Assalamualaikum semua . Rabia tukar template blog again . Yang ni ringan. Nak baca pun senang nak scroll. 

Mudahh ke main coding rabia ? Rabia rajinn kan tukar blog . 

Kejapp yaa takk mudahh awakkk . Tapi saya ni macam suka hadap dengan coding template ni sebab saya upload terus template tu .

Tapi tak mudah jugakk awakk. 




Tekan yang XML tu . Save yang tu . Upload yang tu di tema .


Nakk main edit dekat about me tu susah jugakk tapi rabia baca tutorial dekat blog orang lain heheh. 

Susah lahh jugakk . Tak ada apa yang senang dalam hidup ni . 

Nak lihat hasilnyaa ? 


Siapp lahh . Apalah rabia ni cepat bosann lahh tuu . 

Nakk beli jugakk sebenarnyaa tapi agak mahal la 😂. 

Rabia main coding je la selagi mampu mata ni melihat laptop lama lama ni 😂. 

Okeylahh nakk rehat kejapp . 


 Assalamualaikum good morning everyone . I hope u all be safe at home 😊. Sorrylah speaking pulak pagi pagi ni. Happy lah tu boleh makan nasi minyak atas tol padang negara . 



6.49 am dah ada di depan kedaii guys . Bangunlah pagi awal awal . Rezeki pun mudah nak masuk kan.  



Mesti u all ingatkan rabia makan nasi dagang .Umi dan ayah je makan nasi dagang. Rabia nakk nasi minyakk ayam gulai sambal belacan pedas desikk 😋.

U all masak ke pagi ni ? Kitaorang malas nak masakk pagii . Nakk rasa masakkan kedai lah pulakk . 


 Assalamualaikum semua. My mom beli ikan bilis dari shopee. Kali ni beli dengan orang lain pulakk. 




Banyakkk sangatt ikan bilis ni . Siap letak dalam 2 bekas letak dalam peti sejukkk .

Rabia nak masak nasi goreng kampung nanti boleh la guna ikan bilis bayu ocean ni 😊💚💓😍💗

U all try lahh beli . Mudahh je kann beli. 

 Assalamualaikum semua 🥰👍🏻 Beli buah kelapa di Pasar Payang tadi . Umi ayah pergi Pasar . 



Rabia minum sikitt . Kenyang sebab minum air kosong tadi hehehe. Sedapp jugakk . 

Bagus lahh minum air kelapa nii . 

Banyak khasiatnya 😍. 

 Assalamualaikum semua . Ya Allah terima kasih kak raydah. Kak ray . Rabia WhatsApp kak ray . Kak ray beritahu macam ni macam ni pasal YouTube tu .

Terima kasih kak 💗 






Kak ray suka tolong rabiaa 💓💗😍😊 Rabia tak tahu nakk balas jasa kak ray macam mana. Ya Allah baiknya kak ray . I appreciate sangattt 😭😭😭😭. Berapa hari dah risau dengan turn off komen. Rabia rasa macam nak wasap kak ray . Maybe kak ray boleh bantu. Semoga dimurahkan rezeki kak ray dan semoga Allah merahmati kehidupan akak . Semoga akak berjaya dunia akhiratt . 

U all visit blog dia tau 💓



https://www.raydahalhabsyi.com 

Thank you so much sister 💓💗 May Allah bless u always . 

I hope you read this entry 💗 

 Assalamualaikum semua 💓 Rabia tukarr baju blog sempena nak masuk bulan baru 💓 Hahaha . 


Lawaa takkk ? Ringan tak blog rabiaa ? 

Nakk beli template etsy tuu tapii macamm membazirr je jika kerapp tukar bajuu blog. 

U all ada plan nakk tukarr baju blog ? 


 Assalamualaikum semuaa . Selamat pagi . Ayah rabia keluar sekejap dengan umi . Pergi bayar shopee beli casing di 7 eleven je. 

Hehehe. Tengok tengok sampai dah noti tadi. 



Kesiann sangatt tengokkk casing phone ayah. Nasiblah takk tercabut casing tuu . Kalau takk pecahh la skrin phone ayah . 

Nanti sampai rabia snap gambar ya . 

 Assalamualaikum semua. Happy sangat rabia malam ni . Macam ni ceritanya. Casing ayah rabia dahh uzur . Rabia cakap la dekat ayah . Ayah tukar casing phone la . Rabia cari dalam my shopee selalu . 

Nak tengokk takk casing ayah rabia yang beli di kedai phone . Maybe terjatuh kot.





Rabia pilih yang ni lahh sebab dulu rabia beli casing dekat kedai shopee ni lahh . Tunggulah bayar di 7 eleven esokkk . Nanti sampai rabia update lahh . 


 Assalamualaikum semua . Haii u all. Selamat malam. Huhu. Keraplah update blog ya. Pagi petang update business . Sesiapa nak jadi ahli shaklee tu meh la messenger jer rabia ya . 


Disebabkan rabia dah pernah cuba minum esp shaklee . So rabia nak lah berkongsi kebaikkan nya kepada semua orang kan . Dann jugaa rabia ni nak tolong umi ayah dan mak ayah rabia kan. Boleh bagi duit dekat umi dan ayah ( Keluarga angkat )  . Dan mak dan ayah kandung ku. 

Dan jugaa rabia nakk tolong support membeli dengan peniaga di luar sana kan. Sebab tu rabia nak kaya. So bolehlah membeli apa yang mereka jual kan. Selain tu menjana pendapatan tengah pkp ni kan. Tunggu panggilan temuduga kerja tadika tu tak dipanggil lagi. Heheh. Ada rezeki adalah tuu . 

Tak ada rezeki apply di tadika lain pulakk . Kalau tak rabia teruskan bisnes . U all just support lah rabiaa . Beli jomm. Produk terbaikk ni .

 Assalamualaikum semua . Hai u all . Edit video si beauti ni . Kenapa komen turned off ya ? Macam mana nak on balik komen di YouTube ? 





Kelakar si beauti ni . Rabia bedung diaa hahaha . Rabia jahat sikit suka khianat diaa. Lama lama kan jadi sayang beauti. Anggap macam family . Bagi susu tadi. Dia start makan nasi putih tau . Tapi bagi sebiji je nasi tu . Sebab dia macam dah kurang suka susu dah. Ataupun sebab tukar jenama susu kot. Tapi kalau ikutkan minggu dia sekarang. Dia berada di minggu keempat . Dia dah explore macam macam benda dah .

Rabia edit video guna film maker dan app meitu sebab nak cut video tu .

Nak tengok gambar dia rabia bedung dia . Sebab dia ganas time bagi susu tu . Macam dia lapar sangat la. Tapi risau sebab sejak akhir akhir ni dia macam kurang minum susu . Rupanya dia makan nasi . Tapi sebiji nasi je try bagi dia makan laaa . Ke dia dah boleh makan nasi ? Bagi nasi putih tu penyek penyek lah kan sikit ? Mati dia kalau makan nasi banyak . Memang suap pun dia tu . 

Sebab dah tak nak susu nampaknya . Dia start berak kencing dah tu .

Dia dah banyak explore tu . Hari tu ajak dia main di luar halaman rumah. Disebabkan malam je dia tidur dalam rumah. Dia besar nanti nak lepaskan dia. Kalau ikutkan tak boleh bela kucing ni sebab rabia ada asthma tapi kesian diaa . Mak dia tak nak dia . Mak mishai ada je mari bagi anak dia depan mata dia dia terus lariii lahh 😭. 


Kelakar laaa . Semoga cepat membesarr ya .

Tapi kalau nak main dengan dia kena pakai mask la. Alhamdulillah setakat ni asthma tak ada mari lagi. Inhaler pun rabia tak pakai dah. Bimbang jugakk sebenarnya. Tapi alhamdulillah la tak ada asthma dah nampaknya .

Rabia jenis macam ni sayang kucing lagi dari sayang diri sendiri . Macam lebih dekat haiwan lagi. Bab kesihatan macam endah tak endah je rabia ni . Bila kena barulah menangis kan . 

Heheh. Its okey rabia jaga diri ya . 

 Assalamualaikum. Rabia baru je lepas timbang berat badan. Rabia ada baca baru baru ni . Dia kata nak timbang selepas bangun pagi . Rabia timbang lepas mandi tadi .


Semalam rabia timbang berat 52.9 kg nak dekat 53 kg dah. 

Tapi kaji punya kaji timbang berat pada waktu pagi . Selama ni rabia timbang pada waktu malam. 

Road to slim . Beberapa hari lepas rabia ada buat exercise sikit . Tapi bab makan je terbabas sikit . Makan biskut pulakk. Tak nak gastrik kan . Heheh. 

Berat kena turun lagii lahh nii . 

43 kg okey takk ? 

 Assalamualaikum mak beauti mari tapi buat tak tahuu jee . Eh anak kau ada disini. 

Dah takk sayang anakkk ya . 


Takkk apa . Beauti tadi tidur atas riba tauu. 

Lari pulak diaaa mak mishai nii . Hurmmm. 


Huhuhu rezeki kitaorang lahh jaga tuu . Beauti kami jagalah engkau ya.  

Rezeki buat rabiaa lahh tuu . 

 Assalamualaikum semua . Makan lagi lepas makan nasi goreng makan biskut . 

Takut kann muntahh pulakk . Angin naikk kepala . Kannn susahh pulakkk. Tak nakk pergi klinik . 


Lemon cream nii sedapp lahhh . Kenaaa beli lagi ni . Sedappp lahhh 💗🥰. 

Sedappp . U all patut beli lah. 

 Assalamualaikum semua. Selamat pagi you all. Dah makan ke belum? 

Semalam kann suka lahh bermain dengan beauti. Nakk tahuu perkembangan diaa ? Diaa tu betina ke jantan ? 

Sebabnya time nakk bagi susu dekat diaa. Diaa aktifff sangat sampaikan dia gigit jari ku . Cakar la huishh tengok dia macam betina . Tapii part tengok dia aktif semacam tu macam jantan pulakk 😂. Dia dah pandai menikus . Huhu. Pandai dahh bermainn tuu. 

Nanti tengok di my YouTube ya . 


Tengokk sini click my YouTube tu dan komen tauu.

Tapii kan mata diaa cantik sangat. Sempat snap gambar dia .



Time tidurrr diaaa tidur macam tu maknanya dia selesa. 

Setiap pagi dia bangun dalam pukul 4 pagi ataupun 5 pagi . My mom la bangun bagi susu dekat dia . Lap tubuh dia. 

Dia dah start berak dan kencing . Kadang kadang sukaa tengok dia. Jika dia duduk senyap tu . Maknanya dia kencing . 

My mom la bersihkan diaa . Rabia tahu nak main je dengan diaa .

Hari ini rabia bagi susu dekat dia . Memang mencabar guys . Dia gigit rabia . Rabia masukkan susu dalam mulut diaa . 

Dia minum je tapi dia aktif . Memang mencabar bagi susu dekat diaa . Ke engkau ni jantan beauti ? Ganas sangat . Siapp gigit rabia lagii 😂. 

Semoga cepat membesarr beauti . Tak laratt layan kerenah suka gigit jari orang ni . Dia suka duduk atas selipar . Dia sukaa nak masuk ke dalam dapur tapi rabia tak bagii . Rabia tolakkk diaaa sampaikan dia tergolek hahaha . Jahat rabia kan. Lepas tuu dia cuba naikk balik nak masuk dekat dapurr . Hahaha . Sukalah main dengan diaa . Dia macam biasalah gigit jari gigit kaki rabiaa . 


 

 

                                                               Jumlah peribahasa : 1

 

'' BAGAIKAN KUCING DENGAN ANJING''


Bermula pada 23hb Jun 2021 sehingga 14hb Julai 2021. 10 blogger terpilih akan Akak Syu senaraikan dalam bloglist kak Syu tau.

 Assalamualaikum 🥰 Kuah singgang by my mom sedappp tauuu . Ikan anak selayang goreng 2 rabiaa ambil . 






Sikit bangatt sayurr rabiaa ambikk. Takk berapa sukaaa makann sayuur. Masa kecik dulu sukaa sangatt makan sayur . Masuk sekolah rendah tak sukaa dahh sayur sebab berkawan dengan orang tak sukaa makan sayurr 😂. 

Sedappp sangattt 🥰 Alhamdulilah . Sedap masakkan umii 👏🏻💎 . 

Rabia takk belajar lagi masakk kuah singgang dengan umi. Hehe. Makan dengan budu sedapp sangatt . 


 Assalamualaikum semuaa . Tq kawan ku. 


Ayat diaaa Macam Rabia pandai buat blog, mekap, masak ari2 (Hari - hari) insyallah jupe ( jumpa ) jodoh YG baik . 

Mekasihh laaa kawann kuu . Doa baik baik selalu dekat akuuu . 


 Assalamualaikum semua. Bosan lahh tuu. Mari mood nak makeup hari inii. 

Makeup by rabia 🥰



Saje jee lahh takk pakai cermin mata tapiii kann ramai yang cakap rabia cantikk takk pakai cermin mataaa 🥰. Mekasihh ya . Tapi rabia rabun jauhh . Huhu . Kenalah pakai cermin mata . Nak pakai lens takuttt . 


 Assalamualaikum . Rabiaa siapp dahh masakk ayam popcorn .

Umi masakk gulai ayam hari tu . Dan sayur masakk lemak putihh tuu . 

Ada letakk lobakk putihh .





Siapppp masakk ayam popcorn 😋. 

Takkk sabarrr nakk makannnn lahhh .