Search This Blog

Khamis, 29 Mac 2018

Rabu, 28 Mac 2018

Jumaat, 23 Mac 2018

Cover buku kisah blogger rabiahtul adawiyah dah siap

Assalamualaikum.Selamat pagi.Alhamdulillah rabia dah tukar cover buku rabia ni.

Tetapi manuskrip ni banyak lagi tak siap.2-3 bulan juga baru siap.Lepas dah settle semua.Maybe rabia akan jual buku ni kepada pensyarah dan kawan-kawan.Yang lain kalau nak beli boleh PM rabia ya.

Entahlah jadi ke tidak manuskrip ni.hehehe.sebab rabia nak terbit sendiri.Sebab rabia tak ada banyak masa kan.Nak settle pasal business lagi,study lagi.

Foto Rabiahtul Adawiyah.

Rabia nak minta pendapat ni.. Apa yang harus rabia tulis lagi di dalam buku ini? Tolong share ya.Pengalaman ketika jadi blogger ke.atau apa-apa je lah.

Semua yang rabia tulis dalam manuskrip tu disebabkan dah ada gambar.So rabia bolehlah menulis berdasarkan gambar yang rabia ada tu.

Mohon tunjuk ajar kepada rabia ya.

terima kasih.

blogger : rabiahtul adawiyah abdul ghani 

Khamis, 22 Mac 2018

Majlis perkahwinan

ASSALAMUALAIKUM.SELAMAT PAGI.

Hari ini rabia ada jemputan majlis perkahwinan.So my mum makeup kan rabia pada hari ini.

My mum je yang tahu makeup macam mana sesuai untuk rabia.


Terima kasih umi sudi makeup kan rabia ☺

Tak sabar nak pergi jamuan kahwin ni.
Esok pun ada 2 tempat lagi. Nasib lah musim cuti.Kalau hari rabia ada kelas.Tak boleh pergi juga.

Rabia pakai lipmatte warna ungu yang rabia dapat daripada blogger kak fieza.

Hadiah top pengkomen blog kak fieza.

Ramai yang suka tudung ni.Tudung ni memang cantik.Tudung ni memang tak ada orang jual dah.Tudung zaman dulu ni.My mum memang simpan tudung ni.

Hari ini rabia pakai beg baru untuk pergi ke majlis perkahwinan.

Pinjam beg umi ni..

Cantik kan?oklah rabia nak pergi makan dulu.

Blogger ; rabiahtul adawiyah 

Selasa, 20 Mac 2018

Dapat duit brim terus belanja my parents makan nasi goreng

Assalamualaikum.selamat petang.Alhamdulillah dapat je duit brim.Rabia belanja umi dan ayah rabia makan nasi goreng.

Setiap kali dapat brim.Rabia akan belanja umi dan ayah makan.

Umi dan ayah rabia makan nasi goreng pataya.


NASI GORENG PATAYA

Rabia pula makan nasi goreng kampung.Sedap nasi goreng kampung ni.Lupa pulak kitaorang order tomyam tadi.Tak sempat nak ambik gambar.



NASI GORENG KAMPUNG

Alhamdulillah syukur sangat.Dapat gembirakan hati umi dan ayah.

Next time makan steamboat lah pulak.Hehehe.Asyik makan nasi goreng je.

Air pula.Rabia minum jus kiwi suam je.Tak nak jus sejuk ni.Rabia kurang minum air batu.Tak elok untuk kesihatan.

Rabia ada tag instagram kiliney ni.Jemput tengok ye.Mesti korang terliur tengok makanan nya.Sedap.Rugi tak cuba.

Restaurant ni dekat hock kee seng . 
#Rabiasupportorangbusiness

Blogger tercomel : rabiahtul adawiyah abdul ghani 

Isnin, 19 Mac 2018

Support bisnes kawan..Akhirnya dia pulak promote business saya

Assalamualaikum.selamat petang korang.Alhamdulillah kita support bisnes kawan kita ni.Akhirnya dia pulak promote business rabia dalam facebook.

InsyaAllah rabia akan beli produk dengan dia.Macam-macam produk kawan rabia jual tau.Rabia ingat nak beli spray pengeras tudung rm 25 dengan dia.

 

 Jom kita sama-sama membantu usahawan yang bakal jadi jutawan . Hehehe. Tak shopping pun tak apa.Tak salah.Asalkan bom wall dia sampai hangus tu .Itu membuatkan dia ada semangat untuk meningkatkan lagi hasil jualan dia . 

Kalau nak membeli pun boleh.Dengan duit kita juga dia boleh lah belanja makan minum dia kan.

Rabia sangat tekankan bab business kan.Dari dulu lagi kan.Rabia suka comment emoji love lah dekat wall business woman ni.

Tak apa,InsyaAllah kalau kita tolong orang dengan ikhlas.Allah akan bagi ganjaran pahala dekat kita kan.

Tetapi friend dekat facebook rabia ada 1,693 orang tau.So kebanyakkan friend rabia yang business woman. Tak akan rabia nak shopping semuanya kan.

So rabia just komen lah semoga awak dimurahkan rezeki.Dia lagi teruja apabila melihat kita doakan dekat dia kan.

Mana tahu dengan doa kita tu.Allah makbulkan.Tup.tup rezeki dia memang meluaskan kan.

So rabia berharap lah semoga kita semua ni sama-sama support kawan-kawan/sanak-saudara yang mempunyai bisnes . Semoga diorang berjaya suatu hari nanti.

Ikhlas daripada saya :

Rabiahtul adawiyah abdul ghani 
 

Ahad, 18 Mac 2018

Nasi goreng kedai pak wan berhampiran showme international college

Assalamualaikum.Selamat petang.Rabia sedang makan nasi goreng putih di kedai pak wan.Kali ni rabia nak makan nasi goreng putih pula.


Sedap nasi goreng putih ni. Kurang berminyak sikit nasi goreng putih ni.

Sedap nasi goreng ni. Rabia pun nak tukar selera . Makan nasi goreng putih.
Asyik makan nasi goreng merah je.So boring.. Hehehe..

Setiap hari rabia dengan kawan rabia akan singgah ke kedai pak wan ni. Tak sah kalau tak makan nasi goreng ni.

Hari ini rabia rasa lapar sangat.Hampir-hampir nak gastrik.Ingatkan nak diet ni.

Apabila melihat nasi goreng sahaja.Wahh .. Aroma nya terus memikat hati ku.

SO?Tak jadi nak diet.hehehe.. Kalau gastrik datang nanti.Susah pula i.

Nasi goreng pak wan memang sedap..
Pelbagai menu yang ada di kedai pak wan ni.

Antaranya:
Nasi goreng merah
Nasi goreng putih
Maggi sup
Nasi ayam
Maggi rebus
Rojak ayam
Kuey tiow goreng.

Tetapi,rabia tetap pilih nasi goreng juga kan.
Sedap pulak rabia tengok kawan rabia makan maggi rebus.

Rabia nak try sekali makan maggi rebus.

Blogger " Rabiahtul adawiyah abdul ghani 

Nak jadi model

Assalamualaikum.Salam magrib.Rabia baru je bukak laptop ni lepas tu saja je lah nak tengok folder kan.Nak tengok gambar-gambar zaman dulu kan.

Tiba-tiba je rindu pulak tengok ayat ni..Rabia adalah whatsapp dekat seseorang ni.Untuk rabia minta jadi model.Sebab masa kecil lagi rabia dah ada cita-cita untuk jadi model.Model tudung pun bolehlah.

Dia suruh lah rabia pergi casting kan.Tapi my parents tak bagi.Sebab dekat KL(KUALA LUMPUR).

Ermm..tapi agak-agak rabia ada bakat ke nak jadi model?

Maybe rabia boleh je photoshoot dekat area kuala terengganu ni.

Tapi rabia sibuk dengan study kan.Patutkan rabia jadi model?Model tudung ok kan?



Rabia memang tak pernah join mana-mana photoshoot.Tapi impian untuk menjadi model tu adalah..Kalau rabia jadi model rasanya rabia layak ke?

Kalau ikutkan tinggi dan berat rabia ni..

Berat:48 kg
Tinggi:147 kg

ok ke nak jadi model?layak ke?Any suggest? Rabia memang suka selfie.Suka melihat muka dekat cermin.Hehehe.Suka bergaya.

Suka juga kalau muka rabia berada di mana-mana banner sahaja. Rabia pun ada juga join contest model hari tu.Maybe tak ada rezeki rabia.

blogger tercantik : rabiahtul adawiyah abdul ghani 

Jumaat, 16 Mac 2018

Cari-cari terjumpa beg comel ni dalam bilik

ASSALAMUALAIKUM.Selamat pagi.Alhamdulillah rabia jumpa pun beg kecik comel ni dalam bilik.Beg ni sesuai untuk letak alat mekap.

Beg ni dah lama dah.Masa rabia sekolah rendah dah ada beg ni.Rabia kan suka bergaya.

Cantik kan beg ni.
Cantik kan beg ni.Siap tulis beauty tu.Kemas-kemas bilik terjumpa pulak beg comel ni.

Bolehlah rabia nak letak alat mekap.Masa kecik-kecik pun rabia dah ada beg ni kan. WARNA PINK PULAK TU.RABIA MEMANG SUKA WARNA PINK.Rabia ni kan peminat warna pink.

Lepas ni boleh bawa beg ni ke mana-mana je . Kecik pulak tu. Rindu nak pakai beg ni .

Rabiahtul adawiyah abdul ghani 

Isnin, 12 Mac 2018

Hi.Template baru blog rabia

Hi,assalamualaikum..selamat petang..rabia tengah cuti mid sem ni selama seminggu.So tak ada apa nak buat.Rabia menulis blog lah..

Rabia tukar template blog lagi? Kenapa? Rabia sebenarnya nak cari template blog yang sesuai dengan umur rabia.So rabia dowload template rosemary je.Yang beauty lah.


Rabia tengok pun kemas je.Macam suka lah template yang ini.Berbanding template dulu rabia pakat hentam je.Cantik kan.Kemas je.Cuma lama sangat rabia tak menulis blog.

Sibuk dengan study kan.Lepas ni insyaAllah rabia cuma update blog je.Update business juga ke dalam blog ini.

Kalau rabia lihat kan.Banyak-banyak template blog.Yang ini paling cantik dan kemas.Tulisan pun kemas kan.

Tekad dalam diri ini tak nak tukar dah.Sebab terlalu kerap tukar template.Menyebabkan pageviews blog pun menurun.

So,cantik kan template ini? korang boleh dowload dekat mana ye? Sebenarnya rabia baca blog http://www.noormaizan.com/2018/03/blog-design-sendiri-atau-upah-designer.html

So rabia godek-godek template dekat situ lah.

blogger : rabiahtul adawiyah abdul ghani 

Ahad, 11 Mac 2018

Beli tudung ariani promosi harga rm 50

Assalamualaikum.selamat malam.Hari ini rabia cuti mid sem.So rabia pergilah jalan-jalan dengan my mum tadi.Kitaorang pergi beli tudung ariani.Yang rabia punya rm 50.Harga promosi ni.Hari jumaat-ahad harga promosi.So masa promosi ni lah i beli.Disebabkan murah kan..Cantik sangat tudung ni.

Cantik kan corak dia.My mum yang pilih warna ni.Sebab dia kata sesuai dengan rabia.My mum pun beli juga sehelai.Kiranya 2 helai lah my mum beli tudung.

Satu untuk dia.Satu lagi untuk rabia.Ikutkan hati nak shopping lagi.Tapi next time lah pulak.

Pakai tudung yang ini dulu lah.

Cantik nya..First time pakai tudung jenama ariani ini.Selalu juga singgah butik ariani.Tapi tak beli lah.Kali ini disebabkan harga promosi apa lagi beli lah.

Kalau tak beli menyesal lah pulak.

Rabiahtul adawiyah abdul ghani

Jumaat, 9 Mac 2018

Kisah blogger rabiahtul adawiyah

Assalamualaikum.Hai..selamat tengahari.rabia sekarang sedang menulis manuskrip kisah blogger rabiahtul adawiyah.Iaitu kisah kehidupan rabia sebagai blogger.InsyaAllah nanti rabia akan terbitkan sendiri buku ini.Tujuan nya adalah supaya pembaca blog rabia mudah mengenali diri rabia dan blog ini juga.

Rabia pun sebelum menulis manuskrip ini,rabia juga search google.Doakan rabia ya.Rabia dah menulis separuh buku ni.Tetapi,cover buku rabia pun dah buat.Buat sendiri je.Rabia reka sendiri tau.Korang nak tengok ke?Entah ok ke tidak rabia tak tahu lah.

Rabia cuma edit gambar ini semua guna aplikasi https://www.canva.com/. Memang best guna aplikasi canva ni.Nak buat resume pun boleh guna aplikasi ini.Ya allah semoga dipermudahkan urusan aku ini ya allah.

Ada sebab juga rabia nak jadi penulis buku dan terbitkan buku sendiri.Ada cadangan tak? Selepas rabia selesai menulis buku ini.Rabia akan edarkan buku-buku ini kepada pensyarah dan kawan-kawan sekelas rabia.Sebab diorang pun mesti nak tahu kisah rabia kan?

Apa pendapat korang? Comment dekat bawah ya.Nak menulis manuskrip ini pun.Rabia pening kepala tau.Nak menulis ni bukan senang.Nak menulis mesti datang dalam hati.Must have a feeling. 

Cover buku tu okey dah.Cuma manuskrip ini,Rasa macam tak lengkap je.Nak menulis manuskrip ini.Sekurang-kurang nya 200 muka surat tau.Panjang lah jugak manuskrip ini.That why kena ada idea.

rabiahtul adawiyah abdul ghani 


Khamis, 8 Mac 2018

Rabia beli buku the crown book five of the selection series

Assalamualaikum.salam jumaat.selamat petang.

Rabia baru je balik dari kedai buku.Sejak akhir-akhir ni rabia suka membaca buku.

Kalau dulu,rabia langsung tak minat membaca buku dan tak sentuh buku pun.

Sekarang dah ada kesedaran bahawa membaca buku itu penting.Untuk dapat kan ilmu pengetahuan.

Rabia beli buku yang bertajuk the crown book five of the selection series.

Dia ada banyak jenis buku ni.5 jenis buku ni.

Rabia beli yang buku warna purple ni

Nanti rabia nak baca tau.Nanti nak beli banyak lagi buku.Membaca itu satu ilmu jugak.Makin banyak dapat ilmu.Makin kita pandai.

Jangan lupa beli buku ni di kedai berhampiran anda.

Blogger-rabiahtul adawiyah abdul ghani

Rabu, 7 Mac 2018

Bercuti di Sutra Beach Resort

Assalamualaikum.selamat malam..hari ini rabia nak share percutian yang kitaorang pergi pada hari jumaat sehingga hari sabtu.Hari ahad kitaorang balik dah.

Seriously,best holidays dekat sutra beach resort besut,kuala terengganu.
Sambil-sambil berholidays.My mum dan my dad menyambut anniversary diorang dekat sini..








 makan petang
                                    
                                              
Kitaorang order makan tau..Makan dalam bilik hotel.Sedap sangat nasi goreng china,chicken chop,nasi goreng sutra beach resort.I makan nasi goreng sutra beach resort.

My mum and dad makan nasi goreng china.Chicken chop i makan..sedap sangat.my mum makan sikit je chicken chop.Disebabkan dah kenyang dah..

Next time nak pergi sini lagi..Cuti sekolah nanti boleh jugak pergi sini..Makanan nya ya allah sedap sangat..

Rabia dan sekeluarga memang berpuas hati tidur dekat sutra beach resort ni.
Lapar lah pulak tengok makanan ni..hehehe..memang kenyang sangat.

Lepas tu esok pagi,kitaorang pergi mandi pantai..Lepas sudah mandi kat pantai tu.kitaorang makan lah pulak..makan pagi.lupa nak snap gambar makan pagi tu.Lapar sangat..

BLOGGER : RABIAHTUL ADAWIYAH ABDUL GHANI..

Selasa, 6 Mac 2018

Support kawan bisnes

Assalamualaikum.Hai.Morning.Rabia beli coklat m&m dengan kawan rabia.Rm 1je coklat m&m ni.2 kali dah rabia beli ni..Sedap sangat.

 

Terima kasih kak mira.Rabia beli ya. SEDAP SANGAT COKLAT NI.SEMOGA KAK DIMURAHKAN REZEKI.

RM 1 JE COKLAT M&M NI. Okeylah rabia nak makan ni . Assalamualaikum..

Rabiahtul adawiyah abdul ghani .

Isnin, 5 Mac 2018

Tudung duck

Assalamualaikum.Selamat pagi.Rabia dah pakai dah tudung duck ni.

Cantik tak? Sekali sekala pakai tudung bercorak. Lawa kan.

Memang padan dengan rabia kan.Warnanya pun sesuai dengan muka rabia.Rasa macam nak beli lagi lah heheh. Dah-dah lah shopping tudung tu.

Shopping handbag lah pulak.hehe..So cute this colour.

Geram pulak tengok tudung ni.Comel sangat warnanya.
Oklah rabia nak sambung buat assigment ni.Assalamualaikum.

Blogger " rabiahtul adawiyah abdul ghani 

Ahad, 4 Mac 2018

Tudung duck RM 55

Assalamualaikum.Hari ini rabia beli tudung jenama duck yang berharga RM 55. Rabia beli kedai berhampiran dengan kolej .
Mahal kan RM 55. Tapi disebabkan rabia suka tengok corak tudung ni.

Lawa kan corak tudung ni.Ada banyak lagi warna.
Ada yang warna bercorak.Ada warna kosong.

Kalau macam ni hari-hari i shopping kan.Geram sgt tengok corak warna tudung duck ni.

Okeylah rabia nak buat assigment ni. Esok rasa nak beli pulak tudung duck ni.Maklumlah tudung dalam almari dah berkurang dah.

Jadi pelajar ni banyak kena salin tudung.Always tukar tudung.Sekejap pakai bawal.Sekejap pakai instant shawl.

Blogger: rabiahtul adawiyah abdul ghani 

Jumaat, 2 Mac 2018

Rabia menyanyi dekat aplikasi joox

Assalamualaikum.Selamat petang.Rabia menyanyi dekat joox? Ya..Macam-macam lagu dah rabia nyanyi tau.


Nanti rabia nak dowload smule lah.Best jugak menyanyi ni.Kadang-kadang nak jugak menyanyi.Tapi menyanyi dalam aplikasi joox je lah.Kalau aplikasi smule tak dowload lagi lah..

Aku lepas semua pergi bukan kerna aku benci tapi kerna ku terlalu mencintai.

Best ke rabia nyanyi ni? Lagu tu ada dekat joox.

Boleh search tajuk lagu Bukan Aku.

Berkali -kali aku merasa
Indahnya rindu walau menyiksa
Setiap hari aku menanti


Blogger " rabiahtul adawiyah abdul ghani  

Khamis, 1 Mac 2018

Rabia top komentar blog AZLINDA ALIN

Assalamualaikum..Alhamdulillah rezeki rabia pada malam ni adalah dapat cash money daripada blogger.

Rabia top komentar blog kak azlinda azlin.Terima kasih kakak..




Alhamdulillah..Rezeki lagi..InsyaAllah rabia akan berusaha sebaik mungkin untuk blogwalking semua blog yang ada ya.

Kadang-kadang rabia tak sempat jugak nak blogwalking semua blog.Apa-apapun terima kasih kakak cantik..

Lama dah tak dapat hadiah kan..Apa-apapun rabia memang suka blogwalking blog blogger-blogger.Sambil-sambil blogwalking rabia dapat ilmu pengetahuan.

That why rabia suka membaca blog.Dan juga menulis blog.

Saya rabiahtul adawiyah bt abdul ghani