Jumaat, 21 September 2018

Shopping Mydin mall

Assalamualaikum. Hai u all. Rabia baru je balik dari Mydin mall dan Watsons.

Shopping dulu ye. Hehe. Ayah Rabia shopping banyak jugak ni .

Barang dapur banyak shopping. Menyesal pulak tak ambik coklat kit kat dekat belakang tu.



Senarai pembelian. Hehe. Sebelum membeli .. My parents suruh tulis senarai barang sebelum membeli.

1. Tabung duit syiling - 1
2. Gula perang - 2 kilo
3. Garam
4. Sos tiram
5. Sos cili
6. Nisan
7. Serbuk cili
8. Cucur bawang - 4 yang perisa Adabi tu
9. Kulit kayu manis
10. Sabun basuh
11. Clorox
12. Bawang merah,halia,bawang putih
13. Ubat gigi-2
14. Susu cair-3 tin
15. Mamee cup - 1

Watsons tak sempat nak selfie. Hehe..

Itu je lah senarai kebiasaanya membeli di Mydin mall.

Korang biasa beli apa dekat Mydin mall?

Selalu buat penulisan macam ni ke? Ayah Rabia pesan bagus tulis senarai pembelian ni di nota dulu.

Sebab? Sebab nak kira bajet belanja.

Dan kalau tak tulis apa yang kita nak beli. Mesti akan kita lupa dan tertinggal barang nak beli tu.

Syukur lah ayah dan umi ajar rabia cara pengiraan dan bajet senarai pembelian ini.

Lepas dah habis shopping tu. Resit pembelian ayah yang kira.

Banyak jugak shopping hari ini. Makanan banyak sangat. Disebabkan I ni kuat makan .

Walaupun berbadan kecik.

Tapi lari sikit bajet hari ini. Rabia kan ada je ambik makanan itu makanan ini. Lari terus bajet. Tak apa. Asal ada duit nak bayar.

Rabia


8 Comments:

  1. Ekin pun selalu buat senarai macam ni before nak keluar shopping barang ke apa.. sebab kalau keluar shopping ni kadang2 nafsu ni susah nak kawal.. hahaa.. beli apa yang ada dalam list je,.

    BalasPadam
  2. Memang akan buat senarai.. Supaya tak lebih bajet dan tak lupa brg yg sepatutnya dibeli...

    BalasPadam
  3. betul.. memudahkan bila dah buat senarai, senang juga nak tau berapa yang perlu dibelanjakan untuk barang2 tu nanti

    www.maisarahsidi.com

    BalasPadam
  4. betul tu, listing macam ni bagus...supaya tak tertinggal barangan penting

    BalasPadam
  5. kak liez mmg dulu suka g mydin mall meru ipoh..blk ipoh je borong barang dapur bawak balik kl..

    BalasPadam
  6. mydin jauh dari rumah.
    dulu kala, time family store takde, mydin la tempat shopping.
    plan 10 brg, ending with 25 brg :) ha ha ha ha
    lelebih kalau bwk anak2. ada aje diorang nak beli itu dan ni, rabia.
    hadoilah...
    kalau gi sorang, kurang la skit brg yg tak perlu.

    BalasPadam