Jumaat, 13 September 2019

Bergedil kentang by Rabia

Assalamualaikum semua. Selamat pagi . Hari ini Rabia nak masak bergedil kentang by Rabia.


Process in making bergedil kentang. Lama dah craving nak makan. Tak nak beli yang orang lain punya. Nak buat sendiri. Barulah pandai masak kan.

Kalau Rabia jual bergedil kentang agak-agak ada orang beli tak?

Nanti dah siap masak Rabia upload dalam entry ni ya. Sekarang my mum tengah masak nasi minyak.

Rajin tak Rabia? Bangun awal pagi semata-mata nak masak bergedil kentang? Craving tau .


Sorry lah rupa tak cantik. Tapi sedap. Hehe. Frust jugak lah part tengok rupa dia tu.

Next time boleh cuba buat lagi. Rabia tengok recipe ni pun dari Instagram datin paduka eina azman. Hehe.

Mula dari bawah. Belajar dari bawah. First masakkan Rabia masak Nasi Goreng Putih kan. Tapi yang mula-mula tu tak berapa nak jadi. Sebab kurang garam.

Yang second barulah jadi nasi goreng Putih yang Rabia tulis dalam blog hari tu kan.

Banyak benda lagi Rabia kena belajar ni. Bab masak ni setakat ni boleh lah masak Nasi Goreng,bergedil kentang,cupcake,Maggi ayam Dan Kari . Maggi semua orang pandai masak kan.

Rabia dulu kan masa form 4 and 5 masuk aliran katering Dan penyajian kan. Mestilah kena pandai masak.

Apabila masuk kolej tukar course. Sebab my mum tahu Rabia tak pandai Dan tak minat masak. Sebab tu ambik kos pendidikan awal kanak-kanak sekarang.




18 ulasan:

  1. Bergedil ni sihat dan mngenyangkan

    BalasPadam
  2. teruskan belajar. akak yg dah umur 40 ni pun masih belajar memasak lagi.

    kalau yg 1st tak jadi...jgn give up tau. cuba improvise

    BalasPadam
  3. Abe kie biasanya tumbuk lauk ayam n ikan yg lebih bwrsama ubi kentang utk dibuat pergedil.. Sedap!

    BalasPadam
  4. Klu mlm2 Bw ni cpt lapar kan..hahaha

    BalasPadam
  5. Comel2 bergedel Rabia nampak sedap.makan dgn Soto mmg umph

    BalasPadam
  6. Wah pandainya Rabia masak. Nanti boleh cuba menu lain pulak :)

    Ika datang singgah sini https://ikashoid.blogspot.com/2019/09/temporary-mini-library-2019.html

    BalasPadam
  7. bergedil..all time feveret..rela beli banyak2..nak buat x pandai..hihi

    BalasPadam
  8. Slow and steady Rabiah, masak ni kena practice dan buat berkali-kali baru pandai..

    BalasPadam
  9. takpe, pratice make perfect. cuba lagi sampai jadi rupa menjadi

    BalasPadam
  10. yg penting kentang dulu sblm lecek, goreng dulu, bkn rebus

    BalasPadam
  11. Ratah macam tu je pun dh boleh kenyang.

    BalasPadam
  12. begedil ni dugaan nyer bila nak goreng. faham sgt dik...
    akak jarang buat.
    sebab malas! ha ha ha ha ha...

    BalasPadam
  13. pendidikan kanak2 is a very broad subject dik.
    bagus.
    lotsa things utk rabia blaja.
    boleh further study hingga phd. pilih major in anything.
    nowadays, byk angel dlm pendidikan kanak2 yg boleh rabia dalami.

    BalasPadam