Assalamualaikum semua dan selamat malam . Hari tu ada lah rabia try masak telur dadar crispy gituu. Memang crispy la . Sampaikan ayah dan umi puji sedap la telur dadar biahtul buat ni.


Rabia selalu melihat video masakkan dalam facebook. So try la buat. Eh menjadi la pulak.

Alhamdulillah umi ayah rabia pun turut merasai keenakan masakkan rabia masak ni kan.

Walaupun sekadar goreng telur dadar ni.

Sedappp sangat. Eh puji diri sendiri lah pulak. Heheh. Okeylah malam ni pun rabia dah siap masak nasi putih untuk masak nasi goreng pada esok hari . Esok nak goreng telur dadar macam ni pula la. My dad dah request nak makan lagi . Heheh. Okey selamat malam dan salam isyak . 
Assalamualaikum semua . Asyik mengadap assigment je. So jom pergi jalan jalan .

Nak pergi beli telur ayam sikit . Lepas tu macam biasalah rabia ni suka lah beli makanan kan. Beli mamee monster yang perisa baru tu.


Ni mamee monster perisa pedas. Nak kata pedas tu. Ada lah rasa pedas sikit sikit. Not bad lah. Try lah beli . Hehe. Lama tak beli ni. Hari ini baru beli .

4/5 % lah rabia bagi ya. U all try lah beli . Dan share lah rasa macam mana.

So rabia nak balik dah ni .Malam ni nak settle assisgment pulak. Hmmm.

So u all beli lah ya. Okey jom cari mamee monster perisa pedas ni .


Assalamualaikum semua. Rabia ni sejenis suka beli barang macam ni. Hehe. Kalau ajak rabia pergi ke mydin. Memang adalah nak beli tu.


Dalam harga rm 14 macam tu lah rabia beli. Gantung dalam toilet je. Hehe. Memang dah senarai kan ambi pur ni dalam kertas pun. Sebelum nak beli apa apa tu memang kena wishlist dulu nanti tersalah bajet ke kan.


Memang wangi lah . Lama kelamaan tu kurang la bau nya. Nanti nak beli lagi lah. Letak dalam bilik tidur dan toilet. Barulah wangi gituuu.

Anda cuma gantung sahaja. So jom lah beli letak dalam toilet biar wangi gituu. Dalam toilet pun kena wangi ya. Bukan kita je kena berwangi wangian . Toilet pun haruslah wangi jugak.

Okey bye . Assalamualaikum semua. 
Assalamualaikum semua. Hai u all. Petang ni rabia nak makan maggi goreng. Sebelum makan tadi rabia dah jogging.




Rabia suka masak maggi goreng sekarang berbanding maggi sup tu . Sebab dah puas dah makan maggi sup. Dan rabia ni suka mencuba resepi dari instafamous dalam Instagram. Heheh.

Maggi goreng rabia masak ni . Menggunakan jenama maggi kari . Jenama maggi ya.

Rabia masukkan telur , maggi , perencah maggi dan sayur. Sebelum ni rabia letak telur, sayur , maggi dan perencah maggi terlebih dahulu.  Hari ini tersilap masak la. Lobak merah tu kan keras. So kena masukkan sayur tu awal awal okey.

Rabia ni pantang tengok resepi dalam instagram tu . Mesti nak cuba masak. Sebab tu kebanyakkan masa terluang rabia melihat video masakkan dalam instagram .

Kerabu maggi je rabia belum cuba buat lagi. Sebab tak pernah makan lagi kerabu maggi. Setakat ni pandai masak maggi goreng je .

Hehe. Terliur tak u all melihat hidangan rabia masak ni ? Heheh selamat mencuba ya.

Tak kisah la maggi apa pun u all nak masak. Maggi goreng tomyam pun sedap juga tu.


Ni rabia masak maggi goreng kari la. Sedapp heheh. Ada skill lah memasak ni kan . Selamat mencuba. Hujan hujan ni best la masak maggi goreng serta minum tea o panas kan.


Thank you . Itulah Rabia dah rajin masak sekarang kan . Hehhe. Alhamdulilah la. 
Hai dan assalamualaikum semua.Menu pagi tadi adalah nasi goreng kampung. U all tahu kan rabia ni hantu nasi goreng.

Hari hari masak nasi goreng pun its okey kan . Ke jemu jugak nasi goreng ? Pelbagai jenis nasi goreng boleh dimasak kan. Tapi rabia suka masak nasi goreng kampung





Bahan bahan untuk ditumbuk :

4 ulas bawang putih , 1 ulas bawang merah, cilipadi dan ikan bilis

Chicken meatball tu rabia potong macam tu lah . And mixed vegetables rabia lupa nak snap gambar. Tengok - tengok ambik gambar nasi goreng yang dah disiap dihidang. Nampak sangat lapar kan.

Cara memasak sama macam rabia share resepi nasi goreng yang rabia masak sebelum ni. Memang rabia pakat campak je. Haduiii campak campak siap dah .

Tapi kan nak bagi tips ni kalau nak nasi goreng u all pedas kan letak lah banyak banyak cili padi tu.

Hari tu kan rabia letak banyak la cili merah tu ya allah sampai keluar air mata ni. Menangis lah awakkk. Sampai keluar air mata tu. Pedasssss sangat awakkk .

Kalau lah rabia open kedai makan masak nasi goreng kampung ni ada yang sudi nak datang tak ke restaurant rabia ? Heheh. Eh impian rabia ni memang tinggi sungguh lah.

Alhamdulillah la pandai masak even nasi goreng je pun.

Nak lagi pedas letak cili merah tu banyak banyak tauuu awakk. Hahah. Nanti memang perghhh power rasanya.

Nasi goreng kampung ni memang kena pedas tau awak. 
Assalamualaikum semua. Hai u all. Rabia sibuk dengan assigment lagi ni . Bulan 8 exam. Tahun depan praktikal . Baru - baru ni kitorang beli makanan untuk kucing.



Diorang ni jenis susah nak makan makanan baru ni. Hehe. Tapi kan lama lama tadi habis la jugak. Esok lah try bagi sikit sikit je.

Sebab biasa bagi diorang makan nasi putih dengan ikan anak selayang .

Tapi biasa ajar beri diorang makan nasi putih ayam kfc , ikan anak selayang . Keropok keping . Itulah makanan yang biasa diberikan kepada anak anak bulus tu. Mak bulus pun ada.

Okeylah itu je lah rabia nak share pada malam ni. Tak berapa sihat ni. Tapi gagahkan diri nak menulis blog.


Assalamualaikum semua. Hai u all . Happy semacam je rabia hari ini. Eh memang lah hari ini cuti cooking. Beli nasi kerabu mhi . Pasti sedap dan dijamin nak makan lagi.




Nasi Kerabu MHI akan kembali beroperasi pada esok hari AHAD (21.6.2020) pada jam 8 PAGI - 4 PETANG di tempat biasa pengadang akar gong kapas

http://www.wasap.my/60179029203



Sedapp sangat . Jom order esok ya. Hari ini habis dah . Hehhe.

Pergi je ke kedai nasi kerabu mhi gong kapas . Rabia suka sambal lada dia tu letak dalam nasi kerabu banyak banyak memang pedas desik la.

Repeat order sokmo dengan dia. Thank you Hafiz. Semoga murah la rezeki awak ya.





Sama - sama awak . Semoga dimurahkan rezeki awak ya. Nanti buka restaurant lah ya.

So jom order nasi kerabu mhi untuk esok ya. Whatsapp je hafiz.

Sedappp sangat. Rabia dah berapa kali repeat order. 
Assalamualaikum semua. Selamat pagi . Salam jumaat. Semoga kita semua dimurahkan rezeki .

Tajuk pada hari ini ialah cuci gambar . Siapa yang kenal rabia , dia tahu rabia seorang yang suka cuci gambar . Siap bagi hadiah dekat orang lagi.

Nak lihat gambar dah dicuci ? So let's go .










68 gambar dicuci . Tapi rabia tak tunjuk semua gambar lah . Heheh. Gambar bersaiz 4R je.

Lihat lah harganya rm 40.80 je . Gambar kucing pun cuci jugak . Si tompok tu menghilang kan diri. Nasib sempat cuci gambar si tompok. Gambar si mishai pun cuci jugak tapi tak snap lah pulak gambar dia letak dalam entry blog ni. Muka dia garang sangat .

Gambar dengan blogger pun ada. Kenangan lah kan . Setiap gambar ada kenangan . Gambar kucing lah paling banyak dalam album . Dan gambar rabia juga paling banyak dicuci nya.

Rabia dah kumpul 3 album . Penuh gambar rabia je. Hahahah. Sejenis suka selfie lepas tu cuci gambar.

Ada lagi ke zaman sekarang orang cuci gambar ? Kalau nak cantik lagi kan guna canvas frame gantung dekat dinding kan?

Dalam phone ni banyak sangat gambar. So rabia rasa lebih baik cuci gambar je. Nanti mesti hilang la gambar dalam phone ni.

Gambar rabia sambut birthday tahun lepas pun cuci jugak. Kenangan lah tu. Nanti boleh lah belek belek album. Suka sangat tengok gambar sendiri dalam album.

Okeylah u all kena cuci gambar lah juga. Nanti penuh gambar di dalam phone tu. Susah jugak kan . Nanti gambar hilang la. 
Assalamualaikum semua . Hai u all . Rabia ada buat class untuk yang zero pasal blog ni. Class ni hanya free sahaja. Belajar dekat whatsapp group rabia ya.


Boleh Messenger rabia ya . Dan rabia akan save nombor korang dan add korang dekat whatsapp group Jom Belajar Buat Blog Dengan Rabia .







Alhamdulillah dah ada yang nak belajar buat blog dengan rabia.

Dah ramai yang berjaya buat blog dengan bimbingan rabia dan tunjuk ajar rabia berikan kepada mereka yang betul - betul nak belajar buat blog.

Blog juga adalah salah satu hobi rabia. Why not rabia ajak ramai ramai yang betul - betul nak belajar buat blog dengan rabia.

Rabia akan guide diorang buat blog sehingga berjaya.

Alhamdulillah ada member baru yg mahu join class ni . Tahniah kerana sudi join class belajar buat blog dgn rabia . Semoga ilmu rabia ajar tu memberi manfaat kepada korang semua ya .

Love u all .


Assalamualaikum semua. Tahniah pemenang top header pada bulan june 2020. Alhamdulillah makin ramai yang komen my blog yang tak seberapa cantik ni .

Rabia bangga dengan kak mamapipie ni. Dia adalah salah seorang yang kerap jadi top pengomen blog rabia ni. Selalu je komen mengomen entry-entry yang rabia tulis di blog ni.

Tahniah mamapipie ya . Dah banyak kali dia menang header daripada rabia. Nanti jemput komen lagi ya. Makin ramai yang komen makin banyak hadiah yang akan dapat daripada rabia. Suka design header blog ni. Nak bagi percuma je . Siapa tak nak percuma kan?




Tahniah kak mamapipie . Nanti rabia nak cari top pengomen bulan julai pulak ya .

Nanti nak tambah hadiah lah untuk top pengomen pada bulan julai nanti .

Okey guys. Rabia nak sleeping dah. Esok class online lah pulak.


Assalamualaikum semua. Alhamdulillah dah ada pencapaian my youtube ni.

Kalau ikutkan hati ni kan , nak je buat video live makeup tu semua. Tapi kan rabia ni pemalu sangat . Siapa yang berkawan dengan rabia dia tahulah rabia ni macam mana . Dekat facebook super aktif support bisnes orang kan , tapi dekat luar kan pemalu lah . Pendiam pulak tu .





Follow my YouTube channel ya. Rabia suka share video kucing . U all boleh lah lihat ayah mishai , si putih , si tompok dan si mishai tu ya. Semua video dah ada dalam my channel youtube .

Alhamdulillah makin bertambah follower dekat youtube. Thank you yang sudi singgah dan tengok my youtube channel. Nanti malam ni rabia upload video ayah si mishai . Itu juga salah satu video kenangan lah .

Thank you guys . Jom follow akaun channel youtube rabiahtul adawiyah . 
Assalamualaikum semua. Hai u all . Morning. Semoga kita semua dimurahkan rezeki .

Ni nak cerita lah sikit , best nya pakai syampoo ni. Wangi je. Syampoo apa tu best sangat rabia ? Memang best lah awakk . Banyak - banyak syampoo saya pakai kan , syampoo ni lah saya jatuh cinta sangat -sangat . Rabia tolong beritahu lah syampoo apa best sangat tu ? Ya Allah wangi dan tekstur nya pun sangat menarik awakk .

Sebelum ni kan , ada je syampoo rabia pakai tu kan , rambut rabia jadi gugur dan kulit kepala jadi kering. Tak sukaaa lahh rambut gugur kulit kepala rambut kering.



Herbal Essences repair argan oil of morocco

Tekstur nya memang menarik kan dan yang paling penting adalah wangi .

Yang paling rabia in love sangat adalah packaging syampoo tu cantik dan kemas . Tak silap rabia my mum beli dekat watsons la .

U all beli tauu . Best lah pakai syampoo ni . Rabia dah share gambar sekali tu u all boleh tengok lah macam mana tekstur nya tu .

Rasa segar je rambut ni . Bestt pulak syampoo ni . Nanti nak cari lagi lah syampoo ni . Sebelum ni , kulit kepala rabia rasa gatal , Hari ini baru rabia try pakai syampoo ni . Rasa sejuk je kepala ni . In love sangat dengan syampoo ni . Okeylah sampai di sini sahaja ceritanya. Assalamualaikum . 
Assalamualaikum semua. Hari ini rabia dan my parents pergi beli kfc . Hehe .Hari ini off cook ya .




Sebenarnya memang craving sangat nak makan kfc .

Kulit ayam kfc rabia beri dekat kucing lah. Rabia ni pergi ke mana mana sahaja mesti ingat dekat anak . Kucing yang selalu datang rumah tu rabia dah anggap macam anak . Heheh.

U all pergi makan kfc tak ? Ada menu baru kan? Chicken chop kfc. Nasi kerabu kfc . Tak beli lah yang menu baru tu.

Beli ayam kfc original je. Hehe. Alhamdulillah dah kenyang pun. Selebihnya bagi kucing makan .

Sedap sangat kfc ni . My favourite lah ni kfc. Nanti u all pergi beli kfc ya.

Mesti terliur tengok entry ni kan ? Sedapp tauu . Rugi tak beli. Tapi u all beli lah yang ada menu baru tu . Chicken chop kfc dan nasi kerabu kfc tu .

Okey guys rabia nak rehat ni . Assalamualaikum . 
Assalamualaikum semua. Hai u all . Rabia baru balik dari setiu ni .

Nak release tension ni. Malam ni nak siapkan assisgment dan submit lah sebelum hari ahad ni .






Jalan - jalan makan makan je. Hehe. Lepas la jugak release tension kan .

U all pergi jalan - jalan ke hari ini ? Hurmm malam ni nak siapkan assisgment .

Lepas habis exam nanti . Nak jalan pergi holiday lah .

Heheh. Tahun depan praktikal lah pula.

U all pergi jalan jalan mana hari ini ? Mask and handsanitizer bawak . Letak dalam bag.

Sebelum masuk kedai makan tadi pun,  basuh tangan dulu , tulis nama dan nombor telefon di buku tulis tu . Lepas tu owner nya / pekerja nya bagilah kitaorang makan dekat situ.

Okeylah itu je lah cerita pada hari ini .


Assalamualaikum semua . Hai u all . Sorrylah rabia sibuk buat lesson plan . Ni nak update blog lah . Berhabuk je blog i ni kan .

Aku sayang mu . Haish sayang siapa tu ?




Sayang dua ketul ni lah . Ini gambar yang rabia sempat snap la. Ya Allah tengok dia tidur tu rasa kesian kan .

Dia lapar sangat . Rabia bagi makan lewat dekat dua ekor kucing ni .

Sebelum kelas bermula , rabia akan bagi makan dekat diorang ni .

Biasanya bagi makan nasi putih + ikan je lah . Hehhe.

Rabia berharap sangat dua ekor kucing ni akan berada di rumah rabia sampai bila - bila. Jangan tinggalkan aku ya si putih dan ayah mishai . Sayang kamu berdua . Kamu berdua lah menyerikan mood aku tau .

Kehadiran kamu berdua membuatkan mood rabia happy sangat . Tengah stress dengan buat assignment pun boleh happy sebab layan kerenah dua ekor kucing yang comel dan baik ni .

So itu je lah jalan ceritanya . Assalamualaikum semua. Dah lewat ni . Nak tidur dah .

Goodnight semua. Baca doa sebelum tidur ya . 
Assalamualaikum semua. Hai u all . Alhamdulillah banyak ilmu yang rabia dapat belajar dari kak farah dafri .







Okey jadi dah gambar ni . Jom u all belajar bersama ticer farah dafri ya .

Download app meitu .