Assalamualaikum semua . Hai u all . Hari ini dah siap buat lesson plan . Esok last hari praktikal di prasekolah . Hari selasa praktikal di taska pula. 

Esok cikgu bagi hadiah dekat semua my student . Tak sabar nak bagi hadiah . Nak lihat juga reaksi mereka macam mana . 

Ada salah sorang budak ni yang manja dengan Cikgu Adawiyah ni tadi record video dan snap gambar Rabia . 


Doakan Cikgu Adawiyah berjaya dapat markah yang bagus untuk praktikal ni . moga dapat markah yang terbaik . tak sabar nak habiskan belajar . 

Sedih juga nak tinggalkan kanak - kanak ni . Selama ni diaorang tak bermanja pun dengan cikgu diorang . Dengan cikgu adawiyah ni bermanja sokmo . 

Maafkan cikgu jika cikgu termarah awak . Cikgu sayang awak semua . Kadang kadang cikgu tak boleh nak fokus pada seorang kanak kanak je. Cikgu kena fokus semua anak didik cikgu . Sebab tu lah cikgu marah. Walaupun awak cakap awak nak merajuk dengan cikgu . tak nak kawan dengan cikgu. 

Cikgu sayang awak semua . Selamat tinggal anak didik ku . 

 Assalamualaikum semua . malam ni rabia nak share my routine skincare . Siap snap gambar lagi . hehe . itulah bukan mudah nak jadi seorang blogger . Nak kena snap gambar cantik , nak keluarkan idea untuk menulis blog ni . 

Okeylah tanpa membuang masa , Rabia nak share my routine skincare . 


1. Pureen baby bath tu my soap lah tu . 

Sebab kulit saya sensitif . 

2. Herbal essences argan oil of morocco my shampoo . Memang best lah syampu ni . 

3. St . Ives scrub muka . My mom baru beli di watsons baru - baru ni . Seminggu sekali je scrub okey . Jangan la scrub hari hari . 

4. Loreal Paris cleanser . Ini pun beli dekat watsons . Kulit Rabia ni sensitif . So pakai jenama Loreal Paris ni memang sesuai dengan my skin . 

Sebab tu my mom always take care about what I wear the products . Alahai speaking lah pulak malam malam ni 😂 . 

Yang tu warna purple tu pewangi toilet okey. 


 Assalamualaikum semua.  Oh Rabia lupa nak post kedai baju tu beli di shopee tapi tak tahu kedai mana kan. 


Follow linbai_pajamas.my

Di sini lah my mom beli baju pyjamas Rabia 3 helai baju tu. 

Sorry tau rabia lupa pulak nak post.  Excited sangat dengan baju pyjamas tu.  Dah lama kan nak baju pyjamas tu.  Bila dapat je update baju pyjamas je. Orang nak beli tak tahu nak beli dengan siapa kan. 

U all follow linbai_pajamas.my je ya.  Search je dekat shopee tu . Nanti boleh lah order.  Heheh.  Selamat membeli.  

 Assalamualaikum semua.  Rabia dah janji kan nak tunjuk album gambar Rabia kan. 


Dah ada empat album dah.  Banyak kan.  Heheh.  Album bunga purple tu ayah Rabia baru je beli.  Heheh. Thank you ayah. 

Rabia nak try photobook sekali.  Tapi ada  photobook harga yang murah tak ? Harga murah ? Malas dah nak pergi ke kedai Gambar. 

U all ada album gambar ? Rabia ni rajin lah belek belaka gambar dalam album ni.  

 Assalamualaikum semua. Rabia tengah masukkan gambar yang dicuci tadi ke dalam album.  Kejap ya. Rabia nak masukkan Gambar dalam album ni.  Okey la.  Nak menulis blog lah pula. Nanti sambung masukkan Gambar dalam album. 




My pendapatan pun Rabia cuci gambar tau.  Gambar ayah Mishai dengan si putih tu pun adaaa.  Gambar anak putih,  si Coreng tu pun ada.  Kenangan tu.  Coreng dah tak ada dah.  Entah hilang ke mana.  Nasiblah sempat cuci gambar dia.  Sempat juga Rabia pegang si Coreng tu. 

Ok lah nak masukkan gambar dalam album ni.  Nanti Rabia update album gambar pulak ya. 

 Assalamualaikum semua.  Rabia dah beritahu dekat umi ayah.  Hari ini kan cuti.  So nak pergi cuci gambar.

Banyak gambar juga Rabia cuci.  Kebanyakkan gambar dengan my students lah. 

Dan gambar my cats. 






62 keping gambar 4R.  Heheh.  Best pulak cuci gambar ni. 

Gambar misai pun cuci jugak.  Misai pun dah tak datang rumah dah.  Hilang entah ke mana. Nasib lah sempat cuci gambar kucing. 

Okeylah u all masih cuci gambar ke ? Letak dalam frame gambar cantik juga kan. 


 Assalamualaikum semua. Duit bpn dah dapat.  So Rabia belanja umi ayah makan kfc. 

Makan pagi di KFC. Sebelum tu pergi kedai cuci gambar dulu. 



Kenyang sangat.  Alhamdulilah.  Sedapp sangat.  

Makan ayam lagi . Wedges lagi . Kulit ayam tu bawa balik dekat ayah Mishai.  Makan kenyang kenyang ya sayang. 

Sedapp.  Heheh.  Craving sangat nak makan KFC ni. Dah cakap dekat umi ayah.  Nak belanja makan KFC lah.  

 Assalamualaikum semua.. Selamat malam. Sorry ya Rabia lambat umumkan pemenang top pengomen bulan oktober 2020 di blog Rabia. 

So esok cuti. Malam ni ada masa free Rabia edit lah header kepada akak .. Kejap ya siapakah pemenang yang bertuah itu. Kakak ni kan dia selalu komen entry entry di blog rabia tau. Rabia perasan tau. Memang aktif lah kakak ni komen my entry blog. Terima kasih kakak. Semoga akak dimurahkan rezeki selalu. Dan semoga persahabatan kita kekal hingga ke jannah .

Bertuah sungguh lah akak ni kan.  Hehehe.. Bagus dan rajin blogwalking blog Rabia. Semoga teruskan berblogging ya.

 



 


Dahhh siappp mengedit header untuk kak Adda . Tahniah kak. Thank you selalu singgah blog Rabia. Ini ada hadiah daripada Rabia. Hehhe. Akak boleh lah nak photobook sekali gambar header Rabia edit khas untuk akak ni. Sebagai tanda kenangan kan. 

Dah banyak header lah akak kumpul nanti. Hehehe. Tahniah sekali lagi kak. Jangan lupa next month terjah my blog lagi ya. InsyaAllah Rabia akan update entry blog cerita lain pula.

Assalamualaikum semua.. My mom berjumpa dengan kawan lamanya di anw . Lepas tu Rabia cakaplah dekat umi beli ayam anw sekali . Hehehe. My mom balik beli 3 ketul ayam je. Cukuplah untuk Rabia satu ayam ,ayah satu ayam , umi satu ayam .


My favourite food . Sedappppp sangat. Lama dah nak makan ni. Terliur sangat - sangat. Hehehhe. Nanti workout balik nak kurus. 

Kulit ayam tu bagi dekat my cats lah . Siapa lagi kan kalau bukan ayah mishai kan. Sedapp lah ayah mishai makan nanti.

Si putih tu tak bagi ke? Eh lupa pulak nak bagi. Bagi jugak lah dekat si putih mulut bising tu. Datang ke rumah ni selalu bising meow meow .

Rabia upload lah gambar ni di story dan tag Instagram anw tu. Dia share balik my punya story upload dekat dia punya story and tag me.

Tengok ayam dia tu pun memang dah tahu sedappppppppppppppp. Hehehehhee. So u all jom jom lah beli ayam anw sekarang.

 Assalamualaikum semua.  Hari ini rasa sayu je hati ni nak tinggalkan kanak kanak dan sekolah ni . Best lah mengajar budak PRA sekolah ni. Rabia beritahu dekat kanak kanak ni tadi. Minggu depan semua orang kena datang sekolah.  Ada salah sorang budak yang suka bermanja dengan rabia ni tanya Kenapa kena datang sekolah ? I terus je cakap terus terang. Minggu depan hari terakhir Cikgu mengajar di sini.  Cikgu nak bagi hadiah dekat semua orang.  Dia jawab tak nak datang sekolah dan tak nak hadiah.  Ada sorang budak ni lagi Jawab nak datang nak hadiah. 

Tadi pun air mata ku mengalir sikit demi sedikit.  Tapi tahan juga.  Tak nak my students ni nampak yang Rabia ni menangis.  Nasiblah diorang tak nampak.  Dah nak habis waktu kelas dah.  Diorang tengah baca DOA kan.  Rabia tengah menadah tangan berdoa ni tiba - tiba sebak dan nak keluar air mata dah . Dengan pedih mata nya.  Ni tengah menulis blog pun air mata nak keluar ni.  Jangan lah keluar air mata time macam ni.  Guru kelas ada dalam kelas ni . Mesti guru tanya nanti kan kenapa menangis ni.  


Rabia minta tolong dengan PPM untuk tolong snap picture Rabia tengah mengajar ni sebab kena submit online dan hantar dekat lecturer juga ni . 

Tadi rabia sempat lah selfie dengan my students ni.  Heheh.  Nanti hari khamis ni nak cuci Gambar lah.  

Okeylah jangan sedih sedih la . Rabia harap pemberian hadiah rabia bagi dekat diorang tu akan menyemai rasa rindu diorang dekat Rabia.  Dan diorang akan ingat rabia sampai bila - bila.  

Besar pengorbanan jadi Cikgu praktikum ni.  Walaupun baru praktikum belum kerja betul betul di sekolah.  Tapi kita akan rasa sedih.  Sebab kita betul betul ikhlas mencurahkan ilmu kepada kanak kanak ni. 

Selamat tinggal semua.  Ada budak sorang lagi ni.  Yang budak lelaki ni sorang memang rapat dengan rabia.  Asyik panggil je nama rabia ni.  Cikgu Adawiyah.  Cikgu Adawiyah.  Ada tengah dia ucap kata kata sebelum nak balik tu. Biasalah dia ucap terima kasih Cikgu.  Selamat tinggal kawan kawan.  Last last dia sebut selamat tinggal Cikgu adawiyah. 

Rabia senyum je dekat dia. Jarang kan budak lelaki suka rapat dengan guru perempuan ni.  

 Assalamualaikum semua. Hari ini kan my mom pergi watsons dengan ayah. 

Rabia duduk rumah buat lesson plan.  My mom beli bedak loreal Paris.  

Dan sebelum tidur dan sebelum keluar memang Rabia pakai Loreal Paris toner ni. 

Kejap rabia tunjuk. 


My mom beli bedak Gambar sebelah toner tu lah.  Wah mirror nya cantik sangat.  Nanti selalu lah bawa.  Nak pergi mana mana pun mesti pakai bedak.  Tak nak lah muka kusam kan. Macam demam je.  Ha gituuu lah kena sebagai wanita ni kena jaga.  Lagi lagi perempuan kan.

Sejak pakai toner loreal Paris ni adalah sedikit perubahan pada kulit muka rabia.  Lembut je kulit ni. 

Kalau nak tahu kulit rabia ni sensitive.  Kulit kering.  Sebab tu Rabia pergi herbaline.  Staff yang facial muka Rabia hari tu lah beritahu pada rabia.  Dia scan kulit muka rabia ni. 

Sebab tu my mom jaga sangat bab muka rabia ni. Seorang ibu dia tahu apa yang sesuai anak nya pakai kan.  

Beli dekat watsons je. 

 Assalamualaikum semua . Tinggal lagi seminggu Rabia praktikal di prasekolah.  Hari ini Rabia dan umi ayah pergi beli hadiah untuk my students ni.  Dah lama dah cakap dengan Umi. Nak beli hadiah untuk budak budak ni. 

Cikgu Adawiyah harap awak semua suka hadiah Cikgu Adawiyah bagi ni.  Diorang panggil nama Rabia Cikgu Adawiyah. 



Ini hadiah untuk kamu semua. Untuk 2 kelas ni.  Kelas Mutiara Hati dan Mutiara Auni. 

So Cikgu doakan semoga awak semua berjaya dunia akhirat.  Maafkan Cikgu jika selama ni Cikgu ada termarah awak.  Cikgu marah sebab Cikgu sayang awak.  Cikgu nak awak jadi anak yang soleh dan solehah.  Cikgu sayang awak semua.  Nanti Cikgu cuci gambar kita selfie tu ya.  Nanti Cikgu rindu Cikgu belek album dan melihat gambar awak . Ya Allah hati ini rasa sayu je nak tinggalkan awak. 

Selama ni awak sentiasa ada dengan Cikgu.  Selalu kacau Cikgu tengah menulis lesson plan. Selalu minta phone Cikgu nak tengok upin ipin dalam phone Cikgu . Cikgu layan je kerenah awak semua. 

Time Cikgu mengajar pun.  Awak bersemangat je. Jawab salam Cikgu pun dengan penuh bersemangat. 

Jika awak semua rindu Cikgu.  Awak lihat je ya hadiah Cikgu bagi tu. Untuk tanda ingatan. 

Rinduuuuuuuuu.  Ohhh Cikgu rasa macam nak menangis je. 

Nanti dah nak masuk sekolah baru.  Umur awak pun dah masuk 7 tahun dah.  Belajar rajin - rajin ya. 

Jika ada pertemuan,  kita akan berjumpa juga.  Cikgu harap awak tak lupakan Cikgu. 

Okeylah.  Selamat tinggal anak didik ku yang ku sayangi.  

 Assalamualaikum hai u all.  Pagi ni makan di nasi minyak AZ Selera Timur di Jalan Hiliran. 

Nanti jenguk my IG tau.  Location nya dah ada. 

Click je location tu. 




Sedapp nasi minyak nya . Masakan panas ada pada waktu petang. 

Pernah makan nasi goreng dekat sini dulu.  Heheh. 

Nasi beriani pun ada.  Nasi lemak.  Dan pelbagai menu lagi lah ada. Lauk pauk pun ada.  

 Assalamualaikum semua. Sejak akhir - akhir ni kuat sungguh shopping dengan shopee ni.  Kali ni my mom beli pyjamas untuk Rabia . Ya lah baju tidur pun kena baju yang cantik cantik juga. 

3 helai baju beli tau . Best lah pakai . Coraknya pun cantik. 



My pyjamas.  Wowwwww cantik kan.  Heheh.  Nanti nak tengok lagi pyjamas design lain pula. 

So u all jom lah shopping dengan shopee ni.  Berhantu sungguh lah.  Tak henti henti scroll app shopee ni.  Lepas tu dah suka dengan pyjamas tu mulalah beli.  

Lama dah nak beli ni.  Memang lama dah nak baju ni.  Akhirnya tercapai juga my wishlist nak pyjamas ni.  Kena sabar ok. Alhamdulilah.  

 Assalamualaikum semua.  Hari ini Rabia tukar sesi pengajaran.  Hari ini Rabia ajar buat boneka span kucing. Semua bahan Rabia bawa dari rumah ke sekolah. 

Dah siappp.  Cuma tak berapa mahir nak ikat telinga kucing tu guna getah tu.  Nak beli getah ikat rambut yang warna warni tu senang sikit nak ikat. Nak hasilkan telinga kucing tu. 

Tinggal 2 minggu je lagi. Rabia dah banyak snap gambar dan record video ketika mengajar nanti submit pula dalam portal. 

Nanti praktikal di taska pulak.  Ya Allah semoga kau permudahkanlah praktikal ini dan harap dapat markah baik baik je. 


Assalamualaikum semua. Kejap je masa kan.  Pejam celik pejam celik dah nak habis dah tempoh Rabia berpraktikal ni.  Heheh. Tinggal lagi 2 minggu.  Tadi Rabia kemas bakul pelajar tadi,  Rabia lihat mereka simpan Origami rumah ice cream yang Rabia ajar kepada mereka tu.  Dan ada Rabia bagi hadiah lebih satu yang kepunyaan Rabia punya bagi dekat students ni. 

Origami bintang tu Rabia bagi hadiah dekat my students ni.  Yang sebelah origami bintang tu dia warna dan Rabia bagi batang ice cream.  Dan dia tampal hasil dia mewarna tadi ke atas batang ice cream Rabia bagi tu. 

Esok subjek Kreativiti Estetika.  Esok mengajar topik lain pulak. Stay tuned guys. 

Subjek ni paling best lah.  Kanak - kanak memang suka buat kreativiti ni.  Tapi kebanyakkan Rabia ajar mereka buat origami,  kolaj je. Esok kita tukar topik okey.  Stay tuned guys.  Subjek ni banyak guna peralatan lah.  

 Assalamualaikum semua. Semalam godek godek tukar template blog sempena nak masuk bulan baru nanti ni.  Lagi bersemangat nak menulis blog .


Colour template tu rabia adjust dekat tema.  Nak warna apa ? Tekan je. 

Makin bersemangat nak menulis blog ni. Heheh.  Pandai juga Rabia adjust warna template blog tu . Warna asal template ni warna putih. 

Dah bosan dah warna putih ni. Kita adjust bagi nampak wow lagi gituuu. 

So u all dah tukar baju blog ke ? Or stay dengan template sama je ? 

Assalamualaikum semua. Petang kelmarin kitaorang pergi makan dekat kedai mat jeng sebelah hotel permai inn Kuala Terengganu depan KTS je kedai makan ni. 


Boleh click location kedai ni di instagram okey !  . Kedai ni lah yang selalu Rabia makan tu.  Sedappp guys. 

Jom pergi terjah okey.  Pelbagai masakan panas ada.  Laksa pun ada. Nasi lemak nasi minyak.  

Assalamualaikum semua. Rabia balik dari mengajar kan.  Lepas tu my dad cakap ada barang apa entah.  Rabia kata maybe baju tidur yang Rabia beli dekat shopee tu dah sampai.  My dad kata tanya umi. I tanya my mom.  Heheh.  Rabia pun tanya umi . Lepas tu macam pelik la nak kata ada hadiah orang bagi atau menang contest tak ada. Sebab memang tak ada menang contest pun. 

Lepas makan solat tu.  Rabia terus buka parcel. 


Thank you Nestle.  Rabia ada up video di my channel YouTube. 


Jemput subscriber tauu . Heheh.  Alhamdulillah rezeki dapat menang hadiah.  

Next gift apa pulak ya? Heheh.  

 Assalamualaikum semua. Hai u all. Tinggal lagi 2 minggu Rabia praktikal di prasekolah. Lepas tu praktikal di taska pula.



Tema hari ini adalah haiwan di laut. Rabia suka melihat diorang mewarna.  Okey lah diorang mewarna kan. Cantik je. Nanti cikgu Rabia bagi hadiah next class. Kebiasaanya Rabia bagi hadiah dekat siapa yang mewarna dengan lebih cantik.

Bagi batang aiskrim je hehee. Suka sangat diorang bagi batang aiskrim. Apa dia nak buatlah dengan batang aiskrim tu. 

Okeylah Rabia nak print kertas lembaran kerja pula.

 Assalamualaikum semua selamat pagi.  Rabia dah berada di prasekolah ni.  Selalu datang awal.  Heheh. 

Post gambar selfie dekat blog ni . Heheh.  Tak ada kerja nak buat kan.  Selfie je lah pagi pagi ni. 

Selalu bawa gincu dan bedak . Kena makeup lah.  Anak didik selalu panggil nama ku dengan Cikgu Mekap. 

Okeylah nak out lah dulu.  Assalamualaikum semua.  

 Assalamualaikum semua.  Malam ni Rabia dah start print awal awal kertas lembaran kerja untuk mengajar subjek sains dan English pada hari esok.





Penat juga mencari worksheet ni heheh. Okeylah nak print banyak lagi worksheet ni. 3 subjek mengajar pada hari esok ni . Semoga Rabia kuat untuk menghadapi hari - hari yang seterusnya.

 Assalamualaikum semua. Malam ni Rabia dah start print kertas lembaran kerja untuk subjek matematik pada hari esok. 



Rabia print duit ni dan gunting . Esok nak play the game. Hehehe. Gigih tak Rabia malam ni dah siap siap cari bahan - bahan untuk mengajar pada hari esok. Semangat sangat nak mengajar.

Pada pukul 8.00 - 9.00 pagi mengajar subjek matematik di kelas mutiara hati. Pukul 9.00 - 9.30 mengajar di kelas mutiara auni. Pukul 11.00 - 11.30 pun mengajar subjek math juga di kelas mutiara auni. 

Okey ramai yang tanya Rabia macam mana nak search nak cari kertas lembaran kerja ni? Rabia just type je dekat google worksheet matematik duit. Last - last jumpa . And then print hehehe. Rabia copy dulu di words and print. 

Lagi bagus kan beli buku latihan matematik di kedai - kedai berhampiran anda.

 Assalamualaikum semua. Dah masuk tengahari dah . Nanti tunggu waktu pulang ke rumah.  Heheh.  Hari ini Rabia mengajar subjek Bahasa Melayu.  Tema nya adalah hari kebangsaan.  Rabia print kertas lembaran kerja dan bagi setiap sorang dekat kanak kanak. 




Mengajar subjek Bahasa Melayu lah paling mudah sekali.  Heheh.  Esok mengajar subjek matematik pula. Nanti Rabia share setiap kertas lembaran kerja Rabia print tu ya.  

Assalamualaikum semua. Kelmarin Rabia mengajar subjek sains di kelas Mutiara Auni.  Yang basic je Rabia ajar subjek ni.  Heheh.  Yang mudah kanak kanak faham. 


Warnakan benda yang boleh dimakan.  Worksheet ni Rabia print siap - siap dah . Puas juga mencari worksheet ni.  Okey lah nak pergi beli makanan ni.  Assalamualaikum.  

Assalamualaikum semua. Hai u all.  Morning.  Awal betul Si Putih ni datang ke rumah.  Heheh.  Lapar lah tu. 

Si Putih ni perangai dia pelik sikit.  Manja sangat.  Dia cakar Rabia hari tu.  Dekat tangan. 





Tengoklah tu perangai dia.  Geram pulak I tengok ni.  Nak cubit je dia ni.  Si Putih ni manja sejak akhir akhir ni.  Dulu garang sangat. 

Rasanya dia pregnant tu.  Alhamdulillah lah.  Ganti anak dia yang hilang entah ke manalah.  

Tengoklah dia main daun pokok tu.  Manja kan.