Assalamualaikum semua. hai u all . Semalam Rabia request dekat umi . Rabia nak makan nasi goreng gong tok nasek tu . Heheh . Dah lama tak makan nasi goreng Pak Ramli . Hehe . 

My mom kata hari ini lah ayah beli nasi goreng tu .


Sedapppp hehehe . Lada jeruk nya tu sedap sekali dengan sos cili nya tu sedappp . 

My fav lah nasi goreng ni . 

 Assalamualaikum semua. Hai u all . Hari ini best pergi jalan jalan makan makan . 

Pagi tadi makan di kedai saudara my mom . Heheh . Di pasar payang Kuala Terengganu . 



Rabia dah upload video di my youtube ni . Jemput tengok dan subscribe okey . 

Heheheh . Next time Rabia upload video lagi tau . 

Makan nasi goreng ayam je . Jom pakat support orang meniaga ni .

Hari ini cuti cooking . 

 Assalamualaikum hai semua. Lepas buat ice cream sunquick orange tu . Rabia saja lah try buat aiskrim watermelon lah pulak . Best aiskrim 🍉 ni . Sedappp . 


Huhu nak kena beli lagi lah yang instant batang ice cream ni . Lepas ni tak payah lah beli aiskrim di kedai tu . Buat sendiri je kan lebih jimat dan boleh rasa air tangan Rabia masak ni kan. 


 Assalamualaikum hai semua . Hari ini My mom cuti masak . Heheh Rabia dah cakap nak masak nasi goreng tomyam , nak buat ice cream sunquick orange dan ayam popcorn . Semuanya rabia masak . 





Rabia gigih cari resepi nak masak nasi goreng tomyam ni . Dan resepi buat ice cream menggunakan ice lolly mould ni . Beli dekat mydin mall je ni . 

Ayam popcorn pun habis dah hahaha . Pandai tak Rabia masak ? 



U all boleh follow my Instagram rabiahtul_adawiyah dan click hashtag #itsdonebyrabia #donemasakbyrabia 

U all masak apa? Share lah sikit . 

 Assalamualaikum semua. Hai u all . Hari ini Rabia ajak my parents makan di nasi minyak atas gong yang famous ni . Hehe. Rupanya masakan panas ada juga tau pada waktu malam . Nanti my birthday boleh lah sambut makan di sini .





Nasi Minyak Atas Gong,padang Negara Kuala Ibai Kuala Terengganu . 

Rabia ada tag facebook nasi minyak atas gong tu . Nanti u all try lah add friend dekat facebook ya . 

Nasi Kerabu ada , tapi pagi tadi tak ada lagi nasi kerabu hehee. Menu yang ada sini ialah nasi kerabu , nasi lemak dan pelbagai makanan lagi lah yang ada. 

Nanti nak celebrate makan di sini lah . Boleh lah snap harga nya . hehe . tadi nak cepat kan . nanti lewat nak ke taska . 

Dalam Instagram pun rabia ada tag location dan snap gambar masuk dalam Instagram ni. Nanti jemput tengok yaaa . 

 Assalamualaikum semua . Hai u all . Hari ini makan tengahari di kfc giant Kuala Terengganu . Hari ini jalan jalan lah shopping shopping . 


Milo ais one for me . One for my mom . Haa speaking gitu . 

Esok atau lusa sambung berpraktikal . So relax relax lah dulu hari ini . 😍 Hehe . Jalan jalan lah dulu . Hehe . 

Sedappp makan kfc ni . Hehe . ❤ Terliur tak u all ? . 

Okeylah nak pergi jalan jalan lah pulak . Nak cari barang sikit . Nak beli . 

 Assalamualaikum semua . Hai u all . Pagi ni Rabia dan umi ayah nak pergi mydin mall . Nak shopping barang dapur . Huhu . So hari ini Rabia selfie Ootd lah . 


Okey just nak share ootd je 😍 . Assalamualaikum . 

 Assalamualaikum semua . Rabia baru je sudah siap mengedit header blog untuk top pengomen blog pada bulan november 2020. Hehe . Tahniah tau kak Syazni Rahim . 


Top pengomen pada Syazni Rahim . Tahniah kak . Sudi singgah dan komen blog rabia . 😍 So Rabia nak bagi hadiah kepada akak . 

Siap edit header untuk akak . 😍 



Tadaaaa header khas untuk akak. Harap akak sukalah hadiah Rabia bagi dekat akak ni. Hehehe. Next month siapakah top pengomen ya ? Stay tuned guys.

 Assalamualaikum semua. Petang ni Rabia baru je sudah makan maggi kari . Rabia masak lagi tau . Makin rajin masak sekarang. 

Bahan - bahan nya memang simple je. Hehhe. Nanti u all try lah masak maggi kari.





3 bungkus maggi sebenarnya . Tapi ambik maggi jenama lain satu tu . Heheh alhamdulillah suka dan happy melihat ayah dan umi makan maggi kari anak nya masak ni 😍 . 

Sepatutnya kena letak banyak lagi sayur tu . Hehe nak cepat masak lah tu . Ingat tak ada rabia masak maggi kari tu macam macam sayur Rabia masukkan ke dalam maggi kari kan . Hehe 😍 . 

Alhamdulillah kenyang dah . Tak makan malam dah ni . Makan pada waktu petang je. 

Sayur sawi je letak tu . Hmm . 😂 

 Assalamualaikum semua.  Kelmarin Rabia masak dah . Hari ini masak pula . Ini permintaan ayah la 😍 . Hehe . Alhamdulillah suka dan happy melihat umi ayah makan . Sedap . 





Bahan bahan pun Rabia pakat letak je tu . Sayur lobak merah besar kan ? Biarlah besar ke kecik ke . Asal sedap dan my family suka makan masakkan anak nya tu . 

Mesti ada yang pelik kenapa besar sangat lobak tu . Hiris lah sikit . That is my style . ITU cara aku memasak okey 😍 . Hehe . Ermmm okey lah . 

Dan rabia letak secukup rasa jugak dalam ni. Jangan ditanya kenapa letak secukup rasa ? Sebab dah cakap itu lah style memasak Rabia . Cara ku lain . Cara saya memasak tak sama dengan orang lain . Ha gitu faham kan ? 

 Assalamualaikum semua. Hai u all . Kelmarin rabia terasa bosan sangat . So Rabia check lah ada apa dalam almari tu . Hehe tengok tengok ada crayon . 

So Rabia ambik kertas A4 dan terus lah mewarna . 



Cantik tak ? 😍 heheh . Nanti nak beli frame gambar . Nak letak lah hasil kreativiti rabia buat ni dalam frame gambar . 

Musim PKPB rabia mewarna lah pulak . lepas tu memasak pulak . 

So u all buat apa time PKPB ni ? Jom lah buat aktiviti ni dengan anak anak . Mesti diorang happy kan . Tak lah bosan sangat . 

 Assalamualaikum semua . Hai u all . Pagi tadi Rabia masak yu mi goreng . Semalam my mom dah ajar cara cara nak memasak yu mi goreng ni . Sedap tau rasa macam masak maggi kari . 

Siap tulis bahan dan resepi di note dalam my phone . Gigih kan i nak masak ? Alhamdulillah lepas ni makin kerap lah duk dapur . 😍 

Nak tahu resepi nya ? Rabia share di sini nanti u all try lah masak dan jangan lupa tag rabia tau di ig story korang .

Rabia dah letak dalam IG tadi yu mi goreng ni search je #itsdonebyrabia #donemasakbyrabia . 



Bahan - bahan nya adalah : 

1 sudu bwg merah blend

1/2sudu serbuk cili letak sikit . kacau sampai pecah minyak 

Letak sotong . 

Letak telur. Biarkan je

Meatball . sawi . baru letak mee . gula garam kicap sos tiram .

Dan kacau semuanya dah siap letak dalam mangkuk comel gitu . Hidangkan dekat family u all . 😍 Pasti sedap . 

Kalau rabia ajak makan makan ni confirm ada yang nak datang ke ? 😍 

 Assalamualaikum . Petang tadi main badminton dengan umi dan ayah . Heheh . Lama tak main badminton . Hari ini main badminton dekat belakang rumah je . Keluar lah peluh ni . Baru rasa cergas . 


Best lah main badminton ni . Lagi lagi main badminton dengan mak ayah kan . 

Jangan sakit urat sudah lah . Lama sangat tak main ni . Hari ini baru main rasa best lah. 

Boleh lah exercise kan . 

 Assalamualaikum semua . Kelmarin my mom singgah di kedai emas lelong maya dan belikan subang telinga untuk Rabia .


Dah lah beli earrings dapat pulak bekas nak letak subang telinga dengan beg nya . Aww 😘 thank you my mom . Love u ❤ . 

U all follow lah instagram kedai emas lelong maya ni tau . Dekat chabang tiga je Kuala Terengganu ni je kedai dia . 

Dah pakai earring ni 😍 . Cantik sangat . 

 Assalamualaikum semua . 

Tiba - tiba bukak email tadi, lepas tu terkejut tengok my performance blog .

 




Alhamdulillah . Semoga rabia berjaya okey . 

 Assalamualaikum semua. Hai u all . Rabia rindu sangat dekat my student dan prasekolah tu . 




Rindu sangat dekat my student dan prasekolah yang Rabia praktikal ni . 


 Assalamualaikum semua . Malam ni rasa rindu pula dekat my student . Semoga anak didik rabia rindu dekat rabia juga seperti mana rabia rasa rindu dekat diorang sekarang.







Ya Allah cantik cantik hadiah my student bagi ni . Cikgu dan PPM pun bagi hadiah juga. Guru kelas bagi hadiah tudung dekat Rabia . 

Rabia rindu dekat diorang, rabia belek album dah melihat gambar selfie dengan kanak kanak tu. Ini lah rasa perasaan seorang guru. 

Sebak dada . Nak cakap tadi nak bagi ucapan dekat anak didik tadi pun. Asyik main je mata tu tak nak lahh air mata mengalir kan. Malu lah rabia. 

Apa-apapun cikgu adawiyah doakan semoga awak semua menjadi anak yang soleh dan solehah. dengar cakap cikgu . Rajin-rajin datang ke sekolah. Belajar rajin-rajin. 

Anak didik ku ni dari tadi tanya mana hadiah..nak hadiah.. baru-baru ni pesan minggu depan hari isnin hari last cikgu mengajar dekat sini. cikgu nak awak semua datang ke sekolah. Cikgu nak bagi hadiah . Diorang tanya balik pula soalan dekat rabia. hadiah apa cikgu?

Rabia beritahu je rahsia. Tunggu  hari isnin nanti. Kalau beritahu hari ini tak surprise lah. Bab hadiah juga diaorang tanya dulu.

Terima kasih airisya, raja khalish, aniq bagi hadiah dekat cikgu. Maafkan cikgu jika cikgu ada termarah awak, cikgu marah sebab cikgu sayang awak tau. 

Cikgu dah cuci semua gambar selfie dengan anak didik cikgu ni. nanti cikgu rindu cikgu belek album dan lihat gambar cikgu selfie dengan awak ya. Sayang awak semua tau. 

Terima kasih anak didik ku yang cikgu sayangi bagi hadiah gelas, kain pasang , crochet extension mask dan tuala . 

Cikgu tak minta hadiah semua tu. cikgu hanya nak awak belajar rajin-rajin dan dengar cakap cikgu awak tau.

 Assalamualaikum semua . Hari ini ada sesi bergambar dengan PPM dan anak didik ku ini . 

Masa nak bagi ucapan kepada kanak kanak tu , Rabia sebak tau . Alahai janganlah keluar air mata . Dah la ada cikgu dan PPM . Lepas tu Rabia cakap je lah . Hari ini hari terakhir cikgu . Terima kasih sudi jadi anak didik cikgu . Yang tak datang sekolah hari ini minta dia datang esok . Hadiah untuk tak datang sekolah pun ada . 

Lepas tu ada sesi bergambar dengan ppm dan guru prasekolah . Sebenarnya i lah minta nak selfie . hehe . selfie dengan anak didik sekali . 

Yang paling terharu . 😭😭 My student bagi hadiah kepada Rabia . Guru dan PPM pun bagi hadiahhh . Oh sikit lagi nak keluar air mata . 





Terima kasih airisya , aniq khalish , raja bagi cikgu hadiah . Kalau Raja tu memang rapat sangat lah dengan cikgu adawiyah ni . 


Terima kasih cikgu dan PPM . Ya Allah kau hadirkan orang orang yang baik  baik . Terima kasih 😭 . 

Sayangnya tak dapat jumpa sorang lagi anak didik ku yang lagi manja dan suka merajuk dengan cikgu adawiyah . esok awak datang sekolah dah lihat cikgu tak ada dekat sekolah 😭 . InsyaAllah ada rezeki kita berjumpa lagi . 

😭😭😭😭😭 Rinduuu anak didik ku .