Search This Blog

Sabtu, 31 Julai 2021

Fauzi nasi kerabu

 Assalamualaikum semua πŸ’“ Umi dan ayah pergi shopping barang dapur. Umi beli lah nasi kerabu fauzi jalan sultan sulaiman tu . 

My favvv nasi kerabuuu 🌺 


Nasi kerabu ajee rabiaa nii. Dah my favourite kannn . Rice to Wednesday πŸ’™πŸ’™πŸ’™ . 

Nasi kerabu ayam πŸ’™πŸ’™ Sedappppp uishhh sedappp lahhh sikkk kabuuu . 

Minat benor nasi kerabuu kan rabiaa nii . My favorite kan. 

Awakk awakk makan apa ? Lewat sikit rabia breakfast today . Takapalah sanggup ku tunggu nasi kerabuu πŸ₯Ί .

Umi ayah balik je. Kemas kemas barang dapur dulu. Lepastu baru makannn . 

Kaftan dah sampai

 Assalamualaikum semua. Dah sampai kaftan .








Cantikk cantikkk warna nya. 3 helai untuk rabia . 1 helai untuk umi. Umi nak beli lagi tuu .

Cantikkkk kannnn πŸ₯° Jommm jommm shopping. 

Jumaat, 30 Julai 2021

Beauti

 Assalamualaikum semua. Selamat petang. Beauti ni betina yaaa . Bukan jantann . 🀣 Tapiii perangai macam jantann. Habis pokok bunga diaaa gigitnyaaa . 



Aduhaiii si beauti ni ganasss betulahhh 🀣 Akan ku jagamu sehingga akhir hayat kuu. Kucing terbiar ni . Memang ramai kucing terbiarr di belakang halaman rumah rabia ni . 

Soo cute beauti nii . Dia suka gigit jari rabia. Kaki rabiaa . Setiap malam memang bagi dia tidur dekat dapur. Tapi kalau pada waktu pagi tu memang kena lepaskan dia dekat belakang halaman rumah tu . Hari tu duduk ralik sangat dekat dapur . Dia berak dekat bawah tong gas tu πŸ₯Ί. Sebab tu kami lepaskan dia bebas di luar rumah. Belakang halaman rumahh. 

Nanti tahun depan cuci gambar si beauti comel ni . Yalah kann semua gambar kucing yang pernah hadir dalam hidup rabia . Rabia cucikan sebab apabila rabia rindu rabia akan melihat gambar si comel ni πŸ’œπŸˆ. 

Dia tengah tidur tu . Hari ini dia makan ayam lah. Minum susu dumex 🀣 Patutlah perangai ganas sangattt yaaa . Dahlah part perut dia tu buncitt sangatt . Sukalah main dekat perut dia tu . Dia sukalah ada orang layan dia. Kalau tak ada orang layan dia . Dia pandailah nak ambik hati orang. Suka gigit orang ni . Kaki dan jari rabia dia gigit. Boleh rasa lidah dia tu . 

Semoga cepat membesar dengan sihat cergas ya sayang πŸ’œπŸ₯°❤ Jika dia tak ada nanti menangislah rabia nanti 😭😭😭😭😭😭😭😭😭😭😭😭😭😭😭😭😭. 

Senarai list blog peserta

 Assalamualaikum semua. Selamat pagi. Pukul 9 nanti rabia on kelasss . So nak minta jasa u all follow ya blog anak murid rabia ni . 


Okey siapa yg dh ada blog 


Tulis nama blog masing2


Sebab nak add dkt bloglist my blog 


1) https://starrich4u.blogspot.com


2) https://cahayanienabloggerz.blogspot.com/?m=1


3) http://www.nunaabdullah.com


4) https://lovelybeautyofmomlife.blogspot.com


5) https://solehahdirimu.blogspot.com


6) https://cahayanienabloggerz.blogspot.com/2021/04/selamat-berpuasa.html?m=1


7) http://ummi-zikry.blogspot.com


8) http://ciknajihahzabidi.blogspot.com/?m=1


9) http://www.sihatmakanvitamin.com


10) http://www.zukidin.com


Follow mereka ya 😍 

Khamis, 29 Julai 2021

Al - kahfi

 Assalamualaikum semua ❤ Sesibuk mana pun kitaa , jangan lupa baca al Quran .


Sekarangg dah ada app yang boleh kita download kannn dalam phone . 

Jommm sama sama kita membaca . 

Selasa, 27 Julai 2021

Kaftan

 Assalamualaikum semua ❤ Sejak akhir akhir ni kan rabia in love and nak sangat pakai kaftan. Cakap dekat umi nak pergi mydin nanti kan. Belilah kaftan sehelai ke biahtul . 

Ayah belikan kaftan lawaa dooh . Bukan apa sejuk kain kaftan ni . Baju pyjamas pun macam ketat sikitlah . Baju tidur lama lama pun still pakai lagi. Tapi kali ni ayah beli di mydin mall . Harga dalam belasan gitulah . 

Rabia try pakai sedapp pulakk pakai kaftan ni . 



Comel dooh. Umi ada beli online jugakk kaftan. Nanti rabia share yaaa . Heheh tak sampai lagi kaftan beli online tu. Harga pun rm 10 je beli online tuu . 

Ayuuu gituuu pakai kaftan . Dah malas nak pakai pyjamas lahh tu 🀣 Tapi rabia ni pakai lagii . Cuma tak berapa selesa lahh walaupun tinggal dalam rumah pun nak pakai bajuu selesa sikitt. 

Warna kaftan ni memang sesuai la dengan rabia. 

Ahad, 25 Julai 2021

Nasi goreng pataya

 Assalamualaikum semua. Lepas solat subuh terus ke dapur . Rabia cakap dekat umi rabia nak masak nasi goreng pataya. 

Tapi telur pataya hanya untuk rabia sahaja lah 🀣. Tak jadi lahhh nak buat telur pataya ni . Ishh tengok YouTube tadi rasa macam jadi dah. 


Yang ni yang rabia punya 🀣 Jadilah tuuu kann. Nak jadi macam dekat kedai tu memang tak jadilah 🀣. Kena belajar lagi lahhh nii.

 Tapi satu je nak cakap memang sedap nasi goreng rabia masak ni. Untunglah umi ayah boleh rasa masakkan rabia . Cuma letak ikan bilis bawang merah bawang putih lada dikisar dah ditumbuk hancur . Lepas tu goreng masukkan nasi terus. Masukkan gula garam maggi secukup rasa telur 2 biji . Gaul gaul kacau kacau . Masukkan sos tiram , kicap . Goreng goreng siaplah . Part buat telur pataya pulakk . Hmm . Nak share jadi gitulah telur nya . Siap part goreng telur bungkus dengan nasi dan letakkan sos cili di atas telur pataya tak berapa jadi tu . 

Sampaikan terkeluar nasi tu . Takapalah rabia akan study lagilah dalam bab masakk . Ok lah rabia nak start mengajar kelas belajar buat blog ni .

Jadiii pun cheesecake milo

 Assalamualaikum. Alhamdulillah jadi punnn . 


Rasanya Milo 😍 Sebab letak Milo . Heheheh. 

Sabtu, 24 Julai 2021

Cheese cake tanpa oven

 Assalamualaikum semua . Hai u all. Rabia rasa nak makan cheesekut sebenarnya . Tapi bahan bahan tak lengkap 🀣. So rabia tengoklah video di Facebook tadi. Cheesecake tanpa oven .

 Bahan bahan nya rabia ambil je yang ada di dapur. 



Bahan bahan :

Biskut jagung 

Marjerin naturel (Takada cheese pun ) 

Milo serbuk 

Susu pekat ( Gambar last minit snap ) 




1) Tumbuk biskut tu sampai hancur 



2) Masukkan marjerin naturel ke dalam lesung batu tu bersama biskut yang telah dihancurkan 




3) Masukkan susu pekat bersama biskut dihancurkan tadi. Tumbuk tumbuk .







4) Masukkan biskut yang telah dihancurkan tadi ke dalam bekas leper macam ni . Masukkan serbuk Milo . 

5) Masukkan susu dalucia almond milk tu . 

6) Simpan ke dalam peti sejuk 


Entah jadi ke tidakk lah rabia buat ni 🀣. Hahaha. Sementara tunggu umi ayah balik tu. Rabia masak la sekejap πŸ₯Ί Kalau tak jadi jangan gunalah cara masakkan rabia ni. Baking cheesecake tak jadi. Cheese pun tak ada . Sebenarnya dalam video tu dia guna cheese . Rabia pakat guna bahan yang ada je lah . 

Mengarut lah rabia ni masakk pun 🀣. Hahahah jangan tak jadi sudahlah . Siap wasap umi beritahu balik nanti umi makan la . Rabia ni masak apa sebenarnya ni . Cheesecake kebendalah ya cheese pun diganti dengan marjerin naturel tu . 

Biasanya guna cheese tak pun buttercup la ka. Ngarut je rabia ni 🀣. Bertabahlah ya . Dia mari angin nak masak hari ini. Berat sungguhlah rabia ni . Hahahaha . 

Nanti u all try buat. Rabia tunggu umi ayah balik je. Nak tengok jadi takk cheesecake rabia tu 🀣 Tak guna oven pun ni . 

Time musim PKP ni rajin nak masakk 🀣 

Vita c plus

Haiii semua πŸ’œπŸŒΊ 

Assalamualaikum morning everyone 🌺 Jomlah consume vita c plus ni .

πŸ’œ Bantu sembuhkan luka

🌺 Bantu membaiki pulih sel dan tisu rosak

😘 Tingkatkan imuniti badan ibu & bayi


Jomlahh try beli dengan rabia 😘 Jomm support sayaaaa tauuu . 

Shoppe check

 Assalamualaikum semua. Selamat malam. Beli sangkar baruu untuk beauti. Dia tu makin lama makin membesar . 




Jumaat, 23 Julai 2021

Kelas belajar buat blog

 Assalamualaikum semua . Alhamdulillah dah selesai kelas belajar buat blog pada hari ini. Happy betul rabia . 







Sesiapa nak join boleh pergi ke blog rabia dan click je link tu . 

Happy betul baca feedback diorang 😊❤πŸ˜˜πŸ˜­πŸ’™ Layak kah rabia jadi cikgu blog ni . Cikgu tadika okeylah . 

Terima kasih semuaaa πŸ˜ŠπŸ˜πŸ’šπŸ’œπŸ˜πŸ˜˜πŸŒΊπŸ‘πŸ» Semoga apa yang rabia ajarkan tu memberi manfaat kepada mereka. 

Khamis, 22 Julai 2021

Segmen Wanna Be My GFF by AO

 Assalamualaikum semuaa jomlah support segment kak Alien oren ni .

Syarat Penyertaan:

  1. Mestilah follower blog Alien Oren
  2. Follow Facebook dan Instagram Golden Fresh Fruits [ Instagram | Facebook ]
  3. Follow Instagram Kepada Sesiapa dan Facebook Alien Oren Space
  4. Buat satu post bertajuk 'Segmen Wanna Be My GFF by AO' 
  5. Copy banner serta link entri
  6. Klik Publish dan  submit link korang di ruangan komen.
  7. SIAP!

Segmen ni akan berlangsung selama TIGA MINGGU bermula 21 Julai sehingga 11 Ogos 2021.