Isnin, 10 September 2018

Aku sakit dan ada penyakit?

Assalamualaikum semua. Sebenarnya u all tak tahu kan pasal penyakit Rabia ni. Sebenarnya tak nak share pasal penyakit ni.

Rabia ada penyakit jantung berlubang dan injap bocor.  Pada umur 10 tahun. Rabia dah lakukan pembedahan jantung berlubang. Injap tu je masih bocor.


Alhamdulillah dah sihat sekarang. Cuma kerap pergi hospital untuk follow up dengan Dr je.


Jangan risau lah.Rabia pun ada asma jugak .


Ini ubatnya : ubat asma. Malas nak taip nama-nama ubat ni.



BEKAS LETAK UBAT

Ada kenangan pahit manis masam semuanya ada . Nurse baik-baik je.


Layanan daripada nurse memang sangat baik. Makanan nya pun best tau. Masa tinggal kat IJN tu. My parents lah yang jaga Rabia. Terima kasih umi ayah jaga biatul dengan baik sekali. Nenek dan Tokki jugak pun tidur dekat sana jugak.


Mak saudara dan ayah saudara jugak turut melawat Rabia. Terima kasih Maksu dan ayah long sebab sudi melawat biatul.


Ada je gambar kad IJN ni. Tapi nak snap tu tak berapa clear kot.


Banyak jugak gambar masa kat IJN tu. Hmm.. Tak apalah. Gambar lama dah pun.




BUKU TEMUJANJI PESAKIT

U all yang ada add facebook rabia tu.Mesti ada terbaca status ini di fb rabia kan.Kalau korang perasan lah.Terima kasih yang sudi mengambil berat tentang rabia.



FOLLOW UP DI HOSPITAL



Tetapi rabia cuma banyak temujanji lah dengan dr.Banyak klinik pulak tu kena pergi.Klinik gigi,MOPD,kulit. 

Kulit tu biasalah.kadang-kadang effect kepada kosmetik kan.Saja je lah jumpa dr.Tak ada apapun.Just dr bagi ubat je.Kalau tak sesuai barulah beritahu dr semula.


Dari kecik lagi sampai ke besar ni asyik ulang alik ke hospital.Penat tau.Kadang -kadang masuk kelas lewat tau.Tapi dah inform kepada lecturer,cikgu.Kalau tak sempat masuk kelas.Rabia cuma fotostat buku temujanji ni.Sebab diorang just nak tengok bukti je.


Umi dan ayah lah selalu teman kan rabia pergi hospital. Mesti nak tahu jugak doktor talk about what kan? Tentang apa yang dibincangkan tu kan.


Sebenarnya panjang lagi pasal penyakit ini.Macam mana dapat tahu ada penyakit ini semua? Hummm..malas nak cerita.Nanti rabia sedih.Kan tak pasal-pasal keluar air mata kan.


Hmm. Terpaksa ceritalah ya. Masa kecik tu. Rabia tengah tidur. Dan my mum pun macam peliklah. Kenapalah anak aku tidur ni. Bunyi dengkuran nya lain macam. So apa lagi umi ayah bawaklah Rabia pergi ke hospital. Dan doktor sahkan Rabia Ada penyakit jantung berlubang. Sepatutnya masa umur 2 tahun tu dah kena operation. Tapi mak ayah mana sanggup kan melihat anaknya buat operation.


Allah uji Rabia . Kadang-kadang mari jugak lintasan hati ni. Why me? Kenapa aku ada penyakit macam ni? Walaupun aku dah operation pun? Kenapa tak orang lain je kena? Biasalah kan. Lintasan hati ni. 
Tak rasa sakit pun selepas operation tu. Siap berlari lagi tau. Makan jagung lah. Sampaikan nenek pesan jangan makan jagung tu. Bahayalah. My mum pun tanyalah nurse. Boleh ke anak saya makan jagung ni? Nurse jawab boleh je.


RABIA ❤

8 Comments:

  1. Ohhh i see.... Syafakillah..semoga sembuhh dari segalanya.... keep fighting !
    Hm, mcm mana dapat tahu tu, kalau nak cite...maybe leh jd information berguna kepada semua, tapi kalau sedih sangat, tak perlulah story, cuma kalau boleh, nak jugak tahu...huhu..stay strong ! Jan tinggal ubat apa semua, banyakkan rehat ya

    BalasPadam
  2. semoga rabia cepat sembuh ya

    BalasPadam
  3. Syafakillah Rabia.. Moga awak cepat sembuh dan tabah dalam ujian Allah..

    BalasPadam
  4. Ya Allah...br tahu..take care ye Rabia

    BalasPadam
  5. semoga rabia sentiasa dalam lindungan Allah swt.

    BalasPadam
  6. Semoga rabia cepat sembuh dan banyakkan bersabar dengan dugaan dari Allah. Btw, Kak LeYa pun ada sakit asthma jugak dari kecik ye. Alhamdulillah..dah sihat dan jarang kena.

    BalasPadam