung kak yah di gong kapas Kuala Terengganu. 

Lepas tu terjumpa dengan artist Rohana Jalil.  Penyanyi zaman 80 - an. 


Nanti nak cuci gambar ni.  Seriously Rabia tak kenal.  Tapi owner kedai ni beritahu Rohana Jalil.  I tanya my mom siapa Rohana Jalil ? My mom kata penyanyi zaman 80 - an dulu. 

Jom selfie.  Baik je kak Rohana Jalil ni.  Okeylah Rabia nak pergi jalan jalan dulu.  


 Assalamualaikum semua. Hai u all. Happy nya Rabia hari ini.  Sebab casing phone yang Rabia beli di shopee tu dah sampai. 

Rabia nak tunjuk lah ni gambar casing phone Rabia. 



Dah sampai dahhh.  Bestlah beli dengan shopee ni. Nanti nak beli pulak lah casing phone yang strawberry tu. 


Ada yang tak tahu macam mana Rabia boleh beli casing dengan shopee bayar guna 7 - eleven ? Rabia pergi bayar dekat 7 - eleven je.

Ini caranya.  Pergi dekat butiran pesanan tu.  Dekat bawah tu dah ada tulis kaedah bayaran.  Pembayaran Tunai di 7- Eleven.  Senang kan ?

Dah lah shopping tu stop sekejap.  Nanti makin hari makin banyak kan ku shopping kan.  Ni nak jimat balik ni. Nak kumpul duit simpan duit dalam tabung.  

 Assalamualaikum semua. Hai u all. Hari ini Rabia dah siapkan semua lesson plan.  So boleh lah rehat hari ini.  Dah berapa hari tidur tak tentu ni. Lesson plan siap dah ditulis di dalam buku rekod je. Dalam laptop belum ditaip lagi .


Hari ini Rabia mengajar subjek Kreativiti Estetika.  Kelas Mutiara Hati Rabia ajar origami Epal. 


Ini origami Epal.  Kelas Mutiara Hati . Pukul 8.00 - 9.00 pagi. 

Kelas seterusnya pula kelas Mutiara Auni.  Subjek sama jugak.  Tapi ubah sikit je aktiviti nya.  Pukul 9.00 - 9.30.  


Ini origami Nenas.  Semua pasal origami je hari ini. 


Pukul 11.00 - 11.30 mengajar origami buah Kelapa pula. 


Origami Buah Kelapa lah pulakkkk . Minggu depan baru start buat aktiviti lain pulak. 

 Assalamualaikum semua.  Hai u all . Hari ini dah masuk minggu ke - 3 Rabia praktikal di prasekolah. 


Hari ini Rabia mengajar subjek Bahasa English. 





Rabia siap bawa laptop tau.  Gigih tak ? Heheh. 

Rabia bacakan buku cerita kepada mereka. Mereka happy je dengar cerita ni . Buku cerita tu Rabia beli.  Dan bawa ke prasekolah. 

Hahaha. Sebab tu ada 2 beg. 


 Assalamualaikum semua.. Hai u all. Hari ini Rabia selfie hehehe. Hari ini bergaya sikit. Sebab ada sesi bergambar. Hari ini Rabia OOTD tudung Ariani. 

Nak lihat tak tudung Ariani Rabia pakai ni? Tudung bawal Ariani yang lama dah ada dalam almari ni. Hari ini Rabia bergaya sikit.

Rasa macam nak beli shawl printed lah pulakkk.. HAHAHA.. Tak habis-habis shopping kann.. So cantik kan tudung Rabia pakai ni.

Lama dah tak shopping - shopping ni. Kalau ada sale nanti belilah kan. Heheheh. Rabia ni jenis pantang melihat tudung cantik-cantik.

Lawaaaaa . Geramm lah pulak tengok shawl ke , bawal ke yang cantik - cantik tu. Mesti nak grab sehelai kan? 

Okeylahhh Rabia nak buat kerja ni. Next entry Rabia story okey. Assalamualaikum .


 Assalamualaikum semua. Selamat petang.Baru - baru ni Rabia saja saja je buka app shopee . Last - last sekali berkenang dekat casing phone Huawei ni. Apabila Rabia order dan bayar di 7 -eleven. 




Nanti dah sampai Rabia story dalam blog okey.  Jarang sangat Rabia shopping dengan shopee ni.  Heheh.  Pada awalnya tak pandai nak membeli dengan shopee ni. 

Tak sabar nak tunggu.  Nanti Rabia sarungkan casing baru lah.  Heheh.  Bab casing ni memang Rabia suka beli yang ada corak ni.  Tak nak casing kosong je. Macam hati ku yang sedang kosong ni. Eh apalah Rabia merepek ni.  Hahaha. 

Okeylah so stay tuned guys.  Mesti cantik casing phone Rabia sampai nanti kan.  Tak sabar nak melihatnya.  

Assalamualaikum semua. Rabia pergi watsons tadi. Shopping liplce lepas tu dapat free bracelet. Pakai selalu gelang tu. 






Harga nya RM 12.04 je Lipice Mag Color . Cantik kan bracelet tu . Pergi watsons tadi bayar guna e- wallet je.

So jom pergi watsons sekarang.  Pergi watsons tadi beli sikit je. 

 Assalamualaikum semua. Hmm tak best lah guna dashboard blog yang baru ni. Hmm susah nak menaip. 

Okeylah hari ini Rabia mengajar 2 kelas. Kelas Mutiara Hati dan Kelas Mutiara Auni. 

Rabia mengajar subjek Kreativiti dan Estetika.  Kelmarin cuti kan. Rabia duduk rumah buat lesson plan siap siap before nak mengajar subjek untuk hari ini. 



 Cantik tak hasil anak didik Rabia buat ni ? A+ tau Rabia bagi tu.  Good job.  Kertas warna pun Rabia bawa jugak. 

Nasiblah anak didik Rabia ni dengar cakap Rabia.  Nanti harap lah my lecturer datang observe Rabia nanti. Semoga keadaan dalam baik - baik sahaja.  Nervous lah jugak ni. Heheh. 

 Assalamualaikum semua. Back to school.  Hari ini tak sabar nak mengajar.  Heheh.  Minggu depan masuk minggu ke - 3 Rabia praktikal di prasekolah.  Nanti Cikgu Rabia rindu lah dekat student semua ni.  Hmm. 


Gambar selfie pada hari ini. Sekejap je kan pejam celik pejam celik dah hari Khamis dah hari ini. 

Okeylah Rabia nak off menulis ni okey. 

Assalamualaikum dan hai semua. Hari ini ada program bubur asyura . Rabia ditugaskan berada di dalam kelas. Memang pagi ni pun Rabia mengajar subjek matematik.  So semalam dah siap kan awal awal kertas lembaran kerja. Laptop Rabia tak bawa. So dalam kelas dah ada komputer. Rabia guna komputer dekat situ je.

Lepas mengajar memang Rabia akan memasang video menyanyi ataupun cerita.  Mereka memang suka sangat lah Rabia pasang video kartun tu. Tapi disebalik cerita kartun tu ada pengajaran yang bagus.


Rabia memasang video upin ipin virus.  Dan Rabia tanya lah beberapa soalan berkaitan virus ni. Ha macam tu lah cara Rabia mengajar. Rabia nak uji mereka.  Diorang boleh jawab tak soalan Rabia tanya tu.


Happy sangat mengajar dekat prasekolah ni. Nanti Cikgu Rabia rindu lah dekat mereka semua tu.  Hmm.

Rabia selfie dengan diorang dan Rabia akan cuci gambar tu. Nanti Cikgu rindu korang. Cikgu belek album dan melihat gambar korang ya.


Lepas tu menonton Tom and Jerry pula.  Mereka ni berebut - rebut nak menonton video Mr bean lah

Yang sorang tu nak menonton video frozen lah.  Rabia ikut permintaan mereka.  Tapi one by one.  Satu persatu video Rabia pasangkan.


Okeylah sampai di sini sahaja ceritanya.  Okey Assalamualaikum.  
Kisah Ayah Misai

Bertapa bertuahnya aku mengenali ayah misai . Walaupun ayah misai hanya  seekor kucing jantan yang terbiar. Mata nya yang hijau jernih ketika memandang, membuatkan keluarga aku menyayanginya. Seolah matanya berbicara.Setiap kali meminta makanan,ayah misai akan duduk penuh sopan  . Walaupun  aku melihatnya bergitu  lapar. Sikap tenang dan perlahan ketika makan malah ayah misai hanya makan sekadar kenyang saja berbeza dgn si putih yang duduk dekat bangku kayu, bersikap tamak. Sikapnya suka merebut dan mencuri makanan si ayah misai sedangkan makanannya masih banyak.Si putih ni kucing bertina. Mulutnya asyik mengeow Walaupun sudah dibagi makan.






Assalamualaikum.  Hari ini hari isnin dah. Sekejap je masa. Pejam celik pejam celik dah masuk minggu ke - 2 Rabia praktikal.



Kertas lembaran kerja yang Rabia bagi kepada kanak - kanak.

Rabia check kertas lembaran kerja ni. Cantik kan dia mewarnakan gambar tu.

Alhamdulillah my mentors observe Rabia.  Dia tulis dekat catatan tu. 

Guru praktikum daripada segi persediaan mengajar amat baik.

Alhamdulillah terharu Rabia rasa bila my mentor tulis macam tu. Dia sentiasa perhatikan cara Rabia mengajar.  Okeylah masa untuk rehat.  
Assalamualaikum semua. Semalam Rabia cari bahan - bahan ABM (Alatan Bantu Mengajar ) untuk subjek Bahasa Melayu pada hari ini.



Rabia mengajar 2 kelas bagi subjek Bahasa Melayu.  Kalau subjek Bahasa Melayu ni mudah sikit lah nak mengajar.  Heheh. 
Rabia still je bawa laptop . Ada masa free selepas mengajar tu Rabia pasang lah lagu ataupun video cerita sang kura - kura.  Heheh. Rabia dah dowload awal - awal dah.  Dah ada dalam laptop tu. Heheh.

Okeylah sampai di sini sahaja ceritanya. 
Assalamualaikum semua. Hari ini Rabia mengajar 2 subjek.  2 kelas Rabia mengajar.  Heheh.  Diorang buat kerja yang Rabia bagi tu.

Rabia selfie lah sekejap.  Ada masa free. Nanti rehat pulak.




Sekarang waktu rehat. So sudah selesai mengajar pada hari ini. Nanti nak tulis daily routine,  journal dan lesson plan pulak.

Balik nanti sambung mana yang tak sempat buat tu.  Lepas tu makan,  mandi,  solat zohor dan tidur lah pulak.  Sebab semalam tidur lewat .

Guru kelas beritahu kepada Rabia tadi,  kanak - kanak ni suka dengan guru baru.  Heheh. Rabia siap bawa laptop pasang lagu kanak - kanak.  Rabia akan sedaya upaya menceriakan keadaan kanak - kanak.  Rabia cuba menarik minat mereka.  Alhamdulillah masuk minggu ke - 2 ni mereka seronok sangat.

Berat beg lah heheh. Banyak benda Rabia bawa. No problem.  Cikgu akan sedaya upaya tarik minat awak semua ni. Heheh. Kuatnya makeup Rabia.  Heheh. Kanak - kanak suka melihat guru berhias diri dan siap,  kemas. 
Assalamualaikum semua. Hai u all. Salam jumaat.

Hari ini Rabia nak announced pemenang top pengkomen bulan September 2020.

Alhamdulillah nama nya sentiasa ada di dalam top pengkomen blog Rabia. Thank you selalu tinggalkan jejak komen di blog Rabia.



Rabia ada hadiah nak bagi dekat akak . Banyak kan hadiah Rabia bagi pada kak mamapipie. Heheheh.. Thank youuuu so muchhh.. Selalu support Rabia . Sayang akak...


Sempat juga Rabia edit header khas untuk akak. Hehehehe.. Nanti boleh kumpul banyak -banyak header yang Rabia dah create untuk akak.

So nanti jangan lupa komen banyak -banyak ya. Nanti Rabia bagi hadiahhh lagi. Rabia memang rajin edit header blog ni. Happy melihat blogger selalu terjah ke blog Rabia... Happy sangattt..

Stay tuned untuk next entry.. Tahniah kak mamapipie . Semoga akak dimurahkan rezeki selalu dan semoga persahabatan kita kekal hingga ke jannah.
Assalamualaikum semua.  Hai selamat petang.  Rabia baru je balik dari prasekolah tadi. Tiba - tiba nampak ada hadiah.  Rabia pun dah agak dah menang giveaway dekat Instagram lah ni.



So beautiful . Hadiah dari Little Moomoocraft.  Thank youuuu. Nanti nak letak dalam bilik tidur. Hias hias gituuu.  Tapi bauu wangii sangat.  Memang ada bau Apple pun.  Fuhhh tenang je fikiran Rabia sambil sambil update blog letak Apple and honey crisp ni di atas meja.

Nak ambik mancis.  Takut lah pulak. Bimbang terbakar bilik ku nanti.  Tapi kalau u pegang kan.  Cuba hidu bau tu. Bau nya memang wangi . Dah dia tulis dekat situ kan Apple and honeycrisp tu. Okeylah nak rehat sekejap.  
Assalamualaikum hai. So rabia nak letak gambar selfie ni je.


Hari ke - 3 


Pagi tadi senaman aerobik.  Rabia lah paling aktif sukan macam ni. Kurus lah sikit.  Nasib turun sikit berat badan . Huhu . Kejap je masa hari ini dah masuk hari ke - 4 Rabia berpraktikal.  So semoga dipermudahkan segala urusan ku. Rabia dah start mengajar tau.  Alahai so sweet anak didik Rabia ni. Semua suka dengan Cikgu Rabia.