Search This Blog

Jumaat, 31 Ogos 2018

OOTD handbag menang contest

Assalamualaikum.hai u alls.sebelum rabia pergi majlis kahwin kawan rabia.Rabia pergi lah pantai kuala ibai ni. Saja je nak luangkan masa bersama keluarga.

Dan my parents snap my picture.Rabia dah cakap kan nak ootd beg ni kan.Cantik tak? Hehehe hari ni pakai baju colour hijau . Semangat nak pergi majlis kahwin kawan ku ini.


Cantik kan pantai ini.Tenang je rasanya duduk dekat sini.Baju berwarna hijau handbag pun berwarna hijau.Okeylah dah OOTD dah ni.

123 smile..hehehehe..Rabia guna kamera sony je ni.Ayah snap picture guna camera sony.Bergaya nya lah rabia ni.hehehe.

Cantik handbag tu.Apabila rabia bergaya dengan memakai baju berwarna hijau dan dah satu colour dengan handbag hijau tu.

Indahnya pemandangan pantai ini.Sejuk hatiku apabila aku memandangnya. Tenang je fikiran rabia masa ini.Apabila dapat bersiar-siar di tepi pantai ini.

Rasa macam semua problem dah hilang tau.Release tension. Rabia pakai tudung jenama ariani.Dah ada 3 helai tudung ariani tau.

okey ke tidak OOTD rabia ni? Inilah kali pertama selfie macam ni.Selama ini just snap my face je.Okeylah rabia nak kemas-kemas meja bilik ni.Jumpa di entry yang lain pulak ye.

Terima kasih kerana sudi membaca blog rabia ya.
TQ A LOT.

Assalamualaikum.




Rabu, 29 Ogos 2018

COVER MANUSKRIP AKU

Assalamualaikum..Selamat malam.U all ingat tak yang rabia ada buat manuskrip buku yang bertajuk kisah blogger rabiahtul adawiyah tu?

Hmmm..dahlah menulis panjang berjela-jela dah.Last-last computer ni problem.Dan semua gambar dan manuskrip yang rabia dah taip dekat microsoft office word tu hilang.

Ramai blogger bagi pendapat kepada rabia supaya tukar cover buku yang lain.Biar cover buku tu makin gempak gitu.

Tidak ada sesiapapun menyuruh rabia menulis manuskrip ini.Tetapi apabila idea berlegar-legar di kepala ini.Mulalah gatal tangan nak menaip manuskrip . 

Tujuan rabia menulis manuskrip ini adalah supaya pembaca blog lebih mengenali rabia melalui penulisan di buku ini.

Itu je lah tujuan nya.




Rabia menggunakan Manila Photo Walk melalui website https://www.canva.com/

Rabia suka edit gambar menggunakan aplikasi canva ini.Macam-macam anda boleh edit tau.Nak edit cover untuk resume pun ada.

Edit untuk cover novel pun ada.Ada cover secara percuma.Dan ada juga yang berbayar.

Maknanya kisah rabia ini akan diterbitkan oleh mana-mana syarikat ke?

Hmmm..Rabia hanya menulis sahaja.Itu terserah kepada rabia lah.Nak hantar manuskrip ini kepada mana-mana syarikat penerbitan buku.

Sebelum nak jadi penulis buku ni,At least anda perlu banyak membaca.Dan join kursus-kursus tentang bidang penulisan ini.Barulah kita ada ilmu pengetahuan .

Ini baru je cover buku.Isi? Rabia menulis isi nya dalam buku je dulu.

Cover tu dah ok.Cuma cara penyampaian rabia nak sampaikan kepada pembaca blog rabia ini tu susah sikit.

Nak cerita kisah kehidupan rabia yang penuh berliku - liku dengan dugaan.

Semua itu akan rabia ceritakan ya.Doakan semoga rabia dapat juga settle penulisan manuskrip ini ya.


Yang benar : Rabia

Isnin, 27 Ogos 2018

Tq kawan ku review tentang saya

Assalamualaikum u all. Selamat pagi.Selamat bekerja. Hehe.Rabia bangun awal hari ini. Sebab nak menulis blog ni.

Jom kita main kan benda ni Okee...Selamat bermain
Syaratnya harus buat dlu status ini, maka saya akan posting fakta tentang anda.

Anda harus membuat status : *"Katakan pada saya 'hai bosskurr' dan saya akan post apa yang saya rasa tentang anda"*



*x boleh CANCEL*

Rabia melihat status kawan Rabia di whatsapp. Rabia pun terus lah balas whatsapp dia Katakan pada saya 'hai bosskurr' dan saya akan post apa yang saya rasa tentang anda"*

Akhirnya dia pun review jujur tentang Rabia tau.


Itu memang betul pasal Rabia. Ya Rabia memang seorang pendiam. Dari zaman sekolah rendah hinggalah masuk Universiti ni . Memang Rabia pendiam. Sebab tu tak ramai kawan.Berkawan pun dengan kawan sekolah je.

2. Suka menulis blog. Ya lah itu salah satu hobi rabia suka menulis blog.Kalau sehari tak menulis blog rasa macam tak happy je apabila melihat blog bersawang.

3. Baik hati.
Alhamdulillah hehe. 

Jumaat, 24 Ogos 2018

Lama tak selfie

Hai. Assalamualaikum u all. Lama dah Rabia tak menulis blog ni. Maklumlah buat dengan assignment.

Lama dah Rabia tak selfie tau. Ni hah nak letak lah gambar cute Rabia ni.



Hari ini Rabia makeup simple je. Pakai Johnson baby,eyeshadow,blusher,lipstick. Dah siap dah.

Rabia pakai shawl je. Tak pandai sangat nak belit shawl tu. Hehehe.

Nah gambar untuk korang lah ni. Rindu kat Rabia kan? Tataplah wajahku sepuas-puasnya.

Nanti Rabia upload lagi lah gambar-gambar yang cute tu dalam blog lagi ye?

Bestnya selfie ni. Rabia memang suka selfie pun. Hehehe.

Guna phone Ayah ni . Tab Rabia tu besar sangat . Malas nak selfie guna tab.

Selfie dekat kedai makan ni. Selfie kat kedai makan pun cantik kan?

Eh eh perasan je Rabia ni. Mana ada cantik . I biasa-biasa je.

Okeylah Rabia nak makan ni.Assalamualaikum .

Rabia

Khamis, 23 Ogos 2018

SELAMAT HARI RAYA AIDILADHA

Assalamualaikum. Selamat petang. Rabia ingin mengucapkan Selamat hari raya Aidiladha maaf zahir dan batin .


Happy Eid Al - Adha
Dah makan daging ke belum?
Huhu.

Selamat hari raya Aidiladha semua.

Sabtu, 18 Ogos 2018

Brush Makeup belum basuh lagi

Assalamualaikum semua. Morning. Wah awal-awal pagi Rabia dah aktif menulis blog ya.

Hari ini Rabia nak cerita tentang brush Makeup belum basuh lagi.

Rabia belum basuh lagi brush Makeup tu. Brush Makeup menang contest yang dulu tu lah .

Banyak betul brush Makeup yang Rabia menang kan.


Belum basuh lagi brush Makeup ni. Entah bilakah nak basuh ni.

Rabia basuh brush Makeup ini dengan pencuci muka je.
Sebenarnya dah ada yang jual pencuci brush Makeup Tau.

U all pergilah stalk Instagram mana-mana boutique yang jual pencuci khas untuk cuci brush Makeup no.

Lebih bersih jika dicuci dengan pencuci brush tahun khas untuk brush Makeup tu kan.

Rabia Ada jugak melihat alat yang dia sendiri cuci brush Makeup tu.

Zaman teknologi sekarang kan. Canggih kan zaman moden ni.

U all dah berapa bulan tak cuci brush Makeup ni?

Cepat pergi cuci sekarang ya. Itulah punca jerawat naik dekat muka tu.

Akibat malas nak cuci brush Makeup kesayangan tu.
Bakteria mula merebak di sekitar muka ni. Itulah jadi naik cik J tu kat muka. No no no jerawat. Rabia paling tak suka jerawat ada dekat muka ni.

No confident nak keluar rumah tau.

Itulah je lah Rabia nak cerita pada pagi ini.
Assalamualaikum .

Rabia

Rabu, 15 Ogos 2018

Menang contest handbag

Assalamualaikum. Morning. Alhamdulillah pagi-pagi ni dah dapat good news.

Rabia menang contest handbag tau.


Cantik kan handbag ni
Tq styloverbyfa
Tak sangka Rabia dapat handbag ni
Yeay banyak handbag rabia menang tau.

Thank kak . Cantiknya bag ni.

Tapi Rabia Kena bayar pos lah. Esok pagi Rabia nak pergi bank in. Rm 8 je.

Handbag cantik sangat tau. Nanti dah sampai handbag tu Rabia tunjuk bagus tu ye ok.

Rezeki menang giveaway dekat Instagram.Rezeki mencurah-curah lagi .

Handbag ni lawa sangat lah. Geram nya tengok handbag ni.

Nanti Rabia ootd lah ye.



Akaun Adsense sudah lulus

Hi.Assalamualaikum. alhamdulillah akaun Adsense dah lulus dah tau.

Rabia happy sangat-sangat tau. Ini first time lah Rabia dapat berjaya mempunyai akaun Adsense.

Boleh lah Rabia menjana pendapatan jugak kan.



Alhamdulillah. Dah ada iklan di blog rabia ni. Bukan senang nak jadi blogger ni kan.

Sis happy sangat tau. Alhamdulillah. Dah berapa lama dah Rabia tunggu ni.


Nanti boleh lah cashout kan.

Yeay sis happy sesangat hari ini.

Lama jugak Rabia tunggu tau. Akhirnya bukak je e-mail akaun Adsense dah lulus .

Lepas ni boleh lah duit kan


Sabtu, 11 Ogos 2018

Mamee Daebak Spicy Chicken

Assalamualaikum.Hi.Morning everyone.Semalam rabia beli mamee daebak.

Pagi-pagi ni rabia nak pergi memasak mamee daebak.Nak tutorial makan jugak ke?

Hehehe.Rabia malas nak upload kat youtube sebenarnya.Sebab lama dah tak buat live kat youtube.



Entahlah pedas ke tidak.Ini new mamee tau.Spicy fried chicken.
Sekian lama tak makan mamee.Rabia kurang sebenarnya makan pedas ni.

Tapi nak cubalah  new mamee ni kan.Korang dah cuba ke?

Share sikit macam mana rasanya?
Disebabkan hari-hari rabia tengok spicy mamee challenge dekat youtube.Sebab tu rabia beli tu.

Nervous nak makan ni.

Rabia dah rasa dah mamee daebak ni. Mee dia kasar tau.Dan yang sedapnya chicken fried tu. Rabia masak letak air.Buat macam sup.Sepatutnya toskan kan je lah mee tu dan tabur je pes dia tu.Oh maybe sebab rabia terbiasa makan maggi sup kan.

Tapi kalau tak buat sup ni. Ya Allah pedas giler kot.Rasa macam tak habis makan ni.

Aku serik dah beli mamee pedas-pedas ni.Kononnya nak buat challenge nak try makan pedas.

Maggi pedas giler je rabia tak cuba lagi. 

Rabia

Jumaat, 3 Ogos 2018

Travel To Kota Bharu & Bukit Keluang Besut

Assalamualaikum.Selamat petang.Fuhh..letihnya hari ini.Seharian berjalan-jalan dekat KB MALL.

Rabia dan sekeluarga pergi travel ke Kota Bharu dan juga Bukit Keluang Besut. 

Rabia memang suka pergi travel dengan ibubapa rabia sendiri.


Selfie dengan neelofa ( Dengan poster pun boleh)

Rantai Rm 15.00 satu



Makan Ayam KFC

123 Selfie ( Rantai tu yang baru beli tu siap pakai dekat bukit keluang lagi)


Pantai Bukit Keluang,Besut











My mum beli handbag baru,Sebab handbag lama tu zip nya dah rosak.

Kitaorang bukan nak shopping sangat.Tapi just nak mengeratkan lagi hubungan silaturahim antara anak dan ibubapa.


Okeylah rabia nak rehat ni.Next time travel ke mana pulak ye? Tunggu update daripada rabia ok?

Rabia

Rabu, 1 Ogos 2018

Hadiah contest brush makeup

Assalamualaikum . Selamat petang u all. Alhamdulillah hadiah contest dah sampai dah .

Huhu. I got new brush makeup . Cantik sangat tau.


Makin bertambah lah brush makeup Rabia . So next time boleh lah Rabia go live kat Instagram Kan? Mekap guna brush makeup ni kan.

Lepas ni tak payah dah nak beli brush makeup lagi.

Hehehe. Cantik brush makeup ni.Boleh jadi MUA dah ni. Eh Ada contest lagi tau kat Instagram . Hehe Rabia join pada masa lapang je . Sebab kelas 2 hari je seminggu.

So ada masa free Rabia join lah contest . Tapi tak selari macam dulu dah .

Untung tak jadi kaki contest ni? Untunglah menang selalu. Lecturer Rabia Ada masuk contest jugak tapi dia cakap tak pernah menang pun.

Okeylah just nak cakap terima kasih @sweetyy.shop

Bolehlah Rabia Makeup pakai brush cantikkk ni.

Thank you .

Rabia