Assalamualaikum semua. Pagi tadi Rabia buat bahan bahan nak masak nasi ayam . Hehe . Biasalah my mom dia akan bagi nasihat dulu 😂 . Adalah cara memasak yang tak kena rabia buat tu 😂 .





Ku potong semula lah tomato dan semua sayur tersebut . 

Rabia ni seorang yang lambat nak cekap dalam bab masak . So kena slow slow lah belajar memasak. Nak kata Rabia terer memasak . Sebab dah pandai buat nasi goreng tu .

Yang tu pandai masak nasi goreng sebab rabia minat makan nasi goreng suka kan nasi goreng tu . So rabia struggle lah cari resepi nak masak nasi goreng tu .

Besar nya halia ku potong. Tapi ku potong semulaaa hahaha. Tak sempat ambik gambar halia yang terbaru . 

Slow slow lah belajar memasak. 

 Assalamualaikum semua. Hai u all. Kunyit dah melekat di tangan ku.. Habis kuning jari jemari ku . 

Dah kenapa Rabia ni ? Kuning tangan dan jari jemari tu ?

Hari ini my mom suruh rabia atau meminta Rabia buat ayam goreng kunyit.


Bahan pertama adalah Kunyit, Garam halus dan juga kiub ayam .


Pertama , Letak kan satu sudu kunyit di atas ayam tu.


Letak sedikit garam halus ke atas ayam tersebut.


Potong dua kiub ayam tu . Letak kan dalam bekas yang berisi ayam tu. Gaul kesemuanya. 


Siappp . 


Kuning tangan ini 😂 Heheee . Tak apalah asal rajin masak kan .

 Assalamualaikum semua. Alhamdulilah 😍 Result praktikal rabia dah keluar guys. Rabia minta my dad tengok . 



Lulus 😍 Alhamdulilah. My dad kata awak buat semua kerja dah . Lesson plan . Kalau tak lulus lain . Tak lulus tu biasanya yang tak buat langsung. Rabia semua nya buat kerja dan lesson plan pun bust complete. Siap hantar dekat madam . Pergi ke universiti siap hantar by hand dekat my lecturer . 

My mom kata boleh la apply kerja. 😂 I still nak rehat dulu . 


 Assalamualaikum semua. Tadi scroll gambar dekat phone ni. Terjumpa gambar Rabia selfie dalam lab ece . 

Rinduu nak pergi kolej . Eh dah habis praktikal la. Harap dapat keputusan yang cemerlang . Ya Allah semoga Rabia dapat keputusan yang cemerlang .


Gambar lama ni.😂 Heheh . Doakan semoga Rabia lulus yaaa. Habis belajar nak kerja dekat tadika lah . Tapi hold dulu .Nak rehat dulu . Ada pengalaman dah kerja tadika taska transit dulu . ❤ Cuma rindu lah dekat anak anak didik ni . Sebab tu lah rabia suka selfie dengan anak didik rabia dan siap cuci gambar . Jika rindu tataplah wajah mereka di album gambar tu .


 Assalamualaikum semua . 😍 Alhamduliilah ni PKP kali ke berapa hari dah ya? So jom lah kita promote business kawan kawan kita atau saudara kita di dalam media sosial.


Aamiin semoga akak pun dipermudahkan urusan dan bertambah rezeki . 

Tersentuh hati bila Rabia baca komen kak nour adieb ni .

Jom kita sama sama bantu golongan business atau peniaga di tepi tepi jalan tu . Kadang - kadang kesian Rabia lihat peniaga di tepi jalan tu . Berdiri tengah panas . Ada yang jual pelam asam boi tu . Ada yang jual meatball. Kita sama sama doakan semoga mereka dimurahkan rezeki .

 Assalamualaikum semua. Pagi ni Rabia baru je selesai makan daging burger ayam . Rabia dah bancuh tea o untuk umi dan ayah untuk minum nanti. My mom and dad keluar sekejap beli makanan. Rabia ni ada gastrik . Lapar sangat dah . Rabia buka peti sejuk ambil daging ayam dan goreng je terus.



Tak letak sos cili pun . Makan macam tu je lahh . Lagipun tak bagus makan sos cili ni. 

My parents balik nanti Rabia makan nasi lemak . Kalau lah ada nasi lemak tu . Nanti Rabia promote ya nasi lemak tu . 

Lama dah Rabia tak makan ubat gastrik yang doktor bagi tu. Malas nak makan . Hehe . Supplement no more okey . Rabia kalau nak makan supplement rabia akan rujuk pada my doktor dulu ya. 

Sepatutnya kelmarin hari selasa 26 .1.2021 kena pergi hospital ada appointment dengan doktor . Dan nak tengok result darah yang Rabia kena cucuk hari tu kan . Disebabkan covid makin meningkat . Hold lah dulu. Bulan 4 ni baru pergi hospital .

Tengok dalam peti sejuk tadi macam banyak je makanan . Musim musim macam ni lapar. Tapi alhamdulilah my weight dah turun sikit. Sebab jogging dalam rumah ni .

 Assalamualaikum semua . Hai u all . Pagi tadi my mom masak kuah singgang . Heheh. 




Pinggan Rabia 

Sedappp masakan umi 😍 Minum air kosong je . Botol warna purple tu yang Rabia punya la. Ingat nak beli yang baru jugak . Hehe .❤ 

U all makan apa hari ini ? Makan dengan belacan je lah . Budu tak ingat nak beli 😂 .

Sedapp . Alhamdulilah kenyang perut dah .

 Assalamualaikum semua. Hai u all. Petang tadi Rabia goreng griddies fries dalam air fryer je. Letak minyak zaitun sikit . Nak rasa rangup krup krap gitu . 





Tapi kurang krup krap tadi 😂 Kena set minit dia tu dan suhu nya . Next time nak goreng lagi . Dalam air fryer je. Senang ada air fryer sekarang. Memudahkan kerja Rabia nak masak la . Nak makan pagi petang ni. Malam tak makan dah . Minum air kosong je.  

Kalau makan malam pun . Sambut birthday je lah dekat restoran . 

Nanti u all beli lah ya griddies fries tu . Sedappp tau . Dia lain sikit dengan french fries tu . 


Siap tampal resit bayar ni dalam planner 😂 . Hahah . Okeylah u all tengok la harga nya tu ya . Beli dekat cawangan Ramly Kuala Terengganu ni .

 Assalamualaikum semua. Hai selamat pagi. Pagi tadi dalam pukul 6.58 tu Rabia sedang membancuh tea o . Sebab my mom pesan nanti buat tea o ya. Umi nak pergi beli nasi lemak . 


Dah siapp hehe . Ini challenge buat air lah pulak. Biasa masak je kan . Setakat ni tea o dan milo je lah Rabia pandai buat tau . Kalau kopi tu my mom buat sedapp . Rabia kalau buat tak sedap lah kopi tu . hehe. Lagi satu rabia kurang minum kopi ni . 

Kalau nak ajak Rabia coffee coffee dekat luar pun . Fikir banyak kali jugak nak minum apa lah . Hehe Rabia tak minum la coffee tu. Nescafe pun jarang jarang minum . Sebab rabia sakit kepala kalau minum nescafe . 

Tea o dan milo je lah yang Rabia pandai bancuh pun . Jus sunquick . Hah pandai bancuh bancuh macam tu je lah . 

Okey done membancuh tea o khas untuk umi ayah 😍 

 Assalamualaikum semua. Hai u all. Selamat berPKP lagi . Hari ini Rabia buat aiskrim yakult. Kebetulan pergi mydin mall hari tu kan . Rabia beli selalu yakult.




Esok nak tengok lah hasil nya. Letak dalam peti sejuk dah . 


Jangan lupa follow tik tok rabia ya . Dan follow instagram rabia jugakkk tauu 😍 .

Rajin kan Rabia ni 😍 heheee. Kena lah rajin duduk dapur . 

 Assalamualaikum semua. Musim PKP ni hanya dibolehkan take away dan delivery food je kan . So Rabia nak bantu peniaga - peniaga di luar sana dengan hanya Rabia share jualan mereka di facebook Rabia ya. Setakat tu je Rabia mampu bantu . Semoga akak - akak dan abang abang semua dimurahkan rezeki . 


Sama - sama kak . Semoga akak pun dimurahkan rezeki sentiasa .❤ 

❤ Sama - sama kita support dan bantu peniaga peniaga di luar sana untuk mencari rezeki . 

 Assalamualaikum semua. Hai u all . Musim PKP ni mesti ada idea nak masak itu nak masak ini . Pelbagai menu ada dalam minda Rabia ni .

Hari ini Rabia masak muffin pisang . Tengok dalam facebook my mom resepi muffin pisang tu . 




Beginilah kejadian nya. Ada yang terlebih hangus . Ada nampak menarik . Hmmm .😂 

Bakar dalam air fryer je. Maaflah rupa tak cantik . Tapi sedap . My mom dan my dad dah makan . Rupa tu je tak menarik mana .

Letak chocolate rice dan pisang yang telah dipotong oleh saya lah . Heheh . 

Makan je lah ya. Nanti praktis lagi lah masak ni . 

 Assalamualaikum semua. Selamat BerPKP ya . Okeylah tanpa membuang masa, Rabia nak announce 2 pemenang header untuk top pengomen bulan januari 2021 . 



Pemenang header yang pertama adalah Kak Azhafizah . Tahniah kak. Sorry tau Rabia lambat edit header blog untuk akak. Izinkan Rabia snap gambar akak ya. Terima kasih kak sudi bagi komen di entry blog Rabia yang tak seberapa ni 💜. 


Pemenang kedua adalah mamapipie . Kak adda . Tahniah lagi sekali tau. Kak adda merupakan top pengomen yang paling aktif di blog Rabia . 

So Rabia edit header blog untuk kak adda.

Siappp header untuk kak adda. TAHNIAH UNTUK 2 PEMENANG HEADER . 

Maaflah kalau ada kekurangan header Rabia editkan ini untuk kakak-kakak . Semoga kak azhafizah dan kak adda berjaya dalam dunia blogging ya.

 Assalamualaikum semua. Esok PKP dah . Hari ini Rabia ajak my parents makan di pokoks cafe. Hehe . Siap snap gambar makanan dan harga . Sekali tik tok lagi video makanan tu .

Serius sedapppp tauuu . 












Serius sedappp . 😍 Try usha instagram dia tauu . 

Nasi goreng kampung dia sedappp sangat . Jangan lupa follow my tik tok okey . rabiahtuladawiyah90 .❤ 

 Assalamualaikum semua..Okey lah Rabia pergi ke watsons tadi . Heheh . Adalah my product i selalu pakai tu . Tapi tak beli pun . Just share video je apa produk i pakai kan .

So follow lah my tik tok ya. Rabia tak buat tik tok joget joget tu . Please jaga maruah diri. Ini Rabia share tik tok yang berilmu atau share about my life, blog . 


InsyaAllah nanti adalah tu Rabia share macam macam lagi lah dalam tik tok ni okey. Benda yang baik baik kita share okey . 

 Assalamualaikum semua. Musim PKP, PKPB ni lah duduk rumah kan . Pagi ni Rabia masak semuanya. My mom kata siap masak beritahu . My mom nak makan je. Semuanya Rabia siap sedia dan hidangkan .





Rabia goreng roti canai , kuih dadar , dan french fries goreng dalam air fryer je.

Alhamdulilah kenyang perut dah . Hehe seronok lihat my parents makan . Alhamdulillah . Dah siap masak nasi . Entahlah nak makan nasi putih ke tidak petang ni . Kadang kadang Rabia ni makan mengarut je . Makan roti canai la . 

Siapp masak dan makan . Memang kenyang sangat . 

Roti canai memang Rabia goreng garing . Apabila makan rasa krup krap krup krap tau .