Assalamualaikum.Alhamdulillah.fuhh berdebar sangat-sangat tadi. Rabia sepatutnya dah ada kelas sem 1 lagi ni. Tapi cuti lagi 3 minggu. Hehehe. Minggu depan baru start class.Yang ini 3 subject

Alhamdulillah result pun dah dapat dah.




Alhamdulillah,tak payah kena repeat paper. Finally,berjaya jugak.

Next sem ni,kena belajar bersungguh-sungguh lagi lah.

GPA dan CGPA tu tak ada lagi. Next class kot. Akan diupdate kot. Hehehe..

Tak sia-sia lah jawab kertas soalan sebelum nak exam esok tu.

Bukan main gigih study. Dahlah study last minute.

Tadi rabia pergi U kejap tadi. register untuk masuk sem 1 lagi 3 subject dan ambik kad matrik dan t-shirt .

So lepas ni bolehlah fokus next class.Next exam kan. 

Nak dekat exam hari tu. Bukan main stress lagi kan .

Sampai makan ubat demam? Hahaha. Apalah Rabia ni.

So next sem tak payah nak pening kepala dah. Study je

InsyaAllah boleh nya lulus. Kalau boleh nak jugak anugerah dekan .

Lepas ni study rajin-rajin .

Sakit kepala jugak fikir ke result. Last - last okey je dapat. 

Rabia ni je nervous sangat .

Nervous dari zaman belajar kolej lagi. Sampai kan nak exam terketar-ketar tangan ni.

Hehehe. Wish me goodluck lah next semester nanti.

Tak sabar nak habiskan diploma ni sebenarnya .

Tak sabar nak konvokesyen lagi sekali .

Dulu konvo untuk sijil punya. Sekarang diploma pulak. 

Kalau cam tu dapat result . Boleh lah sambung degree lepas ni .

Confident je rabia. CONFIDENT itu penting.

Thank you jugak kak ray blogger bpt. Sebab dia jugak selalu bagi motivasi kepada Rabia. 

Minggu depan start sem 1 lagi - 3 subject . 

Doakan Rabia ya semoga dapat result lagi gempak.


Assalamualaikum.Selamat pagi. Hari jumaat baru ni rabia dan sekeluarga bercuti di sutra beach resort.








Pemandangan dekat sini memang cantik. Selalu bercuti di sini. Pantai nya pun cantik. 



 Makan petang di restaurant merang 


Nasi goreng sutra 


Makan pagi


My parent

Makanan di sini memang sedap,suasana pun best. Korang wajib datang ke sini tau.

Kampung Rhu Tapai, Setiu, 21010 Kampung Merang, Malaysia

Korang boleh google je sutra beach resort ni.

Tak silap rabia tahun lepas pun rabia dah update entry bercuti di blog tau.

Boleh baca semula entry ni ye 
https://rabiadawiyah21.blogspot.com/2018/03/bercuti-di-sutra-beach-resort.html

Next year,insyaAllah raya nanti nak bercuti dekat sini semula lah.

Nak raya di sutra beach resort . 

Yang benar

Rabia

Assalamualaikum. Selamat petang. Alhamdulillah pv blog rabia sekarang makin meningkat. Followers pun makin menaik.


Pageviews sepanjang masa - 59,079
Pengikut blog - 301


Template blog pun sudah bertukar wajah.

Alhamdulillah makin meningkat perkembangan blog rabia.

Iklan Adsense pun dah ada berlegar di blog rabia


Iklan Adsense dah ada. Alhamdulillah. Rezeki Rabia sejak jadi blogger. Macam-macam rezeki Rabia dapat.

Lepas ni Rabia akan update entry paling best ye. Kalau about food. Confirm ramai yang akan comment.

Iklan Nuffnang baru nak muncul. Dah lama tak bukak Nuffnang.

Bukan senang nak jadi blogger.

Doakan semoga Rabia kekal dalam dunia blogging ya.

Terima kasih jugak kepada team bpt sebab selalu bagi support pass Rabia . ( Team blogger pantai timur ) Tq u all.

Terima kasih

Rabia
Assalamualaikum. Hai u all. Rabia baru je balik dari Mydin mall dan Watsons.

Shopping dulu ye. Hehe. Ayah Rabia shopping banyak jugak ni .

Barang dapur banyak shopping. Menyesal pulak tak ambik coklat kit kat dekat belakang tu.



Senarai pembelian. Hehe. Sebelum membeli .. My parents suruh tulis senarai barang sebelum membeli.

1. Tabung duit syiling - 1
2. Gula perang - 2 kilo
3. Garam
4. Sos tiram
5. Sos cili
6. Nisan
7. Serbuk cili
8. Cucur bawang - 4 yang perisa Adabi tu
9. Kulit kayu manis
10. Sabun basuh
11. Clorox
12. Bawang merah,halia,bawang putih
13. Ubat gigi-2
14. Susu cair-3 tin
15. Mamee cup - 1

Watsons tak sempat nak selfie. Hehe..

Itu je lah senarai kebiasaanya membeli di Mydin mall.

Korang biasa beli apa dekat Mydin mall?

Selalu buat penulisan macam ni ke? Ayah Rabia pesan bagus tulis senarai pembelian ni di nota dulu.

Sebab? Sebab nak kira bajet belanja.

Dan kalau tak tulis apa yang kita nak beli. Mesti akan kita lupa dan tertinggal barang nak beli tu.

Syukur lah ayah dan umi ajar rabia cara pengiraan dan bajet senarai pembelian ini.

Lepas dah habis shopping tu. Resit pembelian ayah yang kira.

Banyak jugak shopping hari ini. Makanan banyak sangat. Disebabkan I ni kuat makan .

Walaupun berbadan kecik.

Tapi lari sikit bajet hari ini. Rabia kan ada je ambik makanan itu makanan ini. Lari terus bajet. Tak apa. Asal ada duit nak bayar.

Rabia


Assalamualaiku.Selamat malam.Alhamdulillah rabia menang contest jersi najib asaddok.

Rabia baru perasan tau yang rabia menang ni. Tadi rabia dah hantar email. Sebab dia tanya size apa rabia pakai. Maknanya akan sampailah hadiah jersi ni kan.

Rezeki menang contest. Lama dah tak join sebenarnya. Disebabkan cuti sem 2 minggu. Rabia join je lah.


PEMENANG CONTEST PRA PELANCARAN RPM2018 
pada 27 OGOS 2018.
.
5 individu bertuah ini layak untuk mendapat 1 jersey 
eksklusif daripada momentum internet secara 
percuma jersey yang bernilai RM299.
.
Siapakah pemenang bagi contest ini?
.
Jadi... 5 individu yang bertuah adalah seperti berikut:
1. Hafis Mahmud.
2.Achu Hieda Md Salleh.
3. Rabiahtul Adawiyah.
4. Rahim Aiman.
5. Azi Zila.
Alhamdulillah, tahniah sekali lagi kepada para 
pemenang. InsyaAllah, semua ni adalah rezeki yang 
Allah berikan.
Assalamualaikum. Selamat malam u all. Rabia baru je habis final exam semester 1. Haha. Dah habis exam ni lah. Baru Rabia update blog.

Rindu Rabia Tak? Ni lah Rabia nak upload gambar Rabia ni.Supaya u all boleh tatap wajah Rabia yang jelita ini.
Hehehe. Apabila dah tamat exam ni. Jadi macam ni lah jadinya.



Rabia Makeup simple-simple je. Rabia pakai bedak Johnson compact,eyeshadow,lipstick,pemerah pipi guna lipstick je.

Rabia memang suka pakai tudung ni ya. Sebab nampak cerah je kulit Rabia.

Actually nampak tembam kan pipi Rabia tu. Hehehe.
Dah gemuk dah tu.
Muka Rabia macam ada iras Pakistan kan? Sebab kebanyakkan ramai cakap macam tu. Tak Pakistan pun. Muka macam iras India. Sebab dari kecik minat tengok drama Hindustan.

Mancung lah hidung Rabia tu . Hehehe.

Just Ada 2 gambar ni je. Yang ni je Rabia sempat selfie. Kalau Rabia rajin selfie lagi. Rabia post gambar cantik Rabia banyak-banyak ke dalam blog ya.

Rabia tahu u all's rindu Rabia kan.
Rabia pakai instant shawl tu. Lepas ni nak cari instant shawl warna macam ni lah.

Kelakar pulak gambar yang kedua tu. Senyum nampak gigi. Cantik jugak gigi Rabia kan. Hahahahahahahaha. Mengada-ngada je Rabia ni.

Cakap je lah nak suruh u all's puji Rabia kan . Hehe.
Anyway,thank you sebab sudi baca blog rabia yang tak menarik ni.

Goodnight. Sweet dream. Nak tengok televisyen lah pulak.

Assalamualaikum.

Rabia 
Assalamualaikum semua. Sebenarnya u all tak tahu kan pasal penyakit Rabia ni. Sebenarnya tak nak share pasal penyakit ni.

Rabia ada penyakit jantung berlubang dan injap bocor.  Pada umur 10 tahun. Rabia dah lakukan pembedahan jantung berlubang. Injap tu je masih bocor.


Alhamdulillah dah sihat sekarang. Cuma kerap pergi hospital untuk follow up dengan Dr je.


Jangan risau lah.Rabia pun ada asma jugak .


Ini ubatnya : ubat asma. Malas nak taip nama-nama ubat ni.



BEKAS LETAK UBAT

Ada kenangan pahit manis masam semuanya ada . Nurse baik-baik je.


Layanan daripada nurse memang sangat baik. Makanan nya pun best tau. Masa tinggal kat IJN tu. My parents lah yang jaga Rabia. Terima kasih umi ayah jaga biatul dengan baik sekali. Nenek dan Tokki jugak pun tidur dekat sana jugak.


Mak saudara dan ayah saudara jugak turut melawat Rabia. Terima kasih Maksu dan ayah long sebab sudi melawat biatul.


Ada je gambar kad IJN ni. Tapi nak snap tu tak berapa clear kot.


Banyak jugak gambar masa kat IJN tu. Hmm.. Tak apalah. Gambar lama dah pun.




BUKU TEMUJANJI PESAKIT

U all yang ada add facebook rabia tu.Mesti ada terbaca status ini di fb rabia kan.Kalau korang perasan lah.Terima kasih yang sudi mengambil berat tentang rabia.



FOLLOW UP DI HOSPITAL



Tetapi rabia cuma banyak temujanji lah dengan dr.Banyak klinik pulak tu kena pergi.Klinik gigi,MOPD,kulit. 

Kulit tu biasalah.kadang-kadang effect kepada kosmetik kan.Saja je lah jumpa dr.Tak ada apapun.Just dr bagi ubat je.Kalau tak sesuai barulah beritahu dr semula.


Dari kecik lagi sampai ke besar ni asyik ulang alik ke hospital.Penat tau.Kadang -kadang masuk kelas lewat tau.Tapi dah inform kepada lecturer,cikgu.Kalau tak sempat masuk kelas.Rabia cuma fotostat buku temujanji ni.Sebab diorang just nak tengok bukti je.


Umi dan ayah lah selalu teman kan rabia pergi hospital. Mesti nak tahu jugak doktor talk about what kan? Tentang apa yang dibincangkan tu kan.


Sebenarnya panjang lagi pasal penyakit ini.Macam mana dapat tahu ada penyakit ini semua? Hummm..malas nak cerita.Nanti rabia sedih.Kan tak pasal-pasal keluar air mata kan.


Hmm. Terpaksa ceritalah ya. Masa kecik tu. Rabia tengah tidur. Dan my mum pun macam peliklah. Kenapalah anak aku tidur ni. Bunyi dengkuran nya lain macam. So apa lagi umi ayah bawaklah Rabia pergi ke hospital. Dan doktor sahkan Rabia Ada penyakit jantung berlubang. Sepatutnya masa umur 2 tahun tu dah kena operation. Tapi mak ayah mana sanggup kan melihat anaknya buat operation.


Allah uji Rabia . Kadang-kadang mari jugak lintasan hati ni. Why me? Kenapa aku ada penyakit macam ni? Walaupun aku dah operation pun? Kenapa tak orang lain je kena? Biasalah kan. Lintasan hati ni. 
Tak rasa sakit pun selepas operation tu. Siap berlari lagi tau. Makan jagung lah. Sampaikan nenek pesan jangan makan jagung tu. Bahayalah. My mum pun tanyalah nurse. Boleh ke anak saya makan jagung ni? Nurse jawab boleh je.


RABIA ❤
Assalamualaikum. Aku stress sangat sebab nak presentation,exam. Aku hilangkan cara stress sampai makan panadol . Nasib ada kawan yang memahami aku. Parents aku pun memahami aku. Parents aku kata jangan stress. Relax je.Banyakkan berdoa kepada Allah.



Ya Allah apa yang aku buat ini? Apa yang aku dah lakukan ini? Sampai aku rela cederakan diri aku kerana sebab exam? Sebab presentation?

Sebab sekarang aku diploma . Diploma tau. Bukan sijil ni.Dulu masa sijil aku cuma ada basic je.

Ya Allah. Sejak aku belajar di Universiti ni. Aku stress tahap level apa ntah.

Sampai makan panadol . AKU MAKAN PANADOL .. What panadol? Kenapa ni?

Apabila mak ayah aku nasihatkan aku. Aku baru tersedar.

Dan juga kawan aku nasihatkan aku. Thank you. Mood aku agak swing.

Mak ayah aku ajak aku keluar jalan-jalan. Aku tak nak jalan-jalan.

Mood swings Dan aku menangis sorang-sorang .

Ini kali pertama aku stress makan panadol .

Aku kena pandai mengawal emosi. Macam mana aku nak belajar? Ada 8 sem ni.


Assalamualaikum. Hai u all. Morning. Semoga u all dimurahkan rezeki .

Baru-baru ni kan Rabia pergi wedding kawan rabia kan. Terjumpa ustazah yang mengajar Rabia masa form 4 & form 5. Zaman sekolah lah adalah zaman yanh paling best. Sebab cikgu-cikgu sporting.

Masa SPM dapat C+ pendidikan Islam tau ustazah. Alhamdulillah. Terima kasih ustazah sebab sudi mengajar saya.

Masa jumpa kat wedding kawan tu. Ustazah tanya awak bila lagi? Hehehe. Me : InsyaAllah .

Faham tak apa maksudnya tu?  U all faham kan .


Ustazah doakan jugak lah moga Rabia dapat bertemu jodoh dengan orang yang baik-baik. Ya Allah rasa nak  masuk sekolah semula.

Tak ada nak stress sangat. Stress jugak. Stress masa nak exam dan nak tengok result selepas exam.

Tapi selepas habis sekolah ni. Perghh.. stress sangat. Malas nak cerita lah. Inilah dugaan. Allah uji kita.

Dahlah tak sempat nak selfie dengan ustazah. Kalau tak Rabia boleh buat Photobook. Malas nak cuci gambar dah.

Ustazah . Rabia nak jumpa ustazah lagi lah. Moga-moga dapat jumpa ustazah yati lagilah lepas ni.

Banyak benda nak shared dengan ustazah tau.

Rabia