Assalamualaikum semua. Apa khabar? Dah makan ke belum? Makan apa petang-petang ni? Rabia nak tepek gambar selfie guna phone Huawei Y9 ni. Hehhe.









Nak post gambar selfie dekat sini. Hehhe. Best la pakai phone ni. Gambar selfie pun cantik kan.

Gambar selfie tahun baru 2020. Nanti la rabia selfie gambar lain pulak yaa.

Nanti habis gambar la rabia cuci gambar kan 🤔 hehhehe. Sejenis kuat selfie. Hah itu gambar rabia tak pakai cermin mata tau. U all boleh la tengok gambar rabia tak pakai cermin mata tu.

Gambar rabia pakai tudung bawal warna kuning tu kan ada yang puji rabia manisnya awak.

Hmmm tu je lah gambar sempena tahun baru ni.

Next time rabia update gambar selfie yang lain pulak ya. Assalamualaikum 😘


Assalamualaikum semua. Saya dan group assignment saya, wanie, ira, jie, mina dan anis membuat satu proposal tentang program we care untuk memberi sumbangan kepada fakir miskin.


Kitaorang memberi sumbangan seperti barang keperluan asas seperti minyak masak, gula, beras dan juga sumbangan dari segi kewangan.

First location is Kampung Bukit Depu.







Kami pergi ke 5 buah rumah. Untuk memberi sumbangan. Semoga assigment kami ini diberi markah yang lebih baik.




Alhamdulillah dah siap assigment proposal program we care.

Goodluck u all 





Click this link youtube guys.. Harap u all memberi sokongan kepada saya dan group saya. Semoga assigment kali ini diberi markah yang lebih baik daripada semester sebelum ini. Thank you for watching.


Assalamualaikum semua. Selamat pagi. Tadi kemas-kemas bilik, rabia terjumpa gambar rabia dan kawan-kawan group assignment sem 4 dalam bilik. Ingat tak rabia dan kawan - kawan rabia pernah ke satu tadika ni. Untuk mengajar lesson plan tentang bunga.



Tak lama dah lah rabia nak habis kan belajar kan. Rabia suka mengajar kanak-kanak. Rabia memang dah niat di hati ini nak jadi seorang guru.

Alhamdulillah la. Kelmarin dah siap buat proposal assignment. Nanti rabia cuci gambar ya. Next entry rabia share pasal proposal apa rabia dan group assignment rabia buat ya.

Rabia doa, semoga rabia cepat habis belajar dan dapat segulung diploma. Tu je niat rabia. InsyaAllah kalau dah habis belajar nanti. Rabia plan nak kerja dulu. Kerja jadi guru Tadika pun dah okey. Sesuai dengan course yang rabia ambik kan.

Sejak rabia belajar ni, pelbagai dugaan dan pelbagai kerenah manusia yang rabia kena hadap. Kena hadap dengan kawan - kawan group assignment ni.

Nak minta u all doakan semoga semester 5 ni rabia dapat pointer yang lebih baik dari sebelum ni ya.

Apa yang rabia plan lepas habis belajar adalah nak kerja je. Nak sambung belajar lagi tak? Ke tak nak hadapi kerenah manusia dah? Ermmmm. Itu atas diri rabia la. Kalau rabia rasa nak sambung Degree. Rabia sambung je. Perangai orang kita tak boleh nak ubah.

Perangai kita ni, kita kena ubah dulu. Tu je entry pada pagi ini. Assalamualaikum 💕 
Assalamualaikum semua. Hari ini rabia pergi jalan - jalan makan makan. Mula - Mula rabia pergi hospital dulu. Lepas tu dekat hospital tu rabia tengok ada orang buka booth jualan. Rabia pergi jumpa doktor dekat HSNZ Kuala Terengganu.

Lepas sudah jumpa doktor tu la. Rabia tengok ada akak tu bukak booth jualan. Lepas tu rabia shopping.



Semua ni rabia shopping dekat HSNZ je. Hospital Sultanah Nur Zahirah Kuala Terengganu.

Lepas tu pergi makan dekat luar. Lepas tu kan rabia singgah la kedai nasi kerabu MHI. Hehe. Lama dah tak makan nasi kerabu awak. Nasi kerabu kawan rabia tu.


Thank you hafiz. Hehe. Sedap nasi kerabu awak. Rabia pernah story kan nasi kerabu MHI dalam blog ni. Kedai dia depan panji curve gong kapas. Dekat kedai orang jual kuih banyak - banyak tu.



Rabia dah tag nama owner kedai ni. Pergi lah DM dia nak beli nasi kerabu MHI dengan dia. Nak walk in kedai dia pun boleh. Tak ada masalah. Hehe. Semoga awak dimurahkan rezeki ya. Memang sedap nasi kerabu awak.

Puas hati jalan hari ini. Hari ini hari yang paling buat rabia happy. Hehhehe.

Nanti nak basuh dulu inner snowcap rabia beli tu. Hehe. Nak matching dengan tudung kan. Nak nampak bergaya sikit. Heheheh. Okeylah rabia nak basuh tangan dulu ni. Baru lepas makan nasi kerabu MHI. Sebelah tangan tengah update blog ni.

Selamat petang dan selamat beristirehat. 
Assalamualaikum semua. Pagi tadi rabia masak nasi goreng cina untuk umi dan ayah. Heheh. Rabia ni asyik masak nasi goreng je kan.



Nasi goreng cina by me. Kali ini rabia letak chicken ball dan mixed vegetables.

Kali ini rabia letak daun sup, ayam kfc ayamas rabia goreng dalam air fryer.

Terliur tak nasi goreng cina rabia masak ni? Heheh nanti boleh la click hashtag #itsdonebyrabia.

Dah memang my favorite kan nasi goreng ni. Pergi kedai makan pun makan nasi goreng. Dekat rumah mestilah masak nasi goreng jugak.

Yang paling best kan umi dan ayah rabia sudi makan masakkan anaknya ni heheh. Tengok umi ayah makan pun dah buat rabia happy.

Rabia masak nasi goreng memang letak gula dan garam. Sebab rabia tak guna Maggi secukup rasa. Just guna sos tiram jenama Maggi je.

Habis dah daun sup tu. Sebab memang niat nak habis kan daun sup tu. Dalam peti sejuk pun dah tak ada bahan nak masak dah. Rabia tumbuk bawang putih + ikan bilis.

Kali ni rabia tumis bawang putih + ikan bilis. Lepas tu letak telur. Lepas tu letak mixed vegetables tadi tu, chicken ball, daun sup. Lepas tu masuk kan nasi putih dalam kuali tu. Lepas tu letak la sos tiram, Kicap, gula dan garam. Kacau nasi hingga sebati. Dah sedap kan? Lepas tu masuk kan nasi tu ke dalam pinggan. Lepas tu makan la nasi goreng cina by me. Air tangan ku yang penuh kasih sayang. Masak dengan hati yang ikhlas.

Nampak sedap kan? Heheh jemput makan semua. Nasi goreng pataya je rabia tak buat lagi ni. Hehe. Nanti la rabia try buat okey.

Rabia siap tambah nasi goreng tadi. 2 kali makan nasi goreng. Dah tuan punya badan masak sedap kan. Mesti la habis kan. U all nak rasa tak masakkan rabia? Heheh.

U all boleh jenguk my Instagram okey rabiahtul_adawiyah

Pelbagai koleksi masakan rabia update dalam Instagram tu. Jemput tengok dan like ya. Thank you for read my blog.

Love u all ♥️ 
Assalamualaikum semua. Ramai yang mendirikan masjid kan. Alhamdulillah dapat jemputan kenduri kahwin pada hari ini.



Lauk gulai daging, nasi putih dengan belacan tadi memang sedap.

Gambar makanan pun rabia tak sempat nak snap hehhehe.  Dalam paper bag tu ada gula - gula, air mineral dan biskut.

U all banyak tak jemputan kenduri kahwin? Semoga bahagia hingga ke jannah kepada si pengantin.

Ada satu tempat lagi kenduri kahwin tadi, tapi yang tu rabia tak dapat hadir la. Balik rumah lepas solat zuhur terus tidur. Sekarang musim demam kan.

Kompang dipalu pengantin malu. Dengar lagu tu tadi dekat majlis kenduri kahwin tadi. Best pulak dengar lagu tu sambil makan kan.

Selamat pengantin baru semoga bahagia hingga ke jannah. 
Assalamualaikum semua. Kelam kabut semalam nak buat assigment ni. Dah la pair assigment pulak. Kawan rabia balik kampung. Pair assigment bermaksud berpasangan dengan kawan.

Tapi senang je kan rabia buat material. Rabia explain how to play game ini dekat zati. Zati translate in English and then taip semula dekat Microsoft word. Then dia send balik macam gambar di bawah ni dekat rabia melalui WhatsApp. Dan rabia terus print dan laminate

Due date assigment ni pada malam ni.Lepas tu pagi tadi rabia pergi ke pustaka seri intan untuk laminate.


Done laminate. Rabia rasa due date week 4. Tapi tengok dekat portal malam ni last due date. Nasib la sempat buat jugak. Nak kena snap gambar permainan lagi. Nak submit lagi. Alhamdulillah dah selesai submit online dan laminate.

Nanti nak jawab forum pulak. Assigment tu semua. Harap cepat habis belajar laaa. Hmmm.. Nak menangis je rasanya.

Doakan rabia ya. Dah tak lama nak habis belajar. Banyak subjek dah rabia belajar. Yang nervous nya nanti kena belajar bahasa mandarin dan bahasa Arab. Huwaaa nak menangis lahhh.

Jangan repeat paper je lah. Cukup la sekali seumur hidup ku repeat paper English 2 je.

Bukan senang nak berjaya. Sekarang ni pun rabia dan kawan-kawan satu group rabia sedang buat proposal menziarahi rumah fakir miskin. Buat proposal lah pulak.

Kadang-kadang kita rasa dah submit dah assignments tengok portal eh aku tak submit lagi assisgment? Atau tersalah submit ke. Atau terlepas pandang kan.

Sebab tu kena catat bila nak kena submit tu semua. Catat week ke berapa dan tarikh nak hantar assisgment dekat lecturer bila?

Ini pair assigment approaches mathematics and science. Rabia fikir juga la siap Google nak ajar kanak - kanak bermain permainan apa melalui matematik ni. Last-last rabia buat button counting je.

Cepat la habis belajar. Habis belajar nak rehat la dulu. Nak rest minda ni. Lepas tu baru lah fikir nak kerja tadika dekat mana pula.



Assalamualaikum semua. Pagi tadi sebelum makan nasi lemak. Rabia beli donut. Lepas makan nasi lemak, makan kuih, baru la masuk dalam kereta teruskan perjalanan nak pergi dengar kuliah ustaz. Perjalanan nak balik rumah tu. Rabia makan la donut ni. Sedappp. Lokasi kedai mee soto gong kapas.


Kedua - dua donut ini rabia makan sekaligus terus. Makan ke telan ni. Heheh. Sedap la dan rasa manis hehhe. Tak apa jangan risau rabia dah pergi jogging dan setiap petang rabia amalkan minum oat.

Tak tahu la sejak bila la rabia suka makan manis - manis ni. Patut la senyum pun manis. Makan benda manis rupanya.

Ada pelbagai jenis donut tadi. Tapi rabia suka donut chocolate ni. Yang strawberry pun ada.

Biasanya pakcik tu tak jual pun donut ni. Hari ini rabia dan umi ayah pergi makan dekat mee soto gong kapas ni. Rabia ni sebelum makan nasi mesti tertengok - tengok kuih dulu. Kalau rasa nak makan kuih tu. Rabia terus je ambik.

Tengah stress pun boleh jadi happy bila time makan. Maklum la tengah stress dengan assignments kan. Hehe. Kita enjoy la dulu dengan food. Sebab tu rabia makan makanan manis ni. Jarang sangat rabia makan makanan manis ni. Sejak akhir - akhir ni je suka makan manis. Lepas tu jogging la pula.

Rabia cuma nak beritahu memang sedap donut ni. Lama tak makan donut. U all suka makan donut tak? Ke tak suka makan? Sebab manis kan?

Okey that all for today.  Goodnight u all. Sweet dreams. Assalamualaikum. 
Assalamualaikum semua. Lama tak menulis blog. Hehe. Rabia demam pulak. Ni baru sihat. Dengan nak siapkan assigment lagi. Banyak kerja nak kena buat.


Rindu kawan - kawan kelas dumex


Sempat jugak rabia cuci gambar ni. Rabia masa belajar dekat showme ni. Memang tak pandai bergaya. Dengan adanya sifat pendiam lagi. Sampai sekarang pun masih pendiam. 

Tudung tu pun hilang entah ke mana dah. Lama betul belajar dekat showme ni. 2 tahun setengah. 

Selfie with my friend and my lecturer cik liza. 

Alhamdulillah akhirnya rabia graduate jugak ya. Sijil penjagaan dan pendidikan awal kanak - kanak. 

Lepas ni insyaAllah graduate diploma in early childhood education.

InsyaAllah bulan 9 ni hingga bulan 1 tahun depan rabia dah practical.

Semoga dipermudahkan urusan pembelajaran rabia. 

U all doakan rabia ya. Semoga dipermudahkan urusan pembelajaran rabia. 
Assalamualaikum semua. Selamat petang. Hari ini rabia nak share koleksi gambar yang telah rabia cuci.






Ada banyak lagi gambar. Tapi gambar yang lain-lain tu kebanyakkan gambar dengan kawan - kawan dan juga gambar family.

Gambar rabia la yang paling banyak kan. Nanti nak cuci gambar lagi. Gambar birthday rabia tak cuci lagi. Gambar so tompok si mishai pun tak cuci lagi.

Gambar kucing pun nak kena cuci juga. U all masih cuci gambar or photobook je?

Jumlah harga kesemua cuci gambar : RM 24

Saiz gambar : 4R

Fujifilm digital imaging Foto Wira HFS SDN BHD. 86-E Jalan Masjid Abidin, 20100 Kuala Terengganu.

Tel & Fax : 09-6228010

Album je rabia tak beli lagi. Biasanya album rabia beli dekat mydin je.

Setiap tahun cuci gambar. Hehe. Kenangan kan. Cantik kan gambar rabia tu. Hehe.

Gambar dari zaman kecil hingga dewasa ni. Semua gambar ada.

Jom cuci gambar sekarang. Dah hilang gambar nanti menangis la. Sebab tu rabia tak simpan sangat gambar dalam phone. Dah la selalu tukar phone. Mula la semua gambar hilang.

Sebab tu rabia cuci gambar awal - awal. Hehe. Hilang gambar memang tak best. Hurmm.

Selain cuci gambar rabia buat juga cute book. Ada entry dalam blog rabia dah share apa itu cute book. Photobook je tak buat lagi. Okey. That all for today. Thank for read my blog.


Assalamualaikum semua. Hai u all. Hari ini rabia nak masak nasi goreng cina. Sedappp tau nasi goreng cina rabia masak ni.


Bahan - Bahan nya :

Sayur campur mixed veges 

Gula 

Garam halus

Bawang putih 

Telur

Sos tiram 

Kicap manis 


Dahh siap. Hehe. Umi dan ayah rabia makan juga. Umi siap ucap terima kasih sebab masak nasi goreng.

Sedappp la nasi goreng cina rabia masak ni. Sampai habis licin. Hehe.

Tak sempat nak record video. Sibuk masak kan. Phone pun tengah cas.

Alhamdulillah la dah pandai masak dah. Lepas ni rabia nak masak nasi goreng pataya la pulak.

Dah boleh jadi chef dah ni. Hehe. Sedappp sangat. Eh angkat bakul sendiri la pulak. Hehe.

Memang mana-mana nasi goreng rabia masak, rabia tak tumis bawang merah. Sebab rabia tak suka bawang merah.

Alamak. My mum beli fishball. Rabia lupa nak letak fish ball dalam nasi goreng tadi. Next time la rabia letak fish ball ya. Nanti nak masak nasi goreng pataya.


Assalamualaikum semua. Hari ini rabia pergi ke herbaLine Kuala Terengganu. Rabia ada cakap kan hari tu muka rabia ada bintik2 kecik tu. Rupanya muka rabia ada sista.

Sakit sikit je masa dia titiskan ubat tu. Dia guna jarum juga la. Titiskan ubat tu di atas bintik-bintik dekat muka rabia tu. Dia tanya rabia nak kahwin ke? Hehe tak la. Rabia buat ni pun sebab nak nampak cantik je.

Semasa kitaorang bersembang tu. Akak cantik ni siap bagi air.  Sedapp sangattt..







HerbaLine Skin Essentials (M) SDN BHD , NO,943, Jalan Sultan Manmud,Kuala Ibai 20400,Kuala Terengganu, Tel : 09-6163377 H/P: 014-7104975

Thank you to staff HerbaLine . Staff dia cakap rabia kena buat facial pula lepas ni. My mum pun buat jugak tadi buang bintik-bintik sekali dengan ketuat di muka tu.

Staff tu cakap awak ni boleh tahan sakit ya. Orang lain kan dah tak nak buat dah. Hehehe..Sebenarnya rabia pejam mata kan. Bawah mata rabia tu la ada bintik-bintik . Nak kata biji kolestrol bukan la.. Ni lebih kurang penyakit sista.

Jomm pakat pergi ke sini. Eh rabia lupa la nak snap gambar dengan owner nya.. Sekali dengan pemandangan nya dekat SPA ni..Memang best la.

Kena jaga pemakanan,kena jaga muka , kena jaga kecantikan,kena jaga semua tu la. Nanti nak facial muka la pula.

Ni sebab terjadinya sista dekat muka rabia tu,sebab rabia tak jaga makan. Banyak makan makanan berminyak,makeup pun selalu tukar-tukar foundation,blusher tu semua.

Tak ingat nak selfie dengan staff herbaLine tadi. Alaaa next time la selfie hehehe..Next time nak buat facial muka..





Nampak tak kemerahan di muka rabia tu. Itulah bekas dia buang bintik2 sista di muka rabia tu.

Sakit sikit la balik rumah letak ubat yang dia bagi tu. 
Assalamualaikum semua. Selamat petang. Rabia baru makan ni. Makan mee jawa dan chicken pop corn with french fries.


Chicken pop corn with french fries rm 5.00


Rm 5.00 

Ingat petang ni nak jogging la. Entah la rabia ni kurang sihat je. Ni asyik makan je. Kita sebagai perempuan ni kan. Stress ke, gembira ke, sedih ke mesti suka makan banyak - banyak kan.

Petang nanti entah la nak makan ke tidak. Kalau waktu malam memang rabia tak makan dah. Minum air kosong je malam-malam ni.

Sejak akhir - akhir ni kuat makan la. Sebab rabia ni ada gastrik. Dulu rabia consume Esp shaklee. So memang jarang la gastrik tu datang. Sebab tu rabia selalu pergi hospital minta ubat gastrik dengan doktor.

Just nak share makanan rabia makan tu memang sedap. Hehe. Tengah stress pun boleh happy dengan makanan kan. 

Banyak nya french fries tu. Habis ke tak nak makan ni. Umi ayah rabia memang tak suka la makan benda macam tu.

Pagi tadi makan nasi goreng je. Tu pun rabia letak sikit je nasi goreng dalam pinggan. Hehe.

Okey la rabia nak makan ni. Kenyang sangat ni. Syukur alhamdulillah. Dah kenyang dah. 

InsyaAllah lepas ni rabia share makanan apa yang menarik dan restaurant mana akan rabia terjah nanti. Stay tuned guys. 
Assalamualaikum semua. Good morning. Hari ini bermula lah rutin aku pergi ke kelas seperti biasa. Tinggal beberapa sem je lagi. InsyaAllah sem ke 6 praktikal. Sem 7 masuk class balik seperti biasa. Rasa nya sem 7 tu 2 subjek je. Bahasa Arab dan bahasa mandarin. Hmmm..

Hari ini rabia nak tunjuk gambar rabia selfie before pergi kelas.


Tudung tu rabia beli dekat pasar penarik setiu baru-baru ni.

Ya Allah kuatkan aku ya Allah. Aku nak belajar. Aku nak habiskan belajar ni. Nak dapat jugak diploma.

Bermula lah start tidur lewat malam. Study and buat assignments.

Alhamdulillah la semasa rabia cuti semester baru ni. Rabia dapat buat aktiviti yang berfaedah seperti masuk kelas bakeri.

Hari ini rabia tak berapa sihat. Rasa macam nak demam balik. Hehe.

Semoga result semester ke 5 ini lebih baik daripada sem sebelum nya.

Doakan rabia ya. Thank you u all selalu bagi kata - kata semangat dekat rabia. Selalu bagi motivasi kepada rabia.

Sem 5 ni just belajar 2 subjek je. Sebab sem 5 ni semester pendek. Macam mana ya nak belajar sambil rasa have fun?

Sebagai seorang pelajar mesti akan rasa stress apabila final exam akan tiba pada waktunya. Dan akan stress dengan assignments kan. Macam mana u all prepare your study at university? Share story dekat rabia. Please.. That all for today. Thank for read my blog. 
Assalamualaikum semua. Hari ini rabia tolong my mum masak. Hehe alaaa rabia tolong potong cili merah je. My mum nak buat sos lada nasi ayam.

Sampai rasa pijar tangan ni. Ada tips nak hilangkan pijar tangan tak??



Rabia rasa macam nak menangis setiap kali potong cili merah ni. Nak buat sos nasi ayam ni.

Ada tips tak nak hilangkan rasa pijar ni? Biasanya rabia basuh tangan rabia dengan air paip tu je. Tapi macam tak berkesan je. Siap rendam tangan lagi dalam mangkuk yang berisi air sejuk tu.

Ni la anak dara nak try memasak kan. Ingat senang ke nak masak?

My grandmother kata guna plastic la semasa potong cili tu.

Rabia kalau masuk dapur memang akan rasa macam nak menangis lagi- lagi nak kupas bawang, nak potong lada merah ni cili merah ni. Nak goreng ayam pun takut juga. Takut minyak merencik ke atas muka ni. Masak nasi goreng okey la pulak.

Rabia nak tanya la macam mana u all potong cili merah ya? Tak rasa pijar ke tangan tu??