Assalamualaikum.Selamat malam korang..

Hari ini rabia kurang sihat.So rabia teringin sangat nak makan ayam a&w..


So my parent pun ikut je lah kehendak rabia ni..


Alhamdulillah lah sedap sangat..Puas hati sangat makan dekat a&w dekat pantai batu buruk kuala terengganu ini..





Banyak jugak order ni...

1. Root beer Float
2. Egg porridge
3.French Fries 
4.Spicy chicken

Tambah order lagi tu tadi.Habis je 6 ketul ayam tu.Umi rabia order lagi ayam dan air float tu.

Burger rabia tak order lah pulak...Biasanya kalau dekat kfc rabia mesti order burger.

Hajat rabia pun dah tercapai.Nak makan sangat a&w ni..Tambah-tambah pula rabia sekarang sakit tekak dan batuk.

So mulalah nak makan macam-macam. A&W lah,KFC lah..Hihi..Sekali sekala je makan macam ni.Bukan selalu kan?

Seriouslylah rabia memang suka makan dekat A&W pantai batu buruk kuala terengganu ni sebab persekitaranya sunyi je.

Korang biasa order apa kalau makan dekat A&W ni? Jangan lupa komen ya!

Penulis blog cantik manis :

Rabiahtul adawiyah abdul ghani 
Assalamualaikum..Selamat malam..

Petang tadi rabia pergi timorfest..Rabia nak beli innersnowcap dengan mua (makeup artis) Kak yana lah kan.Mua yang rapat dengan rabia kan.

Event ini berlangsung pada 25-27 Januari 2018


Foto TimorFest.

Rabia beli inner snowcap rm 10 sehelai je tau..tak sabar nak pakai ni..


Next time kita jumpa ya kakak mua comel ni..Yang rabia selfie hari tu kan.Ada rabia update dalam blog hari tu.Dialah makeup artis tu.

Jom shopping dekat timorfest ni

Tak lupa jugak rabia beli baju kebarom.Harga asal RM320..Tapi sebab promosi dia bagi harga paling murah sangat.. RM 150 je tau.


Tak sabar nak pakai dekat kolej nanti.Seriously lawa sangat baju ni..I nak sangat pakai baju ni.

Dah like pun fanpage lidya couture Kuala Lumpur ni..Nasib baik rabia pergi booth dia awal-awal kan

Esok hari last timorfest ni..Cepatlah serbu booth ya..
Berpinar-pinar lah mata korang nanti nak shopping apa kan..

Rabia cukup lah beli 2 jenis ni je. Inner dan baju kebarom je.

Next time nak shopping dekat butik pulak.


Lawa kan inner berhantu rabia pakai ni.


Saya penulis blog yang paling cantik :

rabiahtul adawiyah abdul ghani
Assalamualaikum ❤

Hai korang.. Anda nampak saya flawless ke? Ramai yang puji rabia sejak akhir-akhir ni.Especially kawan-kawan lah puji .

Diorang kata muka kak cantik,flawless,lawa dah lah...Alhamdulillah semuanya ciptaan daripada Allah swt 

Tips nak cantik? 

1. Hati mesti bersih
2.Banyakkan berzikir dan lain-lain
3. Amalkan makan supplement yang ada kkm
4. Banyakkan minum air kosong
5. Diet secara sihat
6.Banyakkan makan sayur-sayuran dan buah-buahan
7.Jaga kebersihan diri
8.Jaga dalaman dan luaran

Selain itu,rabia makan supplement..Tapi tak semua supplement rabia makan tauu..Rabia amalkan jus pati delima gulsan,biolife fish oil(minyak ikan) dan vitamin c flavettes

Produk apa yang rabia pakai? Setakat ni rabia pakai face relaxing treatment by fellera beauty,scrub beras soya by fellera beauty & nutrimetics

ESP SHAKLEE juga rabia amalkan.. Nanti nak try supplement lain jugak.shaklee or fellera beauty..









Flawless ke? Hehehe..Dap dap je pelembab nutrimetics dan krim nutrimetics lepas tu pakai bedak compact powder nutrimetics lepas tu pakai blusher nutrimetics akhir sekali pakai lipstick.Dah siap....

Kadang-kadang kalau tak ingat nak pakai lipstick..rabia pakai lipmatte vanessa magnolia fellera beauty tu..

Flawless korang cakap? Muka rabia ni ada jugak jerawat tumbuh kecik-kecik je.Tapi rabia akan pastikan jerawat ni akan hilang.. 

Jerawat naik sejak makan makanan berminyak ni.Apasal lah rabia ni tak jaga pemakanan ni..
Ikut selera sangat ni..Kan dah susah naik jerawat.Tak apa produk kan ada.

Besarnya cermin mata rabia..Rabia memang jaga sangat bab penampilan diri ni..Kita ni kan sebagai wanita haruslah jaga penampilan diri dan juga kecantikan serta kesihatan.

Cantik untuk diri sendiri..Bukan kerana nak cantik sebab nak suruh orang lain puji ya.
Obses nak cantik ni..

Lepas ni rabia akan banyak post gambar rabia dalam blog ok? Nak cantik? Ikutlah petua kecantikan rabia ya.

#obsesnakcantik

Berbaju hijau bertudung hijau nak cantik pakailah produk semulajadi
Jagalah kecantikan dan jugak kesihatan awak
Nanti makin ramai orang menyukai

Blogger tercomel : Rabiahtul adawiyah abdul ghani 
Assalamualaikum..

Hai korang..Rabia gembira sangat tengok kawan-kawan rabia berniaga.Suka rabia tengok diorang..

Diorang ada semangat untuk mencari rezeki melalui bisnes.

Rabia beli bubble rice dengan kawan sekolej rabia.

Rm 6 je ☺ bubble rice ni.Rabia tak makan lagi bubble rice ni.Nantilah rabia makan ya.

Perutku masih kenyang..Apa-apapun rabia nak ucap tahniah kepada sahabat rabia yang bersungguh-sungguh dalam berniaga.

Semoga awak dimurahkan rezeki selalu.Tolong amin kan ya.Amin..


Hashtag #supportbisneskawan . I reka sendiri hashtag tu .. Jom pakat ramai-ramai support bisnes kawan-kawan anda..

InsyaAllah hari ini kita tolong orang.Nanti giliran kita orang lain pula tolong kita waktu kita dalam kesusahan.

Rabia suka support bisnes sebab zaman sekarang kan zaman ekonomi merundum.So dengan bisnes lah diorang dapat rezeki..

Kalau bukan kita yang tolong mereka? Siapa lagi nak tolong mereka?Tak semestinya support bisnes kena beli . Like dan share apa kawan anda menjual tu di dalam facebook tu pun dah cukup support dah.

Nanti akak rasa ya adik fikah..
Akak beli ya ..

Jangan lupa hashtag #supportbisneskawan ..

Blogger tercomel : rabiahtul adawiyah(Rabia)
Assalamualaikum

Selamat pagi semua. Rabia happy sangat ni.Ada berita gembira untuk korang.

25 orang dah subscribe my youtube..views?

2,847 views..Rabia akan lebih update youtube nanti ya.
InsyaAllah lepas ni rabia akan talk about makeup.

https://youtu.be/y8o2ZC8FcHc
Ini link youtube rabia ya.Jangan lupa subscribe cepat-cepat tau.

Banyak benda rabia nak kena belajar ni..Belajar cara menulis blog dengan lebih detail.

Youtube pulak rabia nak belajar cara berkeyakinan diri ni apabila buat live ni.
Rabia memang tak ada keyakinan diri apabila presentation di depan orang ramai.Apatah lagi buat go live di youtube ni.

InsyaAllah rabia akan cuba yang terbaik.Yang penting?rabia berusaha bersungguh-sungguh untuk mencapai kejayaan.

Yang paling penting?korang always support rabia ya.

Nak rabia bercakap tentang apa sebenarnya dalam youtube nanti?

About makeup?about food?Cuba beritahu rabia sekarang..

Sebab rabia tak sabar nak buat live ni..Baru-baru ni rabia buat live tentang koleksi brush makeup rabia..

So rabia nak tanya pendapat korang lah..Video apa nak rabia upload?


My collection brusg makeup tu.Itulah first time rabia berani bercakap..Walaupun rabia malu..Tapi rabia sahut cabaran jugak..

Rabia boleh lah sikit-sikit belajar cara nak menulis blog dengan betul.Dan nak belajar cara berkeyakinan diri ni ataupun lebih dikenali sebagai confident.Confident tu pentinglah..
Macam mana rabia nak ada confident ni?TOLONG RABIA ..

RABIA MASIH MALU DENGAN DIRI SENDIRI..

USAHA SAMPAI BERJAYA..AKU BOLEH.AKU BOLEH BERJAYA.ORANG LAIN BOLEH BERJAYA? TAK KAN AKU TAK BOLEH BERJAYA KAN?
Assalamualaikum.Selamat malam korang..Selepas rabia balik dari kolej..Umi dan ayah rabia ada hal tadi.So rabia ikut je lah umi dengan ayah rabia pergi settle hal yang tertangguh tu kan..Selepas tu solat asar dekat utc paya bunga square.Selepas tu pergi makan nasi goreng..
Rabia order nasi goreng biasa je..Umi order laksa..Ayah order nasi goreng biasa tapi tak ada ayam..Ayah rabia kurang makan ayam...



Nasi goreng biasa

Banyak kan nasi goreng ni...Sedap sangat..Kenyang perut..Alhamdulillah....Sedap tak terkata...My favourite food adalah nasi goreng..Setakat ni rabia pernah rasa nasi goreng pataya,nasi goreng paprik,nasi goreng merah,nasi goreng kampung.

Nasi goreng belacan,daging tak pernah makan lagi..Kalau nasi goreng belacan...Alamaknya rabia bersin lah..Rabia kan ada resdung.So tak order lah nasi goreng belacan tu..

Kalau dekat kolej..Pada waktu rehat tu..Dah plan nak makan apa..Jawapan nya adalah nasi goreng jugak rabia akan makan..Tak makan dah makanan lain..

Sejak bila rabia suka makan nasi goreng?

Pada zaman rabia kecik-kecik dulu..Ayah ni selalu je beli nasi goreng dekat luar.So rabia ni makan je lah kan..

Selepas itu,rabia rasa sedap lah pulak makanan ni kan.jadi,rabia suka lah makan nasi goreng ni...Sebab sedap sangat..


Kalau umi rabia masak nasi goreng lagi sedap..Siap tambah lagi.Kalau nasi goreng lagi best makan dengan sup tulang dan keropok keping..Nikmatnya tak terkata lah..


Korang mesti terliur ni kan ... Mesti pergi cari nasi goreng ni..


Assalamualaikum.Hari ini rabia balik kelas pukul 4.00 petang.

So umi dan ayah ajak pergi makan dekat restaurant al bakry berhampiran dengan kolej rabia.Tempat rabia belajar.

Rabia makan banana split je.First time makan banana split ni..Sedap nya..Memang nampak sikit je.


Tapi cepat kenyang.Sebab kenyang makan pisang dengan ais krim nya..


Boleh try buat dekat rumah nanti..Senang je buat ni..





Banana split ni dikategori western food ke ? Rabia pertama kali makan banana split ni..

Kenyang dah .. Alhamdulillah........Pukul 1 tadi rabia makan nasi goreng..

Balik kelas pulak ni makan petang sekali lagi makan banana split..

Korang yang belum mencuba banana split ni.. Korang boleh try ya. Restaurant al bakry ni berhampiran showme international college manir,kubang jela kuala terengganu..

Selamat menjamu selera ☺

Penulis blog tercantik
Rabiahtul adawiyah abdul ghani 
Assalamualaikum..hai korang.selamat pagi..

Tajuk pada hari ini adalah sebelum masuk class selfie dulu.. 


Rabia datang kelas pukul 8.30 pagi.Sebab dalam jadual kelas start 8.30 pagi..


So..rabia masuk office dulu..My lecturer tengok rabia.Dia dah tahu dah rabia selalu datang awal dan rabia memang ikut jadual kelas.


Inikan Diploma kan... Jadi kita ni dah dewasa dah.Jadi fikir-fikirlah tentang masa depan ini.



Nampak nama kolej i kan....Masuk diploma ni i rasa gembira sangat..

Rabia dah berubah..Daripada pendiam ....


Sekarang cakap banyak dengan pensyarah dan kawan-kawan..


Sebab rabia kan bakal cikgu tadika..bakal mendidik anak-anak..


Bekerja di taska pulak..Jadi banyak masa rabia bergaul dengan kanak-kanak..


BLOGGER TERCANTIK : RABIAHTUL ADAWIYAH ABDUL GHANI 
Assalamualaikum..Selamat pagi.Rabia dah ada dekat kolej dah.Ada dalam office ni.Lambat betul kawan i datang kelas.Hujan kan.Diorang naik motorsikal.

I naik kereta..Tunggu je lah..

Hah...terkejut rabia bila tengok majalah remaja like komen rabia dekat instagram tau..

Dan rabia first time beli majalah remaja tau.

Terima kasih majalah remaja ☺ Nanti rabia nak beli magazine remaja lah pulak..Nak kumpul banyak-banyak majalah remaja.

Hobi rabia kan suka kumpul hadiah/majalah kan..

Doakan semoga blog rabia masuk dalam majalah remaja.Sebab tu rabia tengah cari idea untuk menulis blog ni.

Rabia rajin update blog kan? Setiap hari update blog.Biarlah penulisan rabia tak gempak macam orang lain.

Asal ada usaha nak berjaya kan..Wish me goodluck ya..

Penulis blog tercantik : Rabiahtul adawiyah abdul ghani 
Assalamulaikum ☺ Hai korang. Ingat tak rabia dapat kylie diary yang percuma tu.Kawan rabia bagi ke rabia hari tu.

Rabia hadiahkan kylie diary ni kepada pensyarah rabia.

Rabia menang contest.Bukan rabia sorang pakai tau.Tapi kalau terlampau banyak sangat menang . Rabia akan hadiahkan kepada sesiapa sahaja.




Sama-sama cik .. hihi..cik pakai lah ya. 
Rabia nak tengok makeup look macam mana cik pakai. Mesti lawa kan pesnyarah i pakai nanti . Kylie diary pulak tu .

My lecturer ingatkan buku.Hehehe..kylie diary ni berbentuk buku dan ada cermin tau.

Rabia dah ada banyak eyeshadow.So yang ni tak pakai lah.

Welcome my beautiful lecturer 💙

Tak sabar nak tengok pensyarah rabia pakai eyeshadow ni..

Mesti cantik kan? 😚

Rabiahtul adawiyah 💖


Assalamualaikum..Hai korang.Selamat pagi..

Semalam rabia beli tudung bawal ni RM 10 je.

Bawal apa entah nama nya..



Cantik kan ☺ bawal rambutan ke ni ? Hahaha.. Ke bawal organza? Entah lah tak tahu nama tudung ni.

Rabia pakai je.First time pakai tudung ni ☺ Lawa sangat lah..

Nanti nak beli lagi lah.Rabia beli dekat Mydin Mall je ni ☺

Cantik nya tudung ni. Rabia kan muda lagi.

So kena lah bergaya kan ☺ Banyak warna tudung ni. Tapi rabia pilih warna ni je

Nanti rabia nak pakai tudung bawal lah ☺

Orang cakap pakai tudung bawal nampak ayu

Oklah rabia nak masuk class ni ☺ Wish me goodluck ok?

Blogger tercantik : Rabiahtul adawiyah abdul ghani

Assalamualaikum ☺
Assalamualaikum.Selamat pagi.Rabia nak tunjuk bawal chiffon RM 12. Rabia beli dengan kawan rabia sendiri ni. Lama dah dia suruh beli dengan dia.So rabia pun beli lah .Dia dah up feedback rabia dalam facebook dia.



Cantik tudung ni.Saya beli ya syirah.Rabia whatsapp dia.Rabia cakap akak nak beli tudung ni. Warna biru.Esok tu dia bawa tudung ni dekat kolej. Dia terus bagi dan rabia bayar lah.. My lecturer tanya apa tu dalam plastik tu?Rabia cakap tudung lah cik.


Support kawan rabia berbusiness.So rabia beli lah satu tudung ni kan.


Rabia sekarang suka pakai bawal.Pakai bawal ni nampak ayu je.Dah bosan pakai instant shawl dua muka tu.


Nanti rabia nak beli tudung bawal chiffon lagi lah.Ada je harga murah lagi berbanding RM 12 tu.


Tapi tak apalah rabia support kawan rabia berbisnes.So rabia tak kisah pasal harga ni.


Siapa suka pakai bawal kat sini? ANGKAT TANGAN .


Pakai bawal pakai cermin mata 

I tengok u suka berfesyen 

Rabiahtul adawiyah abdul ghani 
Assalamualaikum..Selamat petang.Alhamdulillah rabia sign up akaun nuffnang..Lama jugak rabia tunggu iklan ni nak keluar.

Semalam rabia buka blog rabia..Rabia terkejut nampak iklan nuffnang ni berlegar-legar dalam blog rabia.

Rabia saja je nak try sign up nuffnang ni.


Tapi rabia tak faham pasal menjana pendapatan ni..Korang boleh tunjuk ajar kepada rabia ya.Sebab rabia first time sign up nuffnang ni

Yang paling penting iklan ni dah muncul dah.Tapi hari ini iklan ni tak muncul pulak.Kenapa jadi macam tu ya?


Rabia nak merasa jugak ada pendapatan sendiri.Nak berdikari.

Alhamdulillah lah.Rabia sempat jugak screenshot iklan nuffnang ni dalam blog rabia kan..

Rabia kan newbie..So baru nak belajar bab-bab blog ni.Hihi.Harap korang sudi share ilmu tentang blogging dengan rabia ya.


Rabia nak jadi penulis blog berjaya pada suatu hari nanti.Jadi rabia haruslah berusaha bersungguh-sungguh untuk mencapai kejayaan ini..


Siapa pernah sign up akaun nuffnang ni?Boleh share pengalaman korang dekat comment ya..


Banyak benda lagi rabia kena belajar ni..Korang doakan semoga rabia berjaya ya.Sayang korang..


Terima kasih rabia ucapkan kepada pembaca blog rabia kerana sudi baca blog rabia.Dan tak lupa juga kepada GROUP BPT(BLOGGER PANTAI TIMUR) sebab sudi share ilmu/perkongsian tentang dunia berblogging ni dengan rabia.


THANKS YOU EVERYONE... ❤❤❤❤ 

IKHLAS DARIPADA SAYA BLOGGER TERCANTIK : RABIAHTUL ADAWIYAH ABDUL GHANI ❤❤❤
Assalamualaikum..Alhamdulillah rabia salah seorang top komentar blog cik ash.

Alhamdulillah..Syukur padamu ya allah...


Nanti rabia nak cuci gambar ni..Dapat sijil lah pulak..Terima kasih akak..

Rabia ni rajin kan? Rajin blogwalking blog orang lain kan..Nanti listkan nama blog korang ya.

Rabia nak jalan-jalan dekat blog korang ni.
Heheheh..happynya rabia

Rabia nak sangat jadi blogger terkenal.Sebab rabia nak buktikan bahawa rabia boleh berjaya macam orang lain jugak.

Rabia ni kuat berangan kan..Hahahaha..Ya allah rasa macam tak percaya lah pulak.

Nama rabia ada dekat sijil tu..Top comment bulan 2017 tu.

Nanti tahun 2018 ni rabia blogwalking lagi blog kak ya..
Wish me luck ok? 

Blogger cantik : 

Rabiahtul Adawiyah Abdul Ghani 
Assalamualaikum.hai korang..rabia  nak makan nasi beriani maidah ni.

Sedap tau nasi beriani maidah ini..Terliur tak??

Sedapnya..banyak kan nasi ni.harganya adalah RM 8.50 ..

Tapi memang puas hati lah makan nasi beriani maidah ni.

Sebab sedap sangat dan ayam pun besar.

Sedapp..korang wajib cuba nasi beriani maidah kuala terengganu ni..

Dah try jangan lupa beritahu rabia tau.

Sedap tak terkata.

Rabia memang suka makan nasi beriani.My favourite food ni tau..

Kalau bulan puasa..Rabia akan cari nasi beriani..Setiap hari pun tak apa makan nasi beriani.

Sebab sedap kan.Lagi sedap kalau makan nasi beriani dengan kambing bakar.Haishh..Sebut kambing bakar ni.Rasa terliur lah pula

Oklah rabia nak makan ni.Assalamualaikum..

Rabiahtul adawiyah abdul ghani 
Assalamualaikum..selamat malam..hai korang..
Rabia memang lama dah nak tempah namecard untuk blog rabia ni

Tapi rabia rasa macam nak buat sendiri je.Nak kreatif kan..So rabia dowload lah lah dalam google ni..

Rabia search free namecard blogger.So ada banyak keluar jenis-jenis namecard.

Cantik kan... nanti boleh lah rabia beri dekat kawan-kawan kolej.. Bukan apa senang ada event ke..Boleh rabia pass je namecard ni

Rabia kan belajar kos childcare(penjagaan dan pendidikan awal kanak-kanak)..So kenalah kreatif kan.

korang nak order namecard pun boleh.Tapi rabia nak buat sendiri je.senang..

Cantik kan..Tak sabar nak print.Kreatif tak saya?
Oklah..rabia nak tidur dulu.selamat malam..

BLOGGER : RABIAHTUL ADAWIYAH 
Assalamualaikum..Hai korang..selamat petang..hari ini rabia celebrate birthday umi..Kitaorang plan nak makan nasi beriani..Tapi apabila sampai je dekat kedai nasi beriani chendering tu.Owner kedai tu cakap nasi beriani dah habis.

Last-last kitaorang plan makan nasi ayam je lah.
Sedap nasi ayam chendering ni.Lupa lah nama kedai nasi ayam ni..

Sedap nasi ayam ni..Dulu kitaorang tak kenal pun kedai ni.Tokwan rabia lah yang selalu ajak makan nasi ayam dekat sini..

Katanya sedap nasi ayam ni.. Nasi ayam rm 5.00 je. Rojak ayam rm 4.00.. Murah kan..

Tak silap rabia..dekat chendering ni..kedai nasi ayam hanya ada 1 kedai ni je lah.

Takapalah..tak dapat makan nasi beriani..Dapat makan nasi ayam pun dah cukup..

Dah lah lapar sangat ni.So tak tahu nak makan apa dah..Makan je lah nasi ayam..

Rabia memang suka makan nasi ayam.My favourite food.
Tapi nasi ayam umi buat lagi sedap..Rasa tak cukup makan 1 pinggan.Mesti tambah 2 pinggan.Hihi..

Korang suka makan nasi ayam jugak ke? So boleh tak listkan nama restaurant ataupun kedai makan nasi ayam dekat sekitar area kuala terengganu?

Rabia hanya tahu 2 tempat ni je sedap nasi ayam..Nasi ayam darul iman dekat pantai batu buruk dan kedai yang rabia tengah makan sekarang ni.

Yang penat menulis : Rabiahtul adawiyah abdul ghani 
Assalamualaikum.Selamat pagi.hai korang.

Gadis berkaca mata ini adalah saya. Yang bernama Rabiahtul Adawiyah Abdul Ghani


Seorang pelajar diploma penjagaan & pendidikan awal kanak-kanak.Seorang yang pendiam dan pemalu.


Seorang yang suka bersendirian..Suka melayari internet.


Suka kepada haiwan.Haiwan kesayangan nya adalah kucing.


Saya seorang blogger . Start menulis blog pada tahun 2016-2018.


3 tahun dah blog ku ni kan..


Seorang yang suka menulis blog..



Cantik kan rabia? hihi

Seorang yang suka menjaga penampilan diri..suka makan makanan bergoreng.

Suka menyanyi.. suka mendengar lagu..suka makan..hahahaha ..


Suka tinggal dekat rumah.. Tak suka keluar.. Kalau keluar pun ..keluar dengan ibubapa je.


Suka pergi jalan-jalan dekat butik.


Suka shopping..suka shopping online..

Suka beli handbag.. suka beli aksesori contohnya,rantai,subang,gelang emas..

Suka berkawan dengan orang yang lebih tua daripada rabia..


Suka beli kasut..Suka beli baju dan skirt..


Suka search youtube..Suka baca majalah..suka baca majalah harmoni,remaja,nur dan lain-lain.


Suka melayari facebook & instagram.


Tak suka makan ikan...tak suka orang yang ada sifat iri hati..tak suka dengan orang yang tak jujur..tak suka orang yang suka menipu..


Tak suka makan ikan,Suka makan ayam je.