Post Page Advertisement [Top]

 Assalamualaikum semua . Hai u all. Rabia rasa nak makan cheesekut sebenarnya . Tapi bahan bahan tak lengkap 不. So rabia tengoklah video di Facebook tadi. Cheesecake tanpa oven .

 Bahan bahan nya rabia ambil je yang ada di dapur. 



Bahan bahan :

Biskut jagung 

Marjerin naturel (Takada cheese pun ) 

Milo serbuk 

Susu pekat ( Gambar last minit snap ) 




1) Tumbuk biskut tu sampai hancur 



2) Masukkan marjerin naturel ke dalam lesung batu tu bersama biskut yang telah dihancurkan 




3) Masukkan susu pekat bersama biskut dihancurkan tadi. Tumbuk tumbuk .







4) Masukkan biskut yang telah dihancurkan tadi ke dalam bekas leper macam ni . Masukkan serbuk Milo . 

5) Masukkan susu dalucia almond milk tu . 

6) Simpan ke dalam peti sejuk 


Entah jadi ke tidakk lah rabia buat ni 不. Hahaha. Sementara tunggu umi ayah balik tu. Rabia masak la sekejap 朮 Kalau tak jadi jangan gunalah cara masakkan rabia ni. Baking cheesecake tak jadi. Cheese pun tak ada . Sebenarnya dalam video tu dia guna cheese . Rabia pakat guna bahan yang ada je lah . 

Mengarut lah rabia ni masakk pun 不. Hahahah jangan tak jadi sudahlah . Siap wasap umi beritahu balik nanti umi makan la . Rabia ni masak apa sebenarnya ni . Cheesecake kebendalah ya cheese pun diganti dengan marjerin naturel tu . 

Biasanya guna cheese tak pun buttercup la ka. Ngarut je rabia ni 不. Bertabahlah ya . Dia mari angin nak masak hari ini. Berat sungguhlah rabia ni . Hahahaha . 

Nanti u all try buat. Rabia tunggu umi ayah balik je. Nak tengok jadi takk cheesecake rabia tu 不 Tak guna oven pun ni . 

Time musim PKP ni rajin nak masakk 不 

8 ulasan:

  1. Wah,rajinnya..
    Ni antara kek yang belum pernah saya cuba buat ni..Tapi saya terliur susu almond tu. .

    BalasPadam
  2. wahh sedapnya.. takde oven pon blh buat.. hihi

    BalasPadam
  3. Tak sabar nak tau hasilnya. Mana tau jadi kan. Musim pkp akak pun selalu masak guna apa yang ada. Malas nak ke kedai

    BalasPadam
  4. In shaa Allah menjadi, kalau tak jadi, boleh cuba next time rabia hehehe

    BalasPadam
  5. teringin jugak nak cheese cake untuk buat kek anniversary parents hehe, inshaAllah boleh try ni

    BalasPadam
  6. Wah, boleh try nie sebab tak guna oven...

    BalasPadam
  7. penah buat, tapi guna cheese yang tatura tu, sedap tau, pastu tabur nestum sikit, letak dalam fridge, mmg best makan waktu minum petang..

    BalasPadam
  8. So apa hasilnya nih kak :D?

    Saya pernah juga bikincheesecake yg anpa oven. Hasilnya sukses, tapi lupa save recipe nya hahahaha. Harus cari lagi lah nih. Tapi memang yang bikin mahal cheese cream nya tuh lah :D.

    BalasPadam

Bottom Ad [Post Page]