Rasa pijar potong cili merah

Assalamualaikum semua. Hari ini rabia tolong my mum masak. Hehe alaaa rabia tolong potong cili merah je. My mum nak buat sos lada nasi ayam.

Sampai rasa pijar tangan ni. Ada tips nak hilangkan pijar tangan tak??



Rabia rasa macam nak menangis setiap kali potong cili merah ni. Nak buat sos nasi ayam ni.

Ada tips tak nak hilangkan rasa pijar ni? Biasanya rabia basuh tangan rabia dengan air paip tu je. Tapi macam tak berkesan je. Siap rendam tangan lagi dalam mangkuk yang berisi air sejuk tu.

Ni la anak dara nak try memasak kan. Ingat senang ke nak masak?

My grandmother kata guna plastic la semasa potong cili tu.

Rabia kalau masuk dapur memang akan rasa macam nak menangis lagi- lagi nak kupas bawang, nak potong lada merah ni cili merah ni. Nak goreng ayam pun takut juga. Takut minyak merencik ke atas muka ni. Masak nasi goreng okey la pulak.

Rabia nak tanya la macam mana u all potong cili merah ya? Tak rasa pijar ke tangan tu?? 

Catat Ulasan

11 Ulasan

  1. sedapnya nasi ayam...pernah dgr kalau tgn pijar, masuk tangan dlm tempat beras, ramas2 beras..

    BalasPadam
  2. Memang kalau potong cili tu tgn mmg xpkai lapik , rasa panas smpi bbrapa jam pun ada

    BalasPadam
  3. Pernah kenaaaa..........! Saya rendam dalam air yang mengandungi beras..
    Jadikkkk! Masa tu malam raya....dah ngantok tapi tak dapat tidur...sebab pijar sgt...aihhhh

    BalasPadam
  4. Sapu bahagian pijar dengan ais. Selalu ai buat menjadi.

    BalasPadam
  5. letak tangan dalam beras.. nxt time pakai gloves hehe..

    BalasPadam
  6. Kalau potong cili merah akak tak rasa pijar pun. Tapi kalau potong cili padi batu rasa pijar

    BalasPadam
  7. Ada org Kata letak tgn dlm betas.. mama potong cili guna gunting hikhik

    BalasPadam
  8. sis JM sarung plastik dulu kat tangan pastu baru potong

    BalasPadam
  9. dulu kala, memang pijo tgn aida bila potong cili merah, cili kering.
    tak tertahan. dok la rendam jari jemari dlm ais.
    seksa!!!!
    but now, dah tak brape pijo dah, rabia. dah biasa kot.
    terutama cili hidup tu. buat sambal belacan. buat sambal goreng.
    seplastik besar la kekadang menyiang dan memotong nyer before nak di blend.

    BalasPadam